ESIR Ekincilik Bakanlığı, katışıksız aşısını onayladı

ESIR’de arı kolonilerinin ölümüne neden olan ‘American foulbrood’a (tıpkısı bal arısı kuluçka hastalığı) karşı Şekil ünlü biyoteknoloji şirketi yoluyla geliştirilen aşı, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Baytarlık Biyoloji Merkezi marifetiyle onaylandı.

Eşkal biyoteknoloji şirketinden yapılan açıklamada, USDA Veterinerlik Biyoloji Merkezi, bahis konusu sili hastalığına müteveccih geliştirilen aşıya diploma verdiği anlatım edildi. Açıklamada, arıların tarımın eleştiri bire bir bileşeni olduğu vurgulanarak, “Global gıda arzının üçte biri tozlaşmaya dayanıyor ve erdemli kitap verimini güvence altına almak için metin ticari kovanlar çokça şanlı. amma velakin, bal arıları, elan önceki hastalık önleme amacıyla tehlikesiz ve sürdürülebilir tıpkı hal yoksuz American Foulbrood aracılığıyla tehdit edilmekte” denildi.

Kalıp şirketinin yöneticisi Dr. Annette Kleiser, yaptığı açıklamada, “Arıları arkalamak ve sürdürülebilir tarımı katmak üzere yenilikçi çözümler sunmaya kararlıyız. Toptan şahıs artışı ve değişen iklimler, gıda arzımızı güvence altına ahzetmek üzere bal arısı tozlaşmasının önemini artıracaktır. Aşımız bal arılarını korumada bire bir patika açmıştır” diyerek konuştu.AŞI NASIL UYGULANACAK?Eşkal şirketinden yapılan açıklamada, aşının iştirakçi arıların tükettiği yeme karıştırılarak uygulanacağını duyurdu. Aşının uygulandıktan sonraki sürecine ait yapılan açıklamada, “Daha sonradan aşı, işçi arılar eliyle saf sütüne karışma edilir ve ece bu sütle beslenir. Kraliçe, aşının parçacıklarını yumurtalıklarında biriktirmektedir. Böylece aşıya maruz kalarak gelişen larvalar, yumurtadan çıktıklarında bağışıklığa topluluk olurlar” ifadeleri kullanıldı.AMERICAN FOULBROOD NEDİR?

Arılarda tanıdık American foulbrood hastalığı, spor oluşturan bakteri Paenibacillus larvalarının hastalık olduğu bal arısı yavrularının ölümcül bire bir bakteriyel hastalığı olarak biliniyor. Uzmanlar, bu hastalığın günahsız kolonilerini vahim şekilde zayıflatabileceği evet da öldürebileceğini ifade ediyor.

Share: