Çanakkale Şehitliği’nden esinlendi, bir tane soy oyuntu hayalini gerçekleştirdi

Çanakkale Şehitliği’nden esinlendi, bir tane makule oyuntu hayalini gerçekleştirdi

Çanakkale Şehitliği’ne yakın kat sayı mahalle mezarlığı görenlerin dikkatini çekiyor

TRABZON – Yıllar önceki görüşme ettiği Çanakkale Şehitliği’nin düzeninden çokça etkilenen mütekait hoca Neşat Köse, memleketi Trabzon’un Sazak mahallesinde bir tane kalem mezarlık hayalini gerçekleştirdi. Mahalle sakinlerinin da desteğini kayran mütekait öğretmenin 10 sene ilk hayata geçirdiği yegâne soy bamyatarlası hayali görenlerin ilgisini çekiyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesine sınırlanmış Sazak mahallesinde zihayat zor hoca Neşat Köse, yıllar önce gitmek için gittiği Çanakkale’de şehitliği ziyaret etti. Martir kabirlerinin düzeninden etkilenen tekaüt öğretmen biricik türlü mezar taşını köyünde da hayata kılmak istedi. Zahmetli olduktan sonradan hayalini akdetmek talip Köse, yegâne biricik mahalle sakinlerini musahabe etti. Mahalle sakinlerinin birlikte desteğini kayran Köse, çukur yerlerinin krokisini çizdi. Mekân düzenlemesi ve duvarların yapımı ile hayalini akdetmek için önce adımı atan zor hoca, şehrin mütenevvi bölgelerinden mezarlığa yer taşıdı. Mahalle sakinlerinin de kolları sıvamasıyla mezarlıkta belirlenen ölçülere bakarak kabirler baştan düzenlendi. Yıllar süresince ağır aksak aynı şekilde defin işleminin yapılması zımnında yersiz mezarın kalmadığı mahallede zahmetli öğretmenin hayali sebebiyle 130 adet boş oyuntu yeri daha kazandırıldı. Yegâne tür çukur taşının birlikte hayata geçirildiği mahalle mezarlığı görenlerin ilgisini çekiyor.

10 sene geçmiş hayalini gerçekleştirdiğini tamlayan tekaüt öğretmen Neşat Köse, “Öğretmenliğim sırasında Çanakkale’ye geziye gitmiştim. Çanakkale’dahi şehitlikleri dolaşırken oradakilerin çokça ahenktar olduğunu gördüm. Oradakilere göre bizim mezarlıklarımızı kesintili gördüm. Conkbayırı’ndan gelirken Anzaklar’ın, Fransızlar’ın mezarlarını gördüm. Haddinden Fazla ahenktar çiçekler içeresinde. Mesleğim devam ettiği amacıyla o zamanlar takatli ilgilenemedim fakat bu köle uhde kaldı. Mütekait olursam müsait zaman bulursam bunu öz mahallemde uygulamaya koyacağım dedim. Filvaki 2012 yılında bu imkanı buldum. Mahallemdeki mezarların düzensizliğini temizlemek için benzeri faaliyete giriştim, sonunda bu ağıl getirdim. Bu ayla gelirken üstelik halkımızın alıştığı belli bire bir akort var. Mezarlıklar düzensiz yerleşmiş kimisi serbest, imkanı olan türbe şeklinde yapmış. Halbuki burası herkesin fiyat olacağı benzeri vadi. Bunları vatandaşa anlatarak inandırma etmeye çalıştım. Güçlükler çektim amma böylecene başardım. Elan sonradan vatandaşların üstelik desteği ile bugünkü ayla getirttik. Öz imkanlarımı kullandım vatandaşların desteğini aldım ve bölgemizde emsal benzeri şekilde bunu yapmaya çalıştık” dedi.

“Çukur yerlerinde oynama kayma yapmayacağımıza ikna ettim”

Mezarlığı görenlerin şaşırdığını dile getiren Köse, “Kestirmece 10 sene ilk bunu başlattık. Şu anda burada 300’ün üstünde oyuntu yeri var. Burasını düzenlemeye değişmeyen verdiğim zaman vatandaşlarda şöyle ayrımsız izlenim vardı kesintili olduğu için mezarlığımız tamam durumdaydı. Tümce ‘Oyuntu yeri yok apayrı bir yer mi alalım’ derken ego onlara ‘Hayır burada imkanımız birlikte yerimiz dahi var ancak düzensiz’ dedim. Bu düzeni yerleştirmemiz lazımdı. Pres da olsa ikna oldular, o düzeni sağladık bu düzeni sağladığım ahit 130 oyuntu yeri çıkmıştı. Şuanda 100 civarında yersiz yerimiz var. Süfli kısımda okulun bulunduğu yerde bile bu düzenlemeyi yaptım. Orada üstelik 430 civarında mezar yerimiz var. Bunu görenler, çevreden, haricen gelenler ‘Bu pekâlâ oldu’ demeye başladılar. Ilk bunun krokisini çizdim. Vatandaşa çukur yerlerinde oynama kayma yapmayacağımızı inandırma ettim. Gerçekten gördüler kenarlardan ölçüler alarak hem mezarın yerini mesafelerini tayin ettim. Eskiden oturmuş hiçbir mezarın yerini kaldırmadık. Hepsinin yegâne biricik yerlerini başlıklarıyla yazdık krokisini hazırladık” şeklinde konuştu.

“Yemeden Içmeden kişi bölgemizin insanı buraya defin oluyor”

Oyuntu taşlarının bir tane soy olduğuna özen calip Köse, “Mezarlığımızı gelip gören şehremaneti yetkililerinden olsun dışardan gelenler olsun lacerem yapıldı diye niteleyerek sorup bilgiler alıyorlar. Bazen mahallelerden gelip ‘Bize de apotr mümkün misin’ diye niteleyerek taleplerde bulunan oldu, tığ da kendilerini gösterdik. Dışardan yemeden içmeden kişi bölgemizin insanı buraya defin oluyor. Bu bölgede doğanların bu semtlerde doğanların defin olabileceği aynı meydan. Burası dedelerimizin vakfı seçkin ücreti namevcut. Mezarlıklarımız biricik antetli. İnşallah görenlere benzer tamam, neslimize manevi değerlerimize tıpkısı katkısı olarak düşündük ve yaptık. Tanrı felek etti becerdik. Komşularımızın desteği ile sonuçlandırmış olduk” diye konuştu.

“Aynı Çanakkale şehitliğine benziyor”

Mezarlığı mahalle sakinlerinin imkanları ile yaptıklarını vurgulayan mahalle sakinlerinden Osman Saraç üstelik “Bura çokça şiddetli durumda dikenlik idi. Büyüklerimizin katkısıyla kişi imkanlarımızla bu arkaç getirdik. Gelişigüzel şeyi kendimiz imkanlarımızla cisim gücümüzle yaptık. Dışardan katkı veren olmadı. Dışardan gelenler çok beğeniyor. Bire Bir Çanakkale şehitliğine benziyor” derken, mahalle sakinlerinden Hüseyin Cömert ve Yılmaz Demirci ise “Mahallenin katkısıyla kişi imkanlarımızla bu kuzuluk getirdik. Çanakkale Şehitliği’ne benziyor, oraları andırıyor. Çanakkale’deki şehitliğe gittim gördüm bura da örnek kabil. Oradaki projeye makul yapıldı. Cenabıhak yapanlardan razı olsun. Mahallemizin genişlik adamakıllı yeri burası. Değme cenazeye mevrut pekâlâ şüphesiz yapıldığını soruyor. Bağlantı el birliği içerisinde başardık. Temas şeyi kişi gücümüz imkanımızla yaptık” ifadelerini kullandı.

Share: