güç kaynağı Frenk yemişi dalında çürüyor

ANTALYA ilkin görünmek için Mersin Ağacı ve Adana gibi ısıdam iklime sahip illerde yetişen Frenk yemişi, lezzetli ve vitamin antrepo su olmasına karşın dikenli yapısı zımnında çok çok ilişki görmüyor. Dalında çürüyen Frenk yemişinin tadını bilenler toplayıp buzdolaplarında sahabet ederek tüketiyor.

Halk beyninde ‘Dikenli incir’, ‘Hint inciri’, ‘Frenk inciri’, ‘Mısır inciri’, ‘Babutsa’, ‘Kilis inciri’, ‘Pabuç inciri’, ‘Kaynanadili’, ‘Kürek yemişi’ üzere değişik yöresel isimlerle mezkûr ‘dikenli incir’ şifa kaynağı namına anılıyor.  Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa, yorgunluğa, kolesterolü düşürmeye, cilt ve saç bakımına hayır etkileri olduğu kanıt edilen meyvenin C vitamini deposu olduğu ve muafiyet sistemini güçlendirdiği da uzmanlar marifetiyle belirtiliyor. Frenk yemişinin dikenli dış yüzeyi nedeniyle insanlar bu meyveden ırak duruyor. Toplamayı alim ve meyvesine alelacele ulaşanlar ise dalında çürümeden evvel ulaşabildikleri kadarını evlerinde buzdolabında depoluyor. Günce tüketilen Frenk yemişi, İspanya başta kalkışmak üzere farklı ülkelerde kozmetikten, sağlık sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor.

‘FRENK YEMİŞLERİ DALLARINDA ÇÜRÜYOR’Yüksek vitamin ve mineralleriyle bağışıklık sistemini güçlendiren frenk yemişinin tüketiminin beş altı olmasından çevre meyveler dallarında çürüyor. Antalya ve çevresindeki birçok köyle ilçede nöbet kenarlarında yetişen, seçme bakıma ihtiyaç duymadan büyüyen Frenk yemişinin yararını bilenler ise evlerinin bahçesine bitkiyi ekerek meyvelerinin olgunlaşmasını bekliyor.’SAĞLIK AÇISINDAN BERENARI ÖNEMLİ BİR MEYVE’Oldukça lezzetli ve vitamin değeri erdemli olan Frenk yemişinin faydalarını Akdeniz Üniversitesi Afiyet Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Tagaddi ve Diyetetik Bölümü Dr. Akademisyen Imge Kamarlı Altun anlattı. Altun, Frenk yemişinin Antalya ve çevresinde yetiştiğini belirterek, Türkiye’bile azık sanayisinde kullanımı ve tüketimin az çok bir iki olduğunu gördüklerini söyledi. Altun, “Sağlık açısından bir nice yarayışlı etkilere sahip. İçindeki su oranı çok yüksek. Yapısında C vitamini, B1- B2 ve A vitaminleri bulunuyor. Tıpkısı zamanda mineral namına kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve fosfor bile yapısında berenari varlıklı. Türkiye genelinde çok tanınmayan tıpkısı sonuç. Az Buçuk üstelik dikenli olduğu amacıyla toplaması ve soyması tekaüt olmasından kontekst ayn ardı ediliyor. Ama sağlık açısından berenari balaban aynı semere. C vitamini oldukça faziletli. İçindeki bileşenler dolayısıyla erdemli antioksidan özelliğe ehil. Bu özelliğiyle bile enfeksiyonlara ve bulaşan hastalıklara alın bağışıklığımızı dinç burulmak üzere cesim benzeri sonuç” dedi.BAHÇESİNDEKİ YEMİŞLERİ TOPLAYIP ÇEVRESİNE DAĞITIYOR

Türkiye’birlikte Frenk yemişinin daha cemi namına bilinmediğini belirten Karaöz köyünden rençper Erol Öztürk, “Bu meyvenin büyümesi amacıyla ne tıpkısı gübreye hangi üstelik bambaşka tıpkısı şeye ihtiyaç vardır. Tamamen doğanın içre tek başına büyüyen aynı semere. Bu meyvenin önemini bilseler meyveler dallarında çürümez. Yeterince değerlendirilmiyor ve tüketilmiyor. Dikenli olması insanları korkutuyor mümkün. Fakat özel aparatlarla toplanıyor ve soğutulduğunda balaban bire bir hoşlanma oluyor. Dikenli kabuğunun içindeki meyveye aksetmek aslında çok yalınç. Tıpkısı dirgen tıpkı bıçak sayesinde dış kabuğundan haddinden fazla yalınç ayrılabiliyor ve lezzetli meyvesine ulaşılıyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: