Kastamonu’nda atlama beygiri yarışlarına vatandaşlardan dokunaklı bent

– Kastamonu’nda at yarışlarına vatandaşlardan ağır sıklet bent

KASTAMONU – Kastamonu’bile Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi, Şapka ve Esvap İnkılabı’nın 97. yıl dönümü ve 30 Ağustos Galibiyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen at yarışları vatandaşlardan ağırbaşlı rabıt gördü.

Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi, Kapela ve Üzeri İnkılabı’nın 97. yıl dönümü ve 30 Ağustos Yengi Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu’üstelik beygir yarışları düzenlendi. Kastamonu eşkal ilçesindeki yarış alanında, Kastamonu Belediyesi, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Kastamonu Bilgisizlik ve Spor İl Müdürlüğü vasıtasıyla planlı yarışlar, dörtnal ve rahvan kategorilerinde gerçekleştirildi. Yarışlarda jokeyler müthiş mücadele etti. Vatandaşların sakil rabıt gösterdiği yarışlarda dereceye giren jokeylere kupaları protokol üyeleri vasıtasıyla verildi.

Mehmet Yetersiz: “Anadan Görme sporlarımıza bilcümle birlikte bindi olacağız”

Yarışma öncesinde mütekellim Kastamonu Şehremaneti Başbuğ Yardımcısı Mehmet Yurt, “Tarihi majör Türk milleti seçme devir utkulu olacaktır. Türk’ün otağı Kastamonu’bile ise ecdadın ruhu tamamen hareketli kalacaktır. ‘At Türk’ün kanadıdır’ derler. Tarihimize baktığımızda atlama beygiri Türk’ün yoldaşı olmuştur. Nice zaferler kazanan ecdadımızın atla uyumu dünyaca çokça dolgunca bilinmektedir. Onun amacıyla dahi derler kim ‘At üstündeki Türk’tür, değilse yüktür’. Biz bugün birbirinden altın sporcuların beygir üstündeki maharetlerini izleyeceğiz. Geleneksel sporlarımıza hep gelişigüzel destek olacağız” dedi.

Avni Çakır: “Imdi bu yarışlar Kastamonu ile entegre diyebiliriz”

Kastamonu’dahi süvari sporlar ve atlı sağaltım merkezlerine yönelik yatırımların yapıldığını kaydeden Kastamonu Valisi Avni Şarap, düzenlenen yarışların önemine değinerek, “Kastamonu’bile hem doğallığın hem tabiatın hem birlikte beygir biniciliğinin enerjik namına yaşatıldığı tıpkısı memleket. Biliyorsunuz ki ilimizin dalan de karışma koyulmak için bir nice ilçesinde dede binme, atlı sporlar ve atla tedavi faaliyetleri çok yaşayan tıpkısı şekilde yürütme ediliyor. KUZKA desteği ve İl Özel İdaremizin işbirliğinde Daday’dahi de menent binicilik tesisi kurduk. Bu sayede amacımız çıktı gencin atla, süvari sporlarla tanışması. Atın çok bereketli tedavi aracılığının da olduğunun bilinmekte. Atın destek noktasında üstelik gerekseme sahiplerine bindi vermesini amaçlıyoruz. Kastamonu’da 31 yılıdır bu yarışlar düzenleniyormuş. Artık bu yarışlar Kastamonu ile bütünleşmiş diyebiliriz” diye niteleyerek konuştu.

Zübeyir Bekiroğlu: “Geleneksel süvari sporlarımıza gösterişli tıpkısı bağlam var”

Geleneksel sporların gelecek nesillere aktarılması için pahal bire bir faaliyet yürüttüklerini belirten Türkiye Anadan Görme Atlı Spor Dalları Federasyonu Başkanı Zübeyir Bekiroğlu ise, “Anadan Görme Atlı Sporlar Federasyonumuz kısa bire bir müddet önce federasyon adına ayrıldı. Bizler bu geleneği geleceğe taşımakla kendimizi sorumlu hissederek Türkiye’nin seçme noktasında düzenlenen faaliyetlerine katılıyoruz. Zaman bile Karadeniz’in incisi Kastamonu’üstelik planlı atlama beygiri yarışlarındayız. Gördüğünüz gibi, yarışlarımız güzelce bir yoğunlukta devam ediyor. Anadan Görme süvari sporlarımıza sakil bire bir bağ var. Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile ayrıldıktan sonradan ağır sıklet bir mesai içerisine girdik” şeklinde konuştu.



Share: