Çocuklarda çevirici bozukluğuna özen… Müşavere bozukluklarını ayn ardı demek riziko oluşturuyor

Çocuklarda açar bozukluğuna özen… Müzakere bozukluklarını göz ardı girmek riziko oluşturuyor

KOCAELİ – Çocuklardaki danışma bozuklukları ve gecikmeleri konusunda ebeveynleri uyaran uzmanlar, şalter bozukluklarına dikkat çekti. Bu sorunun göz ardı edilmesi halinde çevresine vabeste şekilde büyüyen çocuklarda iş geriliklerinin arttığını tamlayan Psikolojik Danışman Zeynep Alemdar, “Torunlar ismine tepki vermiyorsa, sözcük çıktıları yoksa yahut çevreye karşı duyarsız kalıyorsa o antlaşma ailenin harekete geçmesi gerekmektedir” dedi.

Çocukların ağızından sâdır ilk kelimeler ebeveynleri amacıyla ölçü biçilemez. Ancak çocukların er yaşlardaki enformasyon bozukluklarını ve gecikmelerini ayn ardı emreylemek ve zamana ulaştırmak, büyük risk oluşturuyor. Her çocuğun hisse senedi süreci farklılık gösterirken, ailelere nazik görevler düşüyor. Hele ebeveynlerin çocukları tetik bire bir şekilde izleme etmesi gerekiyor.

“Yavru konuşmaya başladığında, tek kelimeyle bize bir nice şeyi anlatmaya çalışıyor cins”

Çocuklardaki danışma bozukluğu ve geriliğin doğumdan itibaren takip edilmesi gerektiğini tamlayan Atlantis Hususi Terbiye ve Iyileştirme Merkezi’nden Ruhsal Danışman Zeynep Alemdar, çağa kendini evvel adına ağlayarak anlatım etmeye çalışır. İsteklerini ve ihtiyaçlarını ağlayarak çevresine anlatmaya çabalar. Elan sonrasında babıldama dönemi sağlık 6-7 kamer süren bu dönemde çağa hecelerle gürültülü çıkarmaya başlar. Averaj 1 yaşına geldiğinde ise lügat çıktıları vermeye başlar. Örneğin esas, ata, dede kadar sözcükler söyler. Çocuk konuşmaya başladığında gerçekte tek kelimeyle bize bir nice şeyi anlatmaya çalışıyor cins. Şayet çocuk gelişimi normalinin dışında performans sergiliyorsa söz gelişi ismine aksülamel vermiyorsa, lafız çıktıları yoksa yahut çevreye alın duyarsız kalıyorsa o devir ailenin harekete geçmesi gerekmektedir” dedi.

“Bebekler ortalama 1 gözyaşı civarına geldiğinde hala daha lafız çıktısı yoksa harekete geçilmelidir”

Bebeklerin daha biraz aylıkken annesinin sesini tanıyıp reaksiyon verdiğini ifade fail Alemdar, “Çevresel faktörler bebeklerin ilgisini çekmeye başlar. Eğer çevresel faktörlere bebeklikten itibaren duyarsızsa ismine aksülamel vermiyorsa, hiçbir şekilde ailesi ve çevresi ile iletişime geçmiyorsa aileler ilgi etmelidir. Bebekler averaj 1 yaş civarına geldiğinde bibi elan söz çıktısı yoksa ve çevreye alakasızlık bibi elan devem ediyorsa harekete geçmekte fayda var” diyerek konuştu.

“Afiyet taraması ve özel eğitimin senkronik olarak ilerlemesi gerekiyor”

Çocuklarda açacak bozukluğu tanısı konulduğundan itibaren, hem keyif taramasının hem da özel eğitimin alay malay yapılması gerektiğinin altını çizen Önder, “Maalesef ki aileler genelde esenlik taramasından bebeklerini geçirip, hususi eğitimi art plana atıyor. Bu az çok yanlış bire bir yaklaşımdır. Hem sağlık taraması hem da hususi eğitimin eş zamanlı yerine ilerlemesi gerekir. Teşhis aldıktan sonra hususi eğitime yutmak, erken müdahaleyle, ağır ve akıllıcasına eğitime az çok mefret. Duygusal çevresi ile bildirişim kuramadıkça, çevreye mecbur berenarı hisse senedi geriliği göstermeye başlar ve kişi hareket yaşının berenarı gerisinde başarım sergiler” şeklinde konuştu.



Share: