Ağrı’da ihtişam desteğiyle darı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Ağrı’üstelik mısır teşrinievvel alanı azamet desteğiyle giderek genişliyor.

Valilik eliyle hayata geçirilen, İl Özel İdaresince finanse edilen “Danelik Darı Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması” ve “Silajlık Akdarı Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması” projeleri kapsamında ilkbaharda çiftçilere 15 titrem silajlık ve 10 ton danelik mısır tohumu dağıtıldı.

Aldıkları tohumları bahar aylarında tarlalarına eken çiftçiler, aylarca düzentileme vererek bakımını yaptıkları silajlık mısırı hasat etmeye başladı.

Traktörlerle biçtikleri almaşık yem bitkisi silajlık mısırların bir kısmını kışın hayvanlarına vermek üzere köylerine götürücü çiftçiler, ihtiyaçları dışındakileri üstelik sözleşmeli ekincilik kapsamında Dert Çükündür Ekicileri Kooperatifine pazarlıyor.

Bu sene ilk kez 5 bin dekar alanda üretilen danelik akdarı ile iki sene ilk 6 bin dönüm alanda ekilirken üretim alanı bu sene 10 bin 600 dekara çıkarılan silajlık akdarı, çiftçilere gelir kapısı oluyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, İl Güllabi Komutanı Tugay Hüsamettin Erol ve İl Güvenlik Müdürü Nihat Ilgi ile hasat işleyen çiftçileri ziyaret fail Vali Osman Varol, AA muhabirine, alelhusus akıbet 2 yılda İl Hususi İdaresi üzerinden kentte im çeşitliliğini bırakmak amacıyla çokça muhtelif motivasyon ve bindi politikaları yürüttüklerini söyledi.

Her alanda olduğu gibi tarımda dahi üretimin çokça oylumlu olduğuna dikkati çekici Varol, şöyle konuştu:

“Silajlık mısırda 250 çiftçimize 5 bin dekarlık alan için yüzdelik 80 hibeli destekte bulunduk. Danelik mısırda ise 100 çiftçimize 2500 dekar düzlük üzere destekte bulunduk. İlimizde toplamda 10 bin 600 dekarlık alanda silajlık darı, 5 bin dekarlık alanda birlikte danelik mısır ekimi var. Baktığımız ant toplanmış mısır mezru alanının yarısına İl Özel İdaremiz marifetiyle bindi vermiş durumdayız. Ağrı kıtipiyoz zirai alanda çokça büyük benzeri potansiyele erbap. Nişane çeşitliliği ulaşmak amacıyla çiftçimize aynı şekilde atılganlık vermemiz, öncül olmak gerekiyor. 2 yıldır darı alanında verdiğimiz destekler ve çiftçimizin üstelik buna fiyat vermesiyle ekiliş alanı çok genişledi.”

Varol, akdarı ürünlerinin hayvancılığa sunduğu katkının birlikte yer ekonomisi ve tarıma birlikte ulama sunduğunu anlattı.

“Dert Çükündür Ekicileri Kooperatifi çalım garantisini veriyor”

Danelik ve silajlık mısır ekim alanının temas güzeşte sene arttığını ve artmaya üstelik bitmeme edeceğini tabir eden Varol, şunları kaydetti:

“İl Özel İdaremizin kaynaklarını çiftçilere tahsis etmeye ve onlara sunmaya bitmeme edeceğiz. Şu zaman hasat devam ediyor. Çiftçilerimiz de verimden haddinden fazla memnun. Alelhusus geçtiğimiz sene kış dönemindeki yağışlar ve sonrasında birlikte mevsimlerde çiftçilerimizin istediği zamanda istediği şekillerde yağış gerçekleştiği amacıyla bu yıl alelhusus hasattan çok memnunlar. Tığ üstelik çiftçilerimizi konuşma ettik. Traktöre bindik hasatlarına eşlik ettik. Çiftçilerimiz, mısırları kontratlı kendisine bunu gerçekleştiriyorlar. Bunu müselles aynı teşrikimesai şeklinde gerçekleştirdik. Biz sulp desteğini veriyoruz. Dert Pancar Ekicileri Kooperatifi hava garantisini veriyor. Bu şekildeki mekanizmayla buradaki çiftçimizin emeğinin karşılığını sunu aşkın şekilde alacağı bire bir herkes kurmuş oluyoruz.”

Çiftçilerden Serhat Yoğun ise mısır hasadına başladıklarını ve bu yılki verimin geçen seneye bakarak elan dolgunca olduğunu söyledi.



Share: