2022 Yılı Tarım Destekleri Açıklandı: Çiftçilere Bindi Ödemeleri 2023 Yılında Yapılacak

2022 yılına ilgilendiren tarımsal bindi ödemelerine ilgili Reisicumhur Kararı, Resmi Gazete’dahi yayınlandı. Buna bakarak; Türkiye Ekincilik Havzaları Istihsal ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, rüşvet, çavdar, yulaf ve tritikale amacıyla dekar başına 75 lirası süt, 46 lirası basma oluşmak amacıyla 121 liralık destek sağlanacak. Gözyaşı öz üreticilerine kilogram başına verilecek prim ödemesi 13 kuruştan 30 kuruşa yükseltildi. Örgensel basma ve örgensel ekincilik ile iyi tarım desteklerinde ise artış yapılmadı. Bindi ödemeleri 2023 yılında yapılacak.

“2022 Yılında Yapılacak Zirai Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Basma ve Sertifikalı Döl Kullanma Desteklerine İlişkin Reisicumhur Kararı”, Resmi Gazete’üstelik yayınlandı. Değişmeyen, 1 Ev 2022 tarihinden geçerli olmak üzere zaman itibariyle yürürlüğe girdi.

Buna bakarak, Rençper vasıta Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale amacıyla 75 lirası motorin ve 46 lirası tezek tevessül etmek üzere bütün 121 lira destek verilecek.

EN ERDEMLI IFA IĞ VE ÇELTİKTE

Dekar başına en yüksek bindi ödemesi cehre ve çeltikte olacak. Buna bakarak, cehre ve çeltik üretenlere dekar başına 250 teklik mazot ve 21 liralık gübre desteği tutmak üzere toplamda 271 liralık; nohut, sıska fasulye ve yasmık üretiminde dekar başına 75 lira mazot ve 21 lira basılmış desteği başlamak üzere 96 lira; patates ve soya üreticilerine dekara 125 teklik motorin ve 21 lira basılmış gelmek üzere 146 liralık; kıran ayçiçeğinde dekara 88 lira motorin ve 21 lira basılmış desteği koyulmak üzere toplam 109 liralık destek ödemesi yapılacak.

Dane mısır ve fındık ve ayrıksı ürünlerde mazot desteği dekara 62 liralık, gübre desteği 21 lira tevessül etmek amacıyla 83 liralık, kanolada dekara 88 teklik motorin ve 21 liralık basma desteği girmek amacıyla mecmu 109 liralık, aspir için dekara 76 liralık motorin ve 21 teklik basılmış görünmek için 97 teklik destek ödenecek.

Kuru soğan, gözyaşı çay ve zeytinde dekara 63 teklik mazot ve 21 teklik matbua koyulmak için 84 liralık, yemleme bitkilerinde dekara 94 liralık süt ve 21 teklik matbua desteği ile 115 liralık bindi ödemesi yapılacak.

NADAS İÇİN DEKAR BAŞINA 38 LİRA MOTORIN DESTEĞİ SAĞLANACAK

Tarım destekleri kapsamında nadasa bırakılan arazilere da bindi sağlanıyor. 2022 yılı destekleri kapsamında, nadasa bırakılan ekincilik arazileri amacıyla 38 lira motorin desteği verilecek.

ORGANİK BASMA DESTEĞİ ARTMADI

İlk kere 2019 yılında ödenmeye başlanan cani organik-organomineral matbu desteği kapsamında organik basma kullanan çiftçilere verilen destek miktarı değişmedi. Uzvi basma kullanan çiftçilere 2022 üretim yılı için dekara 20 teklik bindi ödenecek.

TOPRAK ANALİZ DESTEĞİ 40 LİRADAN 50 LİRAYA ÇIKTI

Yerey Analiz Desteği, asgari 50 dekar ve eğin tarım arazilerinde, arttırma değme 50 dekara büyüklüğünde bir çözümleme amacıyla Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş Arazi Analiz laboratuvarlarına analiz başına sabık yıl 40 lira olan destek 50 liraya çıkarıldı.

ORGANİK TARIMDA DESTEK ARTIŞI YOK

Üç kategoride ödenen organik tarım desteğinde herhangi bir artış yapılmadı. Birinci kategoride bireysel iz sertifikası ile istihsal yapanlara sabık sene olduğu kabilinden dekara 100 teklik, ayrımsız kategoride üretici grubu im sertifikasıyla istihsal yapanlara 50 teklik ödenecek. İkinci kategoride ferdî ürün sertifikasıyla istihsal yapanlara 40, kol sertifikasıyla üretim yapanlara 20 liralık, üçüncü kategoride ise dekara 10 liralık bindi ödenecek.

İYİ TARIM DESTEĞİNE ARTIŞ YAPILMADI

İyi ekincilik desteklerinde de seçme artım yapılmadı. Geçen sene olduğu üzere gür tarım uygulamalarında dekar başına 150 liralık ile 10 lira arasında değişen oranlarda bindi ödemesi yapılacak. Arıcılık Pusat Sistemi ve Uzvi Tarım Bilgelik Sistemi’ne kayıtlı, örgensel statüde kâin kovanlar amacıyla salt yetiştiriciliği fail çiftçilere kovan başına 15 teklik bindi verilecek.

ZEYTİN REHABİLİTASYONU DESTEĞİ DEKAR BAŞINA 100 LİRA

Fındık üreticilerine düz bazlı gelir desteği kapsamında, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 teklik kendisine ödenecek. Cellat organik-organomineral matbua desteği kapsamında dekara 20 teklik tutma ödemesi yapılacak. Anadan Görme zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 lira bindi verilecek.

AYIRT ÖDEMESİNDE 18 ÜRÜNDEN YEMEDEN IÇMEDEN GÖZYAŞI ÖZ DESTEĞİ ARTTI

Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek mahsulat amacıyla verilecek destekler üstelik belirleme edildi. Buna bakarak, 2022 istihsal yılında prim desteği namına adlandırılan ayırt ödemesinde 18 üründen yemeden içmeden gözyaşı çay desteği 13 kuruştan 30 kuruşa çıkarıldı. Sair ürünlerde destek artışı yapılmadı. 2020 ve 2021 üretim yılında olduğu kabil 2022 yılında üstelik ortalık ayçiçeği, cılız fasulye, nohut, mercimekte kilo başına 50 kuruş destek verilecek. Kütlü pamukta kilogram başına 110 kuruş, soyada 60, kanolada 80, aspirde 55, dane mısırda 3, buğday, rüşvet, çavdar, tritikale ve çeltikte 10 kuruş, zeytinyağında 80 ve kuş yemi zeytinde 15 kuruş destekleme primi ödemesi yapılacak.

SU SIKINTISI OLAN BÖLGELERDEKİ ÜRETİME AYIRT ÖDEMESİNE İLAVE YÜZDE 50 DESTEK ÖDENECEK

Bu arada, su kısıtı olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere sunulan fark ödemesine arttırma yüzde 50 bindi ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar dünya kuş yemi mısıra sübvansiyon ödemesi yapılmayacak.

HAVZA DIŞINDA ÜRETİM YAPANLARA BINDI YOK

Reisicumhur Kararı uyarınca, Türkiye Ekincilik Havzaları Üretim ve Tutma Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin mıntıka dışında yetiştirilmesi yerinde belirlenen ürünlere mazot, matbu, ayırt ödemesi, dar içi sertifikalı sulp kullanım, ağızotu bitkileri ve fındık düz bazlı dirimsel desteği verilmeyecek.

YEM ÜRETİCİLERİNE HASAT KAYDIYLA BINDI SAĞLANACAK

Ekincilik Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında yem bitkileri desteğinde ÇKS’ye kayıtlı arazileri üstünde sert ağızotu yollamak için çokça almanak ve yegâne yıllık ağızotu bitkileri ekimi yapan üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla bindi sağlanacak.

Yem bitkileri üretim desteği, dekar başına girmek üzere korunga üzere 90 liralık, bir tane almanak yem bitkileri üzere 60 liralık, silajlık ekilişler (yapışkan/ark) amacıyla 60 teklik, bireşimli çayır mera amacıyla 150 teklik, çokça almanak ağızotu bitkilerinde bulaşık olanlar amacıyla 90 lira, kuru olanlar üzere bile 40 liralık ve silajlık ekilişler üzere 100 teklik olacak.

Yer altı sularının yurt seviyede ve su kısıtı olduğunun Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirleme edildiği havzalarda bu sene ekilen yemleme bezelyesi, fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük için yemleme bitkisi desteğine arttırma yüzde 50 bindi verilecek.

BUZAĞI BAŞINA 500 LİRA BINDI

Hayvancılık alanında, programlı aşıları tamamlanmış, 4 kamer ve beden yaşta, ilkine buzağılama yaşı yer fazla 960 periyot veya akıbet iki buzağılama arası yeryüzü çok 600 çevrim olan ineklerin doğan buzağıları için hayvan başına 500 liralık bindi sağlanacak.

Balkı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Kalabalık, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli ve Van’de doğan buzağılar amacıyla arttırma 200 teklik ödenecek.

Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan, eğreti tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 100 teklik bindi ödenecek.

Buzağı bindi şartlarını karşılayan buzağı başına ifa ünite miktarlarının 20 başa kadar tümü, 21-100 başa kadar yüzde 75’i, 101-500 esas amacıyla yüzdelik 50’si ödenecek.

DİŞİ MANDALAR İÇİN 500 LİRA BINDI

Dişi mandalar üzere 500 liralık, cins kütüğüne kayıtlı calip mandalar amacıyla arttırma 300 lira, programlı aşılarının tamamlanması kaydıyla 4 ay ve cisim malaklar amacıyla 500 liralık, gerçeklik kütüğüne kayıtlı malaklar amacıyla da arttırma 300 liralık, takma tohumlamadan doğan malaklara ayrıca ilave 500 teklik bindi ödenecek.

Islah gayeli süt zımni analizi yapılan ve bakanlıkça belirlenen süt kalite kriterlerini sağlayan protez tohumlamadan doğan akman sütçü yahut toplanmış soy her bir andavallı üzere 100 liraya kadar destek verilecek.

En az 1 ser, yeryüzü aşkın 50 ser düve (camız karışma) alımına birlikte bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin yüzdelik 40’ı daraç ortamında doğmuş ve düve merkezlerinden gerçekleştirme edilen düvelere ise yüzde 50’si büyüklüğünde tutma ödemesi yapılacak.

HASTALIKLARDAN ARİ İŞLETME DESTEĞİ 600 LİRA

Hastalıklardan daylak işletme desteği, maya boğalar dışındaki 6 kamer üst yaştaki eş hayvanlar dış, tam sığırlar için efsanevi sahiplerine 600 teklik ödeme gerçekleştirilecek.

Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar bilcümle, 501 çıban ve vücut amacıyla yüzde 50’sine kıymet gelen tutarın ödenmesi aracılığıyla uygulanacak. Ayrıca Musaddak Süt Çiftliği Sertifikası’na topluluk işletmelerdeki açık işletme desteği alan umum sığırlar üzere arttırma 100 lira bindi verilecek.

Vekâlet anahtar sistemlerine kayıtlı, az içre doğmuş ve besi süresini tamamlamış ayvaz sığırlarını (camız karışma) mevzuatına makul kesimhanelerde kestiren, Bakanlıkça soy ve nev bazında belirlenecek karkas ağırlığı kriterini sağlayıcı 1-200 mebde amacıyla (200 kafa karışma) hayvan başına zaman ve vahit denk üzerinden 500 liralık destek ödenecek.

ÇOBAN BAŞIN İSTİHDAMINA 12 BİN LİRA BINDI VERİLECEK

Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde, güdücü istihdam desteği, 100 sarrafiye ve üst deneyli kucak inatçı varlığına sahip işletmelere yahut çobanlara 12 bin liralık yerine ödenecek.

Maya koyun-direngen yetiştiricileri birliklerine unsur yetiştiricilerin, Bakanlık anahtar sistemlerine mukayyet bilgili koyun başına 50 teklik, kurnaz tutturuk başına 50 lira, anaç tiftik keçisi başına ilave 20 teklik, göçkün yetiştiricilerine deneyli kucak direngen başına ilave 2 teklik bindi ödemesi yapılacak.

Bir eski yılın deneyli koyun-direngen desteğini düz ve terviç yılında kurnaz koyun direngen sayısını zait işletmelere, benzeri eski yılın kuzu ve oğlaklarının, destekleme yılında bilgili kucak, dikbaşlı vasfına ulaşanlarına Bakanlıkça belirlenen artış oranını aşmamak kaydıyla efsanevi başına 200 teklik destek ödenecek.

İPEK BÖCEĞİ VE TİFTİK YETİŞTİRİCİLERİNE DESTEK

Tiftik ve Yapak Ekincilik Komutan Kooperatifleri Birliği’ne (Tiftikbirlik) tutkun kooperatiflere, Maya Kucak Aksi Yetiştiricileri Birlikleri’ne yahut Bakanlığa kayıtlı yün el işi tesislerine yetiştirici makbuzu karşılığında satan ve Moher Anahtar Sistemi (TKS) Bilgi Tabanı’na kaydettiren üreticilere oğlak tiftiğinin kilogramına 70 lira, resülmal tiftiğin kilogramına 60 lira, ikincil tiftiğin kilogramına 25 liralık, kontratlı üretim kapsamında üretilen tiftiğe üstelik arttırma 10 lira ifa yapılacak.

İpek böceği yetiştiriciliğinde ücretsiz yavru sağlayıcı Kozalak Ekincilik Satış Kooperatifleri Birliği’ne (Kozabirlik), dağıttığı kutu başına 240 lira, ürettiği gözyaşı ibrişim kurdu kozasını Kozabirlik/kooperatifleri yahut neşelilik alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan hükmi şahsiyet vasıflarına erbap işletmelere satan yetiştiricilere, gözyaşı kozanın kilogramına 160 liralık ödeme yapılacak.

BİRLİKLERE ÜYE ÜRETİCİLERE ARILI KAPÇIK BAŞINA 20 LİRA

Vekâlet Arıcılık Anahtar Sistemi’ne kayıtlı, hat birliği düzeyinde örgütlenmiş üretici birlikleri ve/veya üretici birliklerine uzuv üreticilerine bile arılı kovan başına 30, unsur olmayanlara 20 lira, Bakanlıktan istihsal izni almış damızlık arı beyi üreticilerinden satın alıp kullandıkları maya ana arı başına 100 teklik destek sunulacak.

Bakanlıkça programlanan telkih uygulamaları sonrasında oluşan atıklar üzere hayvan sahiplerine, kocabaş efsanevi atıkları için bin 400 liralık, küçükbaş efsanevi atıkları için 250 liralık atılmış desteği, hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar ve küpe uygulamaları üzere uygulayıcılara kocabaş hayvan başına 2 liralık, küçükbaş hayvan başına ise 1,5 liralık bindi ödemesi yapılacak.

ALABALIK İÇİN KİLOGRAM BAŞINA 1 LİRA DESTEK

Su ürünleri desteği çerçevesinde 350 bin kilo dahil, alabalık için kilo başına 1 lira, yeni türlere 3 lira, ilişkin tümce üretime 2 lira, kilo üstü alabalık yetiştirilmesine ve sazana 1,5’ar lira, midye üzere kilo başına 50 kuruş bindi sağlanacak.

10 bin adede kadar kuluçkalık maya alabalık desteği balık başına 60 teklik, toprak havuzlarda balık yetiştiriciliğine 30 bin kilogram dahil kilo başına 2 liralık verilecek.

HAYVAN GENETİK KAYNAKLARININ KORUNMASI DESTEĞİ

Hayvan kalıtım bilimi kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi destekleri kapsamında Bakanlıkça makbul projeler için yetiştiricilere, kocabaş koruması üzere hayvan başına 1000 liralık, küçükbaş korumaya efsanevi başına 150 lira, sığır pedigrili korumaya bin 200 teklik, arı korumaya kapçık başına 80 lira, ipek böceği korumaya kilogramda 170 lira, ıslah programındaki koyun, keçi ve yavrularına halk elinde düzeltme elit sürüde hayvan başına 150 liralık, ayak tabanı sürüde 100 teklik, ahali elinde camız ıslahı (kurnaz camız), kele ve yıl zarfında doğuran iri mandaya hayvan başına 2 bin lira, yıl süresince doğurmayan bilgili mandaya hayvan başına 1200 lira, damızlığa bırakmak üzere seçilen evcil sığır (düve/kele) hayvan başına bin 500 liralık, damızlığa ayrılmayan amacıyla bin 300 teklik, maya eş materyale (antrenör-teke) efsanevi başına seçkin sürüde 350 lira, aya sürüde 250 liralık bindi sağlanacak.

SERTİFİKALI PATATES TOHUMU KULLANANA 200 LİRA BINDI

Yurt içi sertifikalı çocuk kullanım desteği çerçevesinde dekara aspir üzere 10 lira, kanola için 30 lira, süsen için 8 teklik, rüşvet, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik üzere 50 liralık, cılız fasulye, yasmık ve yonca için 60 lira, nohut üzere 50 liralık, patates üzere 200 teklik, fiğ, ağızotu bezelyesi, korunga ve soya fasulyesi için 45 lira, vadi fıstığı üzere 34 teklik ifa gerçekleştirilecek.

Sertifikalı fide/dikme kullanma desteği, antep fıstığı, koz, badem, gökçe incir ve aronya amacıyla 400 lira, armut, ayva, elma, kiraz, nektarin, şeftali, erik, sulu zırtlak, mandalina, portakal, kayısı, vişne, zeytin, başka kâr türleri ve asılı (nar ve muz dünya) amacıyla 280 lira, sertifikalı çilek fidesi ile bahçe tesisi için bile dekar başına 400 lira olacak.

Yurt zarfında sertifikalı nesil üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, yetersiz içinde satışını gerçekleştiren, Bakanlık tarafından mezun tohumculuk kuruluşu akseptans edilen ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere bu sene ürettikleri mütenevvi sertifikalı tohumluklarla orijinal/anne ve üstü tohumluklara bile türüne göre kilogram başına 0,1-5 liralık yetersiz içi sertifikalı sulp istihsal desteği ödemesi yapılacak.

Sertifikalı aşılı fidan başına 0,5 lira, aşısız dikme başına ise 0,25 lira bindi sağlanacak.

ÇİFTLİK SAYMANLIK VERGİ AĞINA KAYITLI 6 BİN İŞLETMEYE, İŞLETME DESTEĞİ

Çiftlik Muhasebe Veri Zehir Sistemi’nin 81 ilde uygulanmasına devam edilecek ve güzeşte yıl pusat altına alınan 6 bin işletmeye, işletme başına 600 liralık ödenecek.

Tarımsal neşir ve müşavirlik desteği kendisine, Bakanlıkça yetkilendirilerek zirai neşir ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile ziraat odası ve yetiştirici örgütlerinde arz fazla 5 tarım danışmanı almak için istihdam edilen her bir tarım danışmanı üzere 72 bin lira ödenecek. Ödemeler karşılık 2 tike halinde gerçekleştirilecek.

Share: