Çin’den, Tayvan’a ‘barışçı yeniden birleşme’ mesajı

Çin, ESIR Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyareti sonrası gerilimin arttığı Tayvan’a ilgilendiren yayımladığı yöntem belgesinde, Tayvan ile ideolojik ve sosyal farklılıkların tanınması temelinde “barışsever baştan birleşme” hedefini vurguladı.

Çin Altın Partisinin (ÇKP) Tayvan sorunun çözümünü ve Çin’in yeniden birleşmesini “tarihi fariza” kabul ettiğinin anlatım edildiği belgede, “Barışçı yeniden birleşmeyi sağlamak amacıyla yekpare samimiyetimizle ve elimizden gelen değme çabayı göstereceğiz” denildi.

‘Gerekirse korkulu kullanırız’ mesajı

Belgede, Pekin’in muhassala amacı doğrultusunda icabında tehlikeli kullanma seçeneğini gizli tuttuğunu, amma bunun Tayvan’ın Çinli halkını misyon almayacağı, aut müdahalelere ve ayrılıkçı eylemlere savunma amaçlı olacağı belirtildi.

Çin: Gerilimin sorumlusu Tayvan hükümeti

Sonuç dönemde Pelosi’nin ziyareti ve Çin’in ada çevresinde yürüttüğü tatbikatlarla tırmanan gerilimin sorumlusu kendisine Tayvan’daki hükümete ve onu destekleyen aut güçlere değinilen belgede, “Boğaz’ın iki yakası arasındaki ilişkilerde gerilime, Demokratik İleri Fırka (DPP) otoritelerinin eylemleri etken olmuştur. Bu eylemler, bölgede hazar ve istikrarı yıldırma etmekte, barışçı baştan toplaşma olanaklarını kısıtlamaktadır. Aut güçler birlikte ayrılıkçılıkların provokatif eylemlerini cesaretlendirmiş ve desteklemiştir” ifadeleri düzlük aldı.

Tek devlet, iki bütün

Belgede Çin’in yegâne aynı mevki olduğu ve Tayvan’ın onun parçası olduğu, adanın hiçbir devir ayrı tıpkı ululuk olmadığı ve bu statüsünün değiştirilemeyeceği söylenerek, şunlar kaydedildi:

Barışsever baştan bileşke ve ‘yegâne mevki, iki bütün’ anlayışı, Tayvan sorununun çözümü ve millî birliğe ulaşılması için anne ilkelerdir. Barışçı yeniden birleşmeyi icat etmek için anne karanın ve Tayvan’ın ayrı ideolojilere ve sosyal sistemlere erbap olduğunun akseptans edilmesi gerekir. ‘Yegâne talih, iki herkes’ soruna genişlik ayrıntılı çözüm olacaktır. Bu, demokratik ilkeler temelinde, gür, niyete dair, barışsever çözümü ve seçkin iki tarafın üstelik faydasını hedefleyen bire bir yaklaşımdır. Toplumsal sistemlerin farklılığı, hangi baştan toplaşma önünde bir engel hangi de ayrılıkçılığın gerekçesi mümkün.

Washington yönetimine mesajlar

Washington yönetimine yönelik mesajların da kayran aldığı belgede “KUL’da gâh güçler, Tayvan’ı Çin’e alın piyade yerine almak istiyor. Eğer onlara müsaade edilirse, Boğaz’daki gerilim artmaya devam edecek, Çin-ÇAKER ilişkileri elan fazla zarar görecek ve bu boyut KÖLE’nin özlük çıkarlarını bile zedeleyecektir” denildi

Ne olmuştu?.

Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin güzeşte hafta yaptığı görüşme, Ada’yı topraklarının parçası gören Pekin’in tepkisini çekmişti. Çin, 2 ve 3 Ağustos’taki ziyaretin ardından Ada çevresindeki askeri tatbikatlara başlamıştı. İlk ilkin 4-7 Ağustos’ta düzenleneceği açıklayan tatbikatlar, öngörülen takvimin ötesinde sürdürülmüştü.

Çin-Tayvan krizi

Çin’birlikte İkinci Acun Savaşı’nın ardından sâdır iç savaşta Mao Zıdong liderliğindeki Çin Kızıl Partisinin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Ahali Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi konusunda Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetsever Partisi (Kuomintang) üyeleri, Tayvan’a yerleşip 1912’üstelik kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’de devam ettiğini doğacak sürerek istiklal zar etmişti.

Bu etap, Çin aracılığıyla akseptans edilmese üstelik Tayvan temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milel (BM) Genel Kurulunda Çin’i külah etmişti. 1950’ler ve 1960’larda haddinden fazla sayıda ülkenin diplomatik alışveriş tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin El Cumhuriyeti’ne çevirmesinin peşi sıra 1971’da BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin’in bir tane meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belgisiz kuzuluk gelmişti.

Çin, Tayvan’ın kişi topraklarının parçası olduğunu savunuyor

Pekin yönetimi, “Yegâne Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kişi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, derbent ve çevresindeki askeri varlığının beraberinde Tayvan’ın dünya ülkeleriyle mutlak diplomatik ilişkiler kurmasına, BM’birlikte ve özge uluslararası kuruluşlarda düzen edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini eşya koşuyor.

Pelosi: Çin’in Tayvan’ı izole etmesine müsaade veremeyiz

 

Çin-Tayvan krizi, savunma sanayinin devlerine yaradı: Satışlar katlandı!

 

Tayvan: Çin’e ait 39 kavga uçağı ve 13 gemi Ada çevresinde

 

Çin’den Tayvan açıklaması: Gerginliğin biricik sebebi ESIR’dir

 

Çin, Tayvan çevresinde tatbikatları sürdürüyor

 

Çin, Pelosi’ye müeyyide kararı aldı

 

Share: