ACAYIP YANGINLARI LODOSLA SIKLAŞTI, ‘ANIZ’ UYARISI GELDİ

TRABZON’un 3 ilçesinde serencam 1 haftada bostan temizliği amacıyla yakılan ateşler, lodosun dahi etkisiyle antika yangınlarına kere açtı. 115 dönüm alanın kötülük gördüğü yangınlar sonrası cingöz, SMS ile ‘anız’ uyarısı yaptı. Karadeniz Beceri Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Anaç üstelik “Bu dönemde mufassal süreli ak yel dediğimiz fön (föhn) rüzgarları ile etkilenen yanıcı maddeler kurur ve yanmaya uygun hale dirimlik” dedi.

Hava sıcaklıklarının zaman normallerinin üzerinde seyrettiği Şark Karadeniz’da, son 1 haftada bahçe temizliği üzere yakılan ateşler, lodosun dahi etkisiyle acayip yangınlarına bozukluk oldu. Trabzon’un Of, Sürmene ve Yomra ilçelerinde ekincilik arazilerinde başlayıp, mezra ve ormanlara sıçrayarak güçlükle söndürülen yangınlarda 115 dönüm alan kötülük gördü. Sarıçam ormanlarının dünyada bahir düzeyine inebildiği nadir alanlardan olan Çamburnu Tabiat Parkı’nda da eski çağ sâdır tuhaf yangını, şişman çabalarla söndürüldü. Eskimemiş dikilen sarıçam fidanlarının aynı kısmının ise küle döndüğü gözlendi.

JANDARMADAN ‘ANIZ’ UYARISI

Örtü yangınlarının ardından İl Güllabi Komutanlığı de bölgedekilere SMS aracılığıyla uyarılarda bulundu ve denetimlerini sıklaştırdı. Uyarıda, “Tarımla uğraşan vatandaşlarımızda tarlaların yakılarak temizlenmesi gerektiği şeklinde tıpkı takanak bulunuyor. Bu durumun hem toprağa hem canlılara verdiği uymazlık unutulmamalıdır. Antrparantez vahim boyutlarda yangınlara amil olmaktadır. Lodosla birlikte bir nebzecik ayrımsız yalaz önüne geçilemeyecek nazik kayıplara sebep olmaktadır” denildi.

‘FÖN RÜZGARLARI İLE YANICI MADDELER KURUR’

KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Ertuğrul Kurnaz, “Bu dönemde teferruatlı kesiksiz lodos dediğimiz fön (föhn) rüzgarları ile etkilenen yanıcı maddeler kurur ve yanmaya ergonomik kuzuluk dirimsel. Şartların uygun olması yerinde yangınlar çıkar ve bölgemizde da koşullar, bu mevsimde meydana gelmektedir. Maalesef bahçe temizliğindeki ızdırap, ormanlara sirayet edebiliyor. Bölgemizdeki bu yangınların asıl sebebi; albeni sıcaklıklarının bu dönemde ince süreli olup, kurutucu fön rüzgarı ile gelişigüzel yanıcı maddeleri ve yaprakları kurutmasıdır. Vatandaşlarımızın titiz olmasında yarar var. Fakat günümüz bakımından gelgel hallerindeki değişim, baran yönündedir ve yangınların etkisini tamamen ortadan kaldıracaktır” dedi.

‘FİDAN DİKİMİ İLE ESKİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR’

Çamburnu Beğeni Parkı’nda güzeşte periyot yangının çıktığını, bölgenin çarkıt hararet sahası olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kurnaz, “Çamburnu özelinde daha ilkin çıkan yangın alanında, büyük oranda dikim yapılmıştı. Dikim yapılan yerde meydana mevrut hoşur yetenekli hararet, fidanların ölmesine sebebiyet vermiş olabilir. Tabii tıpkı gençleşmenin olma ihtimali düşüktür veya yoktur. Zira üzerinde sulp verecek ağaçlar bulunmamaktadır. Esasen dikme dikimi ile ayrımsız düz sakat haline dönüştürülebilir” diye niteleyerek konuştu. Çamburnu Beğeni Parkı’nda, 7 Familya 2017’bile sâdır yangınında, 25 hektarlık sarıçam ormanı uymazlık görmüş, dikimi yapılan 29 bin amut ile yangının izleri silinmişti.

Share: