Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüne ilgilendiren soruşturmalara FETÖ müdahalesi davasına devam edildi

Balaban Angajman Partisinin (BBP) kurucu Genel Başkanı rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin ölümüne ait ölçülü soruşturmalara Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) talimatıyla müdahale ettikleri iddiasıyla sevgili açılan 19 sanığın yargılanmasına bitmeme edildi.

Kahramanmaraş 2. Sakil Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan bazıları katıldı. Farklı davalar dolayısıyla cezaevinde kâin aralarında FETÖ’nün çarpış girişimi sırasında Cumhurbaşkanına suikast timinde meydan aldıkları gerekçesiyle mahkum edilen ve bu dosyanın de sanıkları olan Davut Uçum ile Kültürlü Özsıcak’ın de olduğu 4 sanık, Curcunalı ve Kaynak Enformatik Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Duruşmada, Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer ile yakınları ve yan avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, helikopterin ilişkin bulunduğu firmanın o dönemki genel müdürü M.K.S. tanık adına dinlendi.

Kendisinin de pilot olduğunu rapor fail M.K.S, “Kazayla ait haddinden fazla yorumlar yapıldı amma kendim da pilotum, oradaki görüntüleri dikkate aldığımda kazanın meteorolojik şartlardan kaynaklandığının erdemli olduğunu gördüm.” dedi.

Tanık M.K.S, pilotun deneyimiyle ilişkin soruya, “Pilot 9 bin saate andıran uçuşu olan tecrübeli aynı pilottu. Bağımlı o anda yaşadığı şartları bizim bilmemiz olabilir değil.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu helikopteri kendisinin da çokça kullandığını kaydeden M.K.S, GPS cihazını kullandığı amacıyla “Argus” cihazını kullanmaya gerekseme duymadığını kaydetti.

Argus cihazının helikopterde muallak olup olmadığına ilişkin soruya M.K.S, “Teknik ekip ve pilot sökmediği için takılı vaziyetteydi. değme alet çıkarılacak olsaydı mukayyet namına kaydedilirdi, böyle benzeri anahtar olmadığı için helikopterdedir.” diyerek konuştu.

Kazada ölen muhabirin alıcı kayıtlarındaki görüntüleri izlediğini nâkil M.K.S, “Görüntüleri ben üstelik izledim, bulutun düştüğünü ve ilerisinin karla ciltli olduğu ve kuruntu mesafesinin düştüğü görülüyor. Şartların henüz dahi ağırlaştığı, helikopterin tırmanışta olduğu görülüyor. Ruh yanılmasıyla dağa çarpmış olacağını düşünüyorum.” dedi.

Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Kemal Güç, “Helikopterin tırmanışta olduğunu kuşkusuz ayırt ettiniz?” sorusuna M.K.S, “Kar yağışı artıyor, ‘tavan’ yani buluta helikopterin mesafesi azalıyor ve ilerisindeki fikir azalıyor, buna bakarak helikopterin tırmanışta olduğu yorumunda bulunuyorum.” yanıtını verdi.

M.K.S, “Helikopterin gidiş yönü kuzeye akilane olurken doğudan batıya kuşkusuz çarpmış kabil?” sorusuna birlikte “Bir pilot adına söylüyorum, bu helikopter haddinden fazla streç aynı maşa, uçucu serencam anda tıpkısı öz fark edip yönünü değiştirmiş benzer ya birlikte çarpmadan de kaynaklanmış olabilir.” ifadelerini kullandı.

“Gelgel koşulları akıllıca değilse, firmanız bu uçuşa hastalık cevaz verdi?” sorusuna da M.K.S, “Uçuşta kalın tamamen pilottadır. Alelhusus intihap döneminde liderler pilota bire bir şekilde motivasyon veya biraz birlikte cebretmek üzere ‘orada bekliyorlar’ gibi tıpkı şeyler söylerler ben kendim bile yaşadım. Uçağın süresince yegâne başınasınız ‘götüremezsem bir zamanlar gitmediğim takdirde dava yaşar mı’ kabilinden fikriyat yaşamış tür.” diye yanıt verdi.

Ailenin avukatı Kemal Zor, Muhsin Yazıcıoğlu’nun tabiatında böyle benzeri husus olmadığını kaydetti.

“Vicdanen şirketinizin kusuru olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna M.K.S, “Faydalı bulunmayan, çünkü özlük içimizde da yargıladık, içimize da baktık, 3 ayrı kurumca ayrı ayrı denetlendik, şirketimizin temas sorumluluğunun olmadığını gördük.” yanıtını verdi.

M.K.S, kazadan sonraları 2011 yılında şirketin kapandığını, yöneticilerin şirketin devamını istemediğini söyledi.

“Helikopterden çalınan parçaların olduğu aşina, seçkin şikayet olmadı. Şikayette bulunulmaması üzerine uyarıda bulunuldu mu?” sorusuna M.K.S, şikayette bulunulmadığını belirtti.

M.K.S, “Metruk aynı aygıt bozukluk muallak bulundurulur.” sorusuna dahi “Yeri abes kalmasın diyerek orada kalık.” yanıtını verdi.

Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Kemal Çetince, bu davanın vesile sorun olduğunu, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığında devam fail “esas sormaca”nın bir dakika önce bu davayla birleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Sunulan cezalar içimizi soğutmayacak. Mesele bu şahısların hırsızlık yapması değil, cürüm delillerinin yok edilmesi olarak görülmeyecekse bizim için tek kıymeti kaçınan.” diye konuştu.

Duruşma savcısı, dosyadaki bazen sanıkların asıl soruşturmadaki şüpheliler olduğunu ve suçlarının bile analog olduğunu belirterek temel soruşturma dosyasının beklenilmesini dilek etti.

Mahkeme Başkanı, anne soruşturmanın bu dava dosyasını etkileyeceğini bu nedenle ana dosyanın sonucunun beklenilmesine karar vererek duruşmayı 11 Ocak 2023’e erteledi.

Dava süreci

Kahramanmaraş Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca, BBP’nin kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin ölümüne ilişik yürütülen soruşturmaya FETÖ’nün talimatıyla müdahale ettikleri iddiasıyla 17 dalavereli üzerine hazırlanan savca 25 Boşluk 2020’da akseptans edilerek, Kahramanmaraş 2. Yoğun Ceza Mahkemesinde sorun açılmıştı.

Bu dosya ile Göksun Esas Ukubet Mahkemesindeki helikopterden GPS cihazının sökülmesine ilişik 10 sanığın yargılandığı sav, sanık ve eylem yönünden bütünlük oluştuğu gerekçesiyle 6 Ocak’ta birleştirilmiş, sanıklardan 7’si temas iki dosyada birlikte vadi aldığı üzere 2. Vahim Ceza Mahkemesindeki davada maznun sayısı 20’ye çıkmıştı.

Sanıklardan Aşure Ayı Tunç’un vefatı zımnında yargılanan maznun sayısı 19 olmuştu.

Share: