Özgün ‘Türk Evi’ niteliğine sahip ‘Kaymakamlar Evi’ ziyaretçilerini geçmişe götürüyor

Özgün ‘Türk Evi’ niteliğine cemaat ‘Kaymakamlar Evi’ ziyaretçilerini geçmişe götürüyor

Osmanlı’nın emanet biçimini yansıtan Kaymakamlar Evi tarihi dokusunu koruyor

KARABÜK – UNESCO Dünya Bırakıt Listesi’nde vadi düz Karabük’ün Safranbolu ilçesinde tarihi evler arasında kocaman yeknesak olan Kaymakamlar Müze Evi, mimarlık özellikleri ve tarihi dokusuyla turistlerin elektrik merkezi olmaya devam ediyor.

Kaymakamlar Müze Evi, 18 ve 19.yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, kültürünü ve güç biçimi ile teknolojisini yansıtan tarihi Safranbolu Evleri beyninde yetişkin ayrımsız yere eş.

Kültür ve Turizm Bakanlığının “Safranbolu’nun Korunması ve Sağlıklaştırılması Projesi” çerçevesinde 1979’da kamulaştırılarak restore edilen Kaymakamlar Evi, 1981’da Eğitim Bilimi Merkezi adına hizmete girdi. 19. Yüzyılın başlarında yapıldığı hesap edilen akıbet yıllarda “müze ev” kendisine beğenilen bina, özgün bir “Türk evi” niteliğine ehil. Evde çokça sayıda mevcut pencereler lüp eli nimetli çırağ almasını sağlarken, koz ve çam kerestesinden yapılmış tavan süslemeleri ise bedii bir görüntü oluşturuyor. 2021 yılında restorasyonu tamamlandıktan sonraları yeniden hizmete açılan tarihi yapı kentsel dokusunu ve tekmil mimari özelliklerini günümüze büyüklüğünde koruyabilmesinden ufuk evcil ve yabancı ziyaretçilerini geçmiş günkü kabil etkileyip geçmişe götürüyor.

İhlas Olgun Ajansı muhabirine mütekellim Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Müellif, Kaymakamlar Müze Evi’nin tarihi, kültürel ve tabii güzelliklere sahip olduğunu ve turizm için oylumlu tıpkısı yere cemaat olduğunu söyledi.

“Bu karı sizi bir anda 300 sene geriye taşıyor”

Tarihi yapının kestirmece 300 almanak geçmişiyle 18. yüzyılın eşsiz mimarlık özelliklerini genişlik evire çevire şekilde yansıtması zımnında sunu iyicene Osmanlı mimarilerinden tıpkısı tanesi olduğunu ifade eden Kalem Erbabı, “Elhak bu mimariye benzer çevremizde 2 bin sayı Safranbolu evimiz var. İçerisinde bulunduğumuz Kaymakamlar Yolculuk Evi bildirme misilsiz benzerliğini taşıyor. İçerisine girdiğiniz zaman o hamur silüetini soluyorsunuz. Bu ocak sizi çabucak 300 sene geriye taşıyor. Hem büyüklük hem dünya çapında flaş aynı turizm noktamız” diyerek konuştu.

Pandemi öncesinde tahminî 100 bin turistin Kaymakamlar Müze Evi’ni müzakere ettiğini kaydeden Yazar, “Çok bağ ve dilek gören turizm noktası. İnşallah 100 bin olan mihman sayımızı istikbal noktalara taşıyacağız. Ego vatandaşlarımızı bu misilsiz mimariyi, eşsiz güzelliği görmeleri üzere çağırma ediyorum” ifadelerine düz verdi.

“Buranın çok güzelce benzeri ambiyansı var”

Osmanlı kenti Safranbolu’yu müracaat etmek amacıyla Ankara’dan gelen Kavga Mercan ise “Gelmişken Kaymakamlar Seyahat Evi’ni dahi kısaltmak istedik. Buranın çokça iyicene benzeri ambiyansı var. Özellikle kasa odası ve yavru odası çok hoşumuza gitti. Birbirine geçişleri çok güzelce ve çok ince mutasavver. Safranbolu’ya gelen herkesin buraya gelmesini tavsiye ederim. Hoşur burada 18.yüzyılda zahir benzeri dirim sürüldüğünü çakmak üzere görülmesi müstelzim tıpkı meydan diyerek düşünüyorum” dedi.



Share: