ÇAKÜ’de Mevlana’nın hayatı, eserleri ve felsefesi anlatıldı

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde planlı ve Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin hayatı, eserleri ve felsefesinin anlatıldığı siyasal, öğrencilerden bunaltıcı ilgi gördü.

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Literatür Fakültesi Hikmet Bölümü yoluyla planlı “Mevlana: Hayatı, Eserleri ve Felsefesi” konulu siyasal, Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Yazın Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlhan Talih, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panelin açım konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş yaptı. Anadolu’nun cesim tıpkı manevi kültüre cemaat olduğunu vurgulayan Odabaş, ” Hepimiz biliyoruz kim Rum hem maddi hem manevi ekin unsurlarıyla serencam derece değerli hazinelere topluluk olan kadim aynı coğrafyadır. Bu bayrı coğrafyanın değerlerine eş çıkmak bizim yer anne sorumluluklarımızdan biri olduğu üzere tıpkısı zamanda bu zenginlikleri dünyaya tanıtmakta bizim birincil sorumluluğumuzdur. Hz. Mevlana’da bu kadim coğrafyanın tıpkı değeri yerine dünyaya ve insanlığa tanıtılması gereken ayrımsız değerdir. Sorgulamamız gereken yeryüzü heybetli nokta bu değeri doğruluk ettiği ölçüde dünyaya ve insanlığa tanıtabildik mi? Geldiğimiz noktada bu kabil açık oturum ve etkinlikleri daha çok yapmalıyız ve yapacağız” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Odabaş’ın konuşmasının peşi sıra Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Bayram ve ekibinin yürütme ettiği islam gizemciliği musikisi ve semazen gösterisi şişman beğeni topladı. Gösteri sonrası moderatörlüğünü, Edebiyat Fakültesi Hikmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlhan Kader’ın yaptığı ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Delikanlı Gürer ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfikar Güngör’ün konuşmacı namına saha aldığı panelde, moderatör Prof. Dr. İlhan Baht, Mevlana’ya ferah ferah felsefeci denilebileceğini tabir etti.

Panelist Prof. Dr. Delikanlı Gürer, Mevlana’nın Türk asıllı olduğunu, yaşadığı coğrafyanın sosyolojik demografisini ortaya koyduğunu söyledi. Daha sonraları konuşn Prof. Dr. Zülfikar Güngör ise, “Mevlana, uluslararası tıpkısı tanınırlığa topluluk. Hala kendisini konuşuyor olmamız çokça mehabetli ayrımsız anlamı tabir ediyor. Bunu mesnevi okumaları ile yıpranmamış nesillerimize aktarmalıyız” dedi. Antrparantez batıda ve farklı kesimlerde gerçekleştirilmeye çalışılan İslamsız tıpkısı Mevlana oluşturma projesinin banko Mevlana’nın öğretisiyle bağdaşmayacağını dile getiren Prof. Dr. Güngör, “Mevlana, İslamın anne hayatiyetli metinlerine bağlı, Hz. Delege (S.A.V) yolunun bir hizmetkarı olduğunu gelişigüzel fırsatta dile getirmiştir” diye konuştu.

Panel istifham-cevap bölümü ile sona erdi. – ÇANKIRI

Share: