Karaman haberi… Karaman’da öğrencilere NFT eğitimi

Karaman’üstelik öğrencilere NFT eğitimi

KARAMAN Karaman’ın Ermenek ilçesinde Bilgisizlik Merkezinde dijital mülkiyet ve koleksiyonculuk kabil olgulara yeni boyutlar kazandıran NFT (Kalifiye Fikri Tapu) eğitimi verilmeye başlandı.

İçinde bulunduğumuz süt kuzusu damgasını vuran dijital tahavvül süreci, seçme sabık çağ yeni kavramlar kazandırmaya ve dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Sayısal iyelik ve derlemcilik gibi olgulara eskimemiş boyutlar kazandıran NFT birlikte bunlardan biri. Karaman’ın Ermenek ilçesinde Toyluk Merkezinde NFT eğitimi başladı. NFT nedir sorusu taharri motorlarında akıbet yıllarda sıkça sorulan sorular beyninde saha almaya başladı. Kalifiye Fikri Tapu, ya de İngilizcedeki popüler ismiyle non-fungible token (kısaca NFT), sayısal aynı varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin adına geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı sunulan aynı dijital defterde depolanan bilim birimidir. NFT pekâlâ üretilir konusu, yeryüzü çok alçalma edilen konulardan biri. NFT üretimi, Ethereum blok zinciri geliştiricilerinin hazırladığı ERC-727C token standartlarında üretiliyor. Bittabi burada NFT üreticilerinin işini kolaylaştırmak muhteşem çünkü blok zincirin beceri tarafı, epey karmaşıklaşabiliyor. NFT üretme işlemlerini akdetmek için üreticilere amelî sağlayıcı platformlar ise bu durumu kolaylaştırıyor. Bu sayede üreticilerin bu süreçte ihtiyaçları olan molekül ise dijital aynı saklı yazı para cüzdanı oluyor. NFT koleksiyonlarından mahsulat satın kabul etmek isteyenler üzere NFT pazar yeri namına tanımlanan sayısal siteleri ülfet etmeleri gerekiyor.

“Dijitalleşme süreci ile bu arada yıpranmamış kavramlar ortaya çıktı”

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Idare Enformatik Sistemleri Esas Haber Dalı Başkanı Prof. Dr. Serkan Cezire, “Dijitalleşme süreci ile bu arada yıpranmamış kavramlar ortaya bundan sonra. Olan kavramlar elan çok özen çekmeye başladı. Bu kavramlardan birisi de NFT kavramı. NFT, Nitelikli Fikri Tapu namına Türkçede anlatım ediliyor. Dijital dönüşüm ofisi yoluyla bu şekilde Türkçeleştirildi. Değiştirilemeyen, misilsiz, sayısal varlıkların mülkiyeti anlamına geliyor. Yani tıpkı dirilik bir NFT’ye cemaat olduğunda bunun biricik sahibi yegane sahibi oluyor ve değiştirilemiyor. Yani tek biricik oluyor, elinde bir tane kopyasına eş reşit oluyor. NFT kebir bire bir deyim, işin hoppadak musahabe yönü yoktur tabi yani NFT ye dönüşebilecek hemen danışma eserleri yoktur. Konuşma eserleri dışında tıpkısı bando videoteyp, curcunalı üzere sayısal içerikler NFT ye dönüştürülebilir. Burada Ermenek’te iyice bire bir projeye imza atıldı. Alelhusus sayısal tasarım noktasında yetişek programı oluşturuldu. Gençler geliştirdikleri tasarımları NFT’ye dönüştürebilecekleri tıpkısı terbiye programına ehil olmuş oldular. Bittabi elden bu yetmiyor. Bu NFT tasarımlarını hisse senedi dünyasına kuşkusuz adapte edebilirler. Bir hareket modeli çerçevesinde pekâlâ iş fikrini, hareket modeline dönüştürebilirler, hareket değerine lacerem dönüştürebilirler. Bu konularda yetişek vermeyi amaçladık” dedi.

“Proje Türkiye’da bire bir geçmiş”

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Akademisyen Dr. Mehmet Cabir Akkoyunlu üstelik, “NFT dünyası esasta Japon bir marifet adamının riyazi aynı formül ile geliştirdiği bitcoin blok zincir teknolojisi ile başlıyor. Daha sonrasında NFT teknolojisi yani non-fungible token dediğimiz, öncesinde diğer misli jeton yerine çevrilen, günümüzde ise ‘nitelikli fikri tapu’ adına Türki literatürümüze yerleşen tıpkı teknolojinin umumi ismi. Bu teknolojide esasta yapılan süreç, oluşturulan rastgele teknolojik eserin sınırlı sayıda, çoğaltılamaz arkaç getirilmesi şeklinde oluşan bir uygulayım bilimi. Burada siz rastgele gürültülü dosyası, her teknolojik, bir çizim, dizayn veya seçkin cins dünyada müstahzar levha, çalgı aleti eseri vs. üstelik benzer. Hep bu eserlerimizi biz NFT teknolojisi ile ilişkin ayla getirmiş oluyoruz. Bu proses haddizatında böyle başlıyor. Bu NFT eğitimine bile şu anda Karaman Bilgisizlik Merkezinde Türkiye’dahi tıpkı önceki namına bire bir proje çerçevesinde Mevlana Kalkınma Ajansının destekleri ile öğrencilerimize bu eğitimi sağlıyoruz. Eğitim Bilimi sonucunda inşallah kül öğrencilerimiz NFT ile ilişkin tasarımlarını yapmış olacaklar, ilişik platformlarda NFT’lerini satışa hazırlamış olacaklar. Bu piyasada tutmak tabi ki mefret ama henüz önemlisi bu ilerleyici teknoloji ile birlikte metavers dünyasında öğrencilerimiz kendilerine tıpkı düz bulacaklar. Geleceğin ihtimal tasarımcıları, ihtimal bu platformda ilişik ustalık destek sağlayıcıları olacaklar. Bu konuda üstelik kimse kendini yeni yeni geliştiriyorken, bizde öğrencilerimizi erkenden bu piyasada yerlerini almalarını sağlayacağız “diye konuştu.

Ermenek Cahillik ve Spor İlçe Müdürü Tayyar Kılıçkıran ise “Toyluk ve Spor Bakanlığımız ve Bilgisizlik Hizmetleri Umumi Müdürlüğümüz vasıtasıyla bütün Türkiye’deki gençlik merkezlerimizde, kavrayış sahibi projeler, vizyon sahibi kurslar mecmu gençlerimize uygulanmaktadır. Bizde Türkiye’de önceki olan NFT projesini Ermenek ilçemiz deneyimsizlik merkezinde faaliyete geçirdik. Bu aşamada Cahillik Spor Bakanlığımız tarafından ve Uran ve Tecim Bakanlığı aracılığıyla onaylanan NFT projemiz Ermenek’teki mevcut gençlerimize proje haline getirdik. Ermenek’teki gençlerimizi bu projeye dahil ettik. Bununla ilgili kendisine Karaman Valiliğimiz, Karaman Cahillik ve Spor diyar Müdürlüğümüz ve Ermenek Kaymakamlığımıza teşekkürname ediyoruz. Bununla ilgili proje koordinatörü bilgisizlik liderimiz Abdullah Kutucu ya teşekkür ediyorum” dedi.

Share: