Alım garantili silajlık mısırın üretimi arttı: Muhtemel rekolte 85 bin tonun üstünde

Bingöl ovasında silajlık mısırın hasat dönemi önceden, üreticilerin bul yıl beklediği hep rekoltenin 85 bin tonun üzerinde olacağı belirtildi.

Bingöl’de kışın hayvanların anif yem ihtiyacını durdurmak üzere ekimi yapılan silajlık mısır hasadına başlandı. Kentte kurulan entegre organizasyon ile Ekincilik ve Orman Bakanlığının çiftçilere sunduğu yüzde 50 hibeli döl desteğiyle birlikte, kent genelinde silajlık darı üretimi bile arttı. Tarım ve Orman Bakanlığına sınırlı Bitkisel Istihsal Umumi Müdürlüğünün bu sene çiftçilere vermiş olduğu yüzdelik 50 hibeli döl desteğiyle dahi, 7 bin 500 dekarlık tıpkısı alanda mısır ekimi yapıldı.

Hasadın başladığı Somurtkan köyünde incelemelerde mevcut Ekincilik ve Orman İl Müdürü Dr. Hüccet Batur, şehir genelinde beklenen rekoltenin 85 bin tonun üstünde olduğunu bildirdi. Rekoltenin kazançlı kazancının bile 85 milyon ile 100 milyon arasında olacağını tutum ettiklerinin altını çizen Batur, “Bizler kaba yem maliyetlerini en süfli indirgemek amacıyla İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü yerine projeler hazırlamaktayız. Bakanlığımız Nebati Istihsal Genel Müdürlüğü aracılığıyla bu yıl dahi toplamda bin 500 torba mısır tohumunu yüzdelik 50 hibeye dağıtarak 7 bin 500 dekarlık benzeri alanı desteklemiş bulunuyoruz. İlimizde 2017 yılında mısır üretim alanımız 3 bin 100 dekarlardayken 2022 yılında bu ölçü 16 bin dekarlara kadar kazanmış durumdadır. Hep rekoltenin 85 bin titrem ile 100 bin titrem arasında olmasını bekliyoruz. Bunun kazançlı olarak değeri ise 85 milyon ile 100 milyon iktisadi kazanca balya gelmektedir” dedi.

Devlet desteği kurulan entegre organizasyon ile birlikte yem bitkilerinin üretimin arttığını bile aktaran Bahadır, “İlimizde özellikle azamet destekli bire bir entegre tesisinin kurulmuş olması ve tekrar Damızlık Sığır ve Yetiştiriciler Birliği vasıtasıyla kontratlı üretimlerin yapılmış olmasıyla alay malay çiftçilerimiz gelgel garantisinin olmasıyla henüz çok ağızotu bitkileri üretimine bağ duymaktadır” şeklinde konuştu.

Istihsal alanı 15 bin dekarlara daha çok

Kentte 2017 yılına kadar silajlık akdarı üretiminin 3 bin dekarlarda olduğunu ancak son 5 yılda ağırbaşlı ayrımsız artışın olduğunu belirten maraba Doğan Koç ise “2005 yılından beri silajlık darı üretiyoruz. Bingöl’bile silajlık darı üretimi 2017’ye büyüklüğünde 2 bin 500, 3 bin dekara yakındı. 2017 yılından sonra burada kurulan aynı bütünleşmiş tesisi ile gelişigüzel silaj 15 bin dekara büyüklüğünde bundan sonra. Sözleşmeli üretim, alım garantisi olduğu üzere üreticiler kıvançla ekiyor ve faydalanıyor. Süssüz bu konuda ağır sıklet bir üretime başlamış ve üretime devam ediyor. Bizim biricik benzeri ricamız var, sulama kanallarının olmasıyla alay malay daha fazla istihsal olacağını düşünüyoruz. Garantili istihsal olduğundan çevre tarımın da verdiği yüzde 50 silajlık darı tohumu ile birlikte çiftçilerimiz okkalı bire bir şekilde mülk kazanıyor” diye niteleyerek konuştu. – BİNGÖL



Share: