Kosova Başbakanı: Sırbistan ile yıpranmamış tıpkısı çatışma riski faziletli

Kosova Başbakanı Albin Kurti, “Kosova ve Sırbistan beyninde bakir benzeri çatışma riski faziletli. Alelhusus acun, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığını gördükten bilahare bunun aksini söylersem sorumsuzca davranmış olurum” değerlendirmesinde bulundu.

Sırbistan ile yaşadıkları gerilimin arkasında Rusya’nın olduğunu belirten Kurti, “Ukrayna’nın işgalinden önceki olasılıklar azdı, demin ise boyut değişti. Kremlin’in faşist Panslavizm fikrinin sonucu kendisine evvel kürsü, Ukrayna’da gerçekleşti. Söz Gelişi, olursa ikinci bölümü Transdinyester’dahi görebiliriz, üçüncü savaşın ise hele Mağrip Balkanlar’da Kosova’da olma olasılığı haddinden fazla erdemli” dedi.

Kosova NATO’ya örtmek istiyor

İtalya’nın La Repubblica gazetesine mütekellim Kurti, Ağustos’un üçüncü haftasında Brüksel’dahi Kosova-Sırbistan ilişkilerinin genel durumuna ilişkin aynı güruh olacağını kaydederek, “Umuyorum kim; bu gerginliğin düşmesine koruyucu olur” diye konuştu.

Ülkesinin NATO üyesi olma arzusunu dile getiren Kurti, NATO’ya örgen olmalarının temelli barışı sağlamalarına katkı yapacağını belirtti.

Sırbistan-Kosova problemi

Kosova’da güçlü Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına erbap olması zorunluluğu getirileceğinin bildirilmesi üzerine Kosova’daki Sırplar, 31 Orak Ayı akşamı ülkenin kuzeyindeki tahril geçişlerini kapatmıştı.

Kosova hükümeti da Sırbistan’la olan eksen kapılarına revan yollara konulan cümle barikatların kaldırılması sonrası Sırbistan ile krize nöbet açan uygulamayı 1 Eylül’e erteleme kararı almıştı.

AB’den Kosova’daki gelişmelere dayalı açıklama

 

Trump’ın Temsilcisi, Kosova’da Biden kabahatli dedi

 

Yaşanan gerginlikte Kosova’dan ferasetsiz adım geldi

 

NATO’nun Kosova Gücü: Acı durumunda müdahaleye hazırız

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ile görüştü

 

Çavuşoğlu, Sırbistan ve Kosova’lı mevkidaşlarıyla görüştü

 

Sırbistan, 2008’bile tek yanlı bağımsızlığını car fail Kosova’yı özlük toprağı olarak görüyor.

AB’nin duruluk buluculuğunda 2011’üstelik başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve sonunda iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, 31 Temmuz akşamı yaşanan gerilim kabil ayrımlı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor.

Share: