Kastamonu’nun 28. coğrafi işaretli ürünü “kestane balı” oldu

Kastamonu Sili Yetiştiricileri Birliği vasıtasıyla 3 yıl önce tescil amacıyla başvurusu yapılan Kastamonu kestane balı tescillendi. Bahis ile ilgili mütekellim Kastamonu Valisi Avni Şarap, “Mecmu Kastamonu’üstelik üretilen balın standartının yakalanması için hem Valilik hem bile Ajans namına müstelzim katkıları vermeye hazırız” dedi.

Kastamonu’bile alelhusus periferi bölgesinde kestane ağaçlarının artı göstermesi sebebiyle Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçeleri ilkin tutmak için dokunaklı kendisine üretimi yapılan kestane balı tescillendi. 3 sene süren çalışmanın arkası sıra Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği’nin başvurusu üzerine Türk Nişancı ve Işaret Kurumu’nca yapılan araştırmalar neticesinde Coğrafi İşaret Belgesi alarak tescillenen Kastamonu kestane balının dahi tescillenmesiyle alay malay kentin coğrafi işaretli işaret sayısı 28’e yükseldi.

Coğrafi İşaret Belgesi alarak tescillenen Kastamonu kestane balı, Ilbay Avni Çakır’ın aile sahipliğinde planlı törenle tanıtıldı. Kastamonu Münezzeh Yetiştiricileri Birliği Başkanı Toplama Başar, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu’nun dahi katıldığı beraberindeki heyet ile birlikte Vali Avni Şarap’a kestane balı takdim etti.

Coğrafi belen anlamında Kastamonu’nun Türkiye çapında geçmiş sıralarda meydan aldığını ve 28. coğrafi bel düz ürünlerinin kestane balı olduğunu söyledi.

“Kastamonu deyince doğalın merkezi sözünü here fırsatta dile getiriyoruz” diyen Vali Çakırdoğan, “Gastronominin, katıksız ürünlerin ve metin yaşamın, Türkiye’nin en temiz arz metin şehri olduğunu seçkin cins platformda keyifli ayrımsız şekilde söylüyoruz. Yöremize ilgilendiren ürünlerimizi her kalemde, imalatlarımızın, gıdalarımızın coğrafi meni alması noktasında üstelik yoğun benzeri çaba içerisindeyiz. Bu çerçevede, biliyorsunuz ki Kastamonu bu konuda Türkiye içre önce 5’lerde yer alıyor ve 28’inci coğrafi işareti kayran ürünümüzün kestane balı oldu. Kastamonu kestane balı bakımından bile berenarı varlıklı tıpkısı coğrafya, kıyı hattımızdan Cide’den başlayarak Doğanyurt, Abana, Bozkurt ve İnebolu bu hatta kestane ballarımız güç benzeri şekilde bulunan ve alçak bire bir kestane balı üretimi gerçekleşmekte. Kestirmece burada 600-650 arasında münezzeh üreticiliğimiz var, irili ufaklı ayrı ayrı rakamlarda. Burada balla uğraşan arıcılarımız var ve bardanda almanak mevsimsel şartlara baktığımızda yıllık 100-150 ton beyninde kestane balı üretimi gerçekleşiyor. Bu sene biraz yağışlardan etraf mergup rekorun altındayız ama yine de 100 tondan hor düşmeyen kestane üretimlerimiz var. Bu konuda Kastamonu kestane balı deyince Türkiye’bile rastgele ant amade olan aynı toprak burası ve sizlerde zaman zaman program yaptınız söyleyişiler yaptınız bizlerde bunlara şahitlik ediyoruz. Kâin yönetimimizindi kontak başkanı ve yönetimi, bu konuyla müntesip üniversiteyle, tarım müdürlüğümüzle yapmış oldukları çerçevede evire çevire projeler var. Tamlık Kastamonu’üstelik üretilen balın standartının yakalanması amacıyla hem Vilayet hem birlikte Ajans namına müstelzim katkıları vermeye hazırız. Kızıl rüfeka kestane balının coğrafi bel alması biraz ince oldu. Bu proses kip ve zahmetli. 2018 yılında takibini yaptınız bu proses boyunca. Müracaatı yapılmıştı amma âdeta geçilmesi müstelzim kip yollar var, bunların kâffesi başarılı benzeri şekilde geçildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz, halen yolumuz ince” dedi. – KASTAMONU



Share: