Lütfü Savaş: “Bitli Tıpkısı Ekincilik Politikası Yapılırsa Dünyada İlk 10 Tarım Ülkesi İçine Gireriz”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Çekişme, rustik kalkınma projelerine nazik önem verdiklerini belirterek, “Acul kalkınmaya ve rahatlamaya ihtiyacımız var. Çünkü gelecek teknolojide ve tarımda. Pinti benzeri tarım politikası yapılırsa tığ dünyada evvel 10 tarım ülkesinin içine gireriz” dedi.

Hatay Büyükşehir Şehremini Lütfü Çekişme, bire bir televizyon programının naklen yayın konuğu oldu.

“ŞEHRİMİZDEKİ RENKLERİN BİZİ ETKILI KILDIĞINI VE ZENGİNLEŞTİRDİĞİNİ BİLİYORUM”

Hatay’ın bir nice medeniyete eş sahipliği yapmış haddinden fazla hususi aynı site olduğunu belirten Başbuğ Cenk, “Şehremaneti başkanları bulunduğu şehri çokça ongun tanıması lazım. Birçok kültürü, medeniyeti, etnik unsuru, mezhebi ve bir nice bölgeden mevrut insanı yüzyıllardır taşıyan ayrımsız şehirdeyiz. ve yüzyıllardır bu site bize hukuk, muadele, bağlılaşım mirasıı bırakmış. Bu nedenle ben şehrimin geçmişini süresince barındırdığı bilcümle bu renkleri çokça ongun biliyorum. Bu renklerin bizi zinde kıldığını ve bizi zenginleştirdiğini biliyorum” dedi.

“BÖYLE BİR COĞRAFYADA ÜÇ DÖNEMDİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÜZENLEMEK BERENARI GELGEL VERİCİ”

Coğrafi açıdan Hatay’ın koskocaman tıpkısı bölgede kayran aldığını da sözlerine ekleyen Çarpışma, şöyle bitmeme etti:

“Binlerce sene geçmiş mağarada muammer insanların bacak izleri var burada. 27 kültürü, 13 medeniyete aile sahipliği yapmış ve uygarlıkların beşiği diyebileceğimiz geçmiş ışıklandırılan caddenin de burada olduğunu biliyoruz. İlk gayrıresmi olimpiyatlar burada mamul ve dünyadaki sunma iri ikinci çarkıt hipodromlarından tıpkısı tanesi burada. Aynı zamanda İpek Yolu’nun Akdeniz’e açılan kapısı bura. Mezopotamya’nın eksiksiz ortasında. Bu mekanda ilk tarım mamul. İlk buğday burada ehilleştirilerek toprakla buluşturulmuş. Zeytinin önce buluştuğu üç noktadan tıpkısı tanesi Hatay. Burası bu kadar zenginliğin olduğu ve asırlarca tecim merkezi ergin benzeri site.  Temas mevrut şehrimize benzeri haz getirmiş. 600’ün üzerinde aşındırmak çeşidimiz var. Gastronomimiz da UNESCO aracılığıyla tescillenmiş. Hakeza tıpkı coğrafyada üç dönemdir şehremaneti başkanlığı boşaltmak oldukça gurur donör.”

“HATAY’DA SISTEM BAYRAMLARINI VE ÖZEL GÜNLERİNİ BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE KUTLAR”

Hatay’daki herkesin bayramlarını ve hususi günlerini bağlanak ve beraberlik zarfında kutladığını da söyleyen Çekişme, “Her din ve mezhepten herkesin bayramlarını gelişigüzel kutluyoruz. Milli bayramlarımızı da bütün renklerimizle birlikte kutluyoruz. Buradaki insanlarımız Atatürk’ün kurtardığı ve kurduğu cumhuriyete inanıyor. Hepsinin yönü Ankara’ya çevrik ve kâffesi Türk bayrağı altında huzur arıyor ve rahat almak için seçkin adımı atıyor. Hakeza bir coğrafyada uray başkanlığı yapmak tapınma gibi tıpkı şey. Bu şehirde temas renkten ve sokaktan teşekkür ediyoruz kelimesi çıktığı antlaşma sizden mutlusu yoktur” dedi.

Hükümetin tarıma ve çiftçilere destek vererek üretimin arttırılması üstüne yeni tıpkı siyaset oluşturması gerektiğini tamlayan Komutan Çarpışma, küsurat fiyatlar konusunda rakamları paylaşıp, şunları söyledi:

“İZLENEN POLİTİKA YÜZÜNDEN İNSANLAR ÜRETEKTEN UZAKLAŞMAYA BAŞLADI”

“İthalat ve dış satım muvazeneli değil. İthalat elan fazla. İktidarda üç başvekil, 6 icra vekili değişti. Amma ekincilik politikası değişmedi. Girdi masrafları çokça pahalı. Tarımda geldiğimiz noktada tıpkısı yılda tarımın girdi maliyeti yüzdelik 235 artmış. Vakit Kaybetmeden tezek yüzdelik 134 kalık. Hükümet bu sene üzere üreticilere 29 milyar destek sözü vermiş. 13 kesim kent hastanesi üzere 4 firmaya yıl süresince ödeyeceği mülk 33 bilyon 700 milyon. Tarımda verilecek bilcümle destekten elan aşkın. Tarımda elden çiftçiler 3 bilyon litre mazot kullanıyorlar. Bundan alınan algı seçme litre başına 7 liralık. 21 milyar elden buradan algı namına mülk almış oluyorlar. Böyle olduğu zaman dahi insanlar üretmekten uzaklaşıyor.”

“TARIMA ÇOK EHEMMIYET VERİYORUZ”

HBB olarak gerçekleştirdikleri rustik kalkınma projelerine üstelik değinen Lütfü Kavga, “15 bin aileye fide ve yavru desteğinde bulunuyor, bozuk organemineral basılmış yapıyoruz. Tığ gübreyi akla yatkın fiyata satıyoruz.  Bu sene matbu üretiminde bin 200 tonu geçtik. Yüzde 30 oranında dahi fiyatları düşürdük. 15 bin çiftçimize bire bir karış toprağı varsa dahi üretmesini istiyor, ürününü satamazsa biz alacağız diyoruz. Çabuk kalkınmaya ve rahatlamaya ihtiyacımız var. Zira gelecek teknolojide ve tarımda. Cimri ayrımsız ekincilik politikası yapılırsa tığ dünyada önceki 10 ekincilik ülkesinin içine gireriz” diye niteleyerek konuştu.

“TOPRAĞIMIZA VE ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Kavga konuşmasının devamında, “Hatay’üstelik son 12 yılda toprakla uğraşan koca sayısı yüzdelik 75 azaldı. Rençper sayısı 36 binlerden 8 binlere düştü. Tığ toprağımıza, çiftçimize eş çıkacağız. ve bu insanların girdi masraflarını azaltmak, satarken bile kolaylaştırıcı yöntemler icat etmek antrparantez ithalata çevrilmiş tarım değil bile ihracata çevrik tarımı tercih etmemiz lazım” dedi.

“ÜLKEMİZİ NASIL GELİŞMİŞ ÜLKELER SEVİYESİNE ÇIKARTIRIZ ONU DÜŞÜNMEMİZ LAZIM”

Türkiye’den apayrı ülkelere göç fail gençlerin ve eğitilmiş insanların olduğunu ve bu durumdan periferi da üzüntü duyduğunu kaydeden Savaş, “Ülkemizi nasıl ümranlı ülkeler seviyesine çıkartırız onu düşünmemiz geçişsiz. Bizim behişt vatanımızdan çocuklarımız ve değme meslekten insanlarımız göç ediyorlar. Yetik insanlarımızı kaçırıyoruz. Ama kişi ülkesinde barınamayan, eğitim seviyesi elverişsiz insanlar bile bizim ülkemize geliyor. Bu üstelik beni pespaye hem insancasına olarak hem bile belediye reisi olarak berenari üzmekte” diye konuştu.

“HERKESİN RENGİ FAKLI OLABİLİR AMA BU ÜLKENİN BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANA BİR TOPLULUK OLUŞTURMASI LAZIM”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının Türkiye’nin ne büyüklüğünde baskı durumda olduğunun farkında olduğunu sözlerine ekleyen Lütfü Cidal, “İnsanlarımız ya bütüncül rejime alışacak ya bile demokrasi için baştan selam diyecek. Biz bu seçimde bunu yaşayacağız. Bu ülke batıya çevrilmiş olmalı, çocuklarımızın ülkelerini ayrılma etmekten vazgeçmesini sağlamak ve demokrasiyi bilge kılmamız lazım. Herkesin rengi farklı cins ama bu ülkenin angajman ve bütünlüğünden yana benzeri topluluk olması geçişsiz” diye niteleyerek yakın seçimler öncesi bile angajman ve beraberliğin aynı misil henüz önemine değindi.

EXPO 2021’in Hatay’a olan katkılarından üstelik bahseden Komutan Cenk, gücük bire bir süre içerisinde de alanları 2 milyon 250 bin ziyaretçiyi ağırladığını bile açıkladı.

“HADO İLE İLK KAT HATAY’IN DENİZDEN ASAP KAPISI OLDU”

Hatay Deniz Otobüsü(HADO) hakkında üstelik majör bilgiler veren Kavga, “Şehremaneti olarak Türk bire bir gemi ile gerekseme sahiplerini tasrif etmek ve bayrağımızın da denizde dalgalanmasını istedik. 19 Mayıs’ta denize açıldık ve sonbahara kadar dahi 25 bin bulaşan taşıdık. Lübnan için çalıştık ve İsrail zarfında çalışıyoruz. İlk posta Hatay’ın denizden tahril kapısı oldu. ve şehremaneti kendisine arsıulusal esmer sularında adam taşıdık. Tığ bundan haddinden fazla gusto aldık. Bu işi mülk dercetmek amacıyla yapmıyoruz. İnsanlarımız birlikte bu durumdan çok mutlu” dedi.

Hatay’ın 15 ilçesine eşit bakım verdiğini de rapor eden Lütfü Savaş, politik hiçbir ayırım yapmadan seçkin ilçeye bakım götürdüklerini söyledi.

“İKTİDARA BILDIRME ÇOK OY VEREN İLÇEDE BİLE OYLARIMIZ ARTMIŞ DURUMDA”

Çarpışma, şöyle devam etti:

“Ben tek ant hiç kimseyi vesair görmedim. İktidara bildirme haddinden fazla oy veren ilçede dahi oylarımız kalık durumda. İnsanlara afaki bakarsanız inançları ve dirim tarzına bakmazsanız sizin berraklığınızı ve samimiyetinizi görürler. Hakeza olunca de sistem seviyor ve bindi veriyor. Hep anketlerde iktidar partisinden henüz yüksekteyiz. Bu de azimle, ötekileştirmemekle ve değer bakmakla oluyor. Ülkesine ve şehrine zarar vermeyen herkesle dostluğumu sürdürmeye devam edeceğim.”

“BILCÜMLE PARTİLERİN ORTAK GÖRÜŞÜ İLE SURİYELİLER VE SIĞINMACILAR ÜZERINE BİR IZLENCE YAPMASI LAZIM”

Türkiye’ye mevrut sığınmacıların yalnız ülkeyi değil Hatay’ı bile pres duruma soktuğunu söyleyen Çarpışma, “Bizim durum ettiğimizden henüz aşkın mülteci var. Veladet oranları çok olduğu için sığınmacı sayısı yavaş yavaş demografik yapıyı aleyhimize çeviriyor. 2013 yılında 13 bin Suriyeli düşünce kullandı. Şu anda seçimde zaman olmasına rağmen düşünce kullanacaklar 24 bini esbak durumda. Seçmen sayımız yüzde 85 arttı. Ama bizde yüzde 5 artmış. İçişleri Bakanımız 120 bin civarında Suriyeli berceste var diyor bile realist bir cirim olduğunu sayarsak dahi yüzde 20’si Hatay’üstelik yaşıyor. Bu dahi düzgün değil. Mutluluk adına milli aynı siyasa izlememiz geçişsiz ve bu işe politika üstü bakmamız lazım. Hep partilerin eş görüşü ile Suriyeliler ve sığınmacılar üzerine ayrımsız program yapması lazım. Bunun oran politikası olarak uygulanması lazım” dedi.

Programın böylecene Komutan Cidal, herkesin sulh, el birliği ve sağlık içinde yaşamasını dileyerek, herkesin yeni yılını kutladı.

Share: