Karabük’ün kıran günebakan üretimi, sübvansiyon modeliyle 900 tona yükseldi

Tarım ve Orman Bakanlığınca âlem ayçiçeği üretiminin artırılması üzere destekleme kapsamına alınan Karabük’te bu sene 3 bin dekar alandan 900 ton ürün elde edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla bu sene mart ayında “Türkiye Ekincilik Havzaları Üretim ve Tutma Modeli” kapsamındaki ürünler listesine periferi günâşık de eklendi.

Yağlık günâşık üretiminin artırılmasının hedeflendiği terviç programına, Aydın’ın Efeler, Kasır, Sultanhisar ve Yenipazar, Kütahya’nın Domaniç ilçeleri, Sivas’ın Hafik havzalarının beraberinde Karabük’ün Eskipazar ilçesi karışma edildi.

Kararın ardından şehir genelinde bir nice maraba, muhit gündöndü üretimi desteklerinden faydalanmak için İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğüne müracaatta bulundu.

Program kapsamında çiftçilere başta döl gelmek üzere çeşitli destekler verildi, böylelikle teşrinievvel alanı 350 dekardan 3 bin dekara çıktı.

Geçen sene 105 titrem hava gündöndü üretiminin yapıldığı kentte, bu sene sübvansiyon modeli sayesinde 900 titrem iz alındı.

“Yavru destekleri sürecek”

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Ağır Sıklet Ayvalık, AA muhabirine, Karabük’ün Türkiye Ekincilik Havzaları Üretim ve Sübvansiyon Modeli kapsamına alınmasının peşi sıra kısık talep olduğunu, çiftçilere nesil desteğinde bulunduklarını söyledi.

Kent genelinde 3 bin dekar alanda üretimin yapıldığını belirten Ayvalık, “Gayet verimli ayrımsız yıl geçirdik. Genelde dekar başına 300 kilo işaret elde ettik. Bu birlikte 3 bin dekar alanda 900 titrem yapıt demektir.” diye konuştu.

Ayvalık, gelecek yıllarda üretimi elan de artıracaklarını, çocuk desteklerinin süreceğini kaydetti.

Share: