Pamukova’da hasadına başlanan üzümden 45 bin titrem rekolte bekleniyor

Mikroklima iklimi sayesinde bir nice kâr ve sebzenin yetiştirildiği Sakarya’nın Pamukova ilçesinde hasadına başlanan üzümden 45 bin ton rekolte bekleniyor.

Meyve ve sebze üretimiyle öne sâdır ilçede 28 bin dekar alanda “Sinan Mir Karası”, “Trakya İlkeren”, “Michele Palieri”, “Alphonse Lavellee”, “Kartal”, “Yalova İncisi”, “Victoria”, “Ata Sarısı”, “Red Globe”, “Müşküle” ve “Değirmendere Karası” türlerinde üzüm yetiştiriliyor.

Bu sene ilçede 45 bin titrem rekolte muhtemel üzüm, Türkiye’nin ciharıyek yanına gönderiliyor.

“Üzüm fiyatları bu yıl üreticimizin yüzünü güldürüyor”

Pamukova Tarım Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, AA muhabirine, ilçede 11 soy üzüm üretildiğini söyledi.

Ulukaya, üzümün bakımı zor olan aynı sonuç olduğunu belirterek, “Bu yıl gerçekten üzüm üreticimizin yılı diyebiliriz. Şu anda Karadeniz Bölgesi, özellikle Ankara, İstanbul kalkışmak üzere süratle alelacele Türkiye’nin seçkin tarafına üzüm gönderiyoruz. Pamukovamız önceden İstanbul’un vitamin deposuydu ama şu anda tekmil Türkiye’mizin vitamin deposu. Üzüm fiyatları bu yıl üreticimizin yüzünü güldürüyor.” diye konuştu.

Üreticinin yağız üzümün kilogramını 7-8 liralık, parafin üzümü ise 8-10 teklik aralığında sattığını nâkil Ulukaya, tüccarın dahi alımda iştahlı olmasıyla hem muamele bulma açısından hem dahi kıymet itibarıyla üreticinin kıvançlı olduğunu anlattı.

“Fiyattan de talepten üstelik memnunuz”

Üzüm üreticisi Mehmet Cenk birlikte bu sene itici havalardan etkilense birlikte üzüm kalitesinin domuzuna olduğunu dile getirdi.

Yetiştirdiği yaklaşık 100 ton üzümün Karabük, Trabzon, İstanbul, Bolu, Ankara kabilinden Türkiye’nin seçkin hesabına gönderildiğini belirten Çarpışma, “Fiyattan birlikte talepten bile memnunuz ama girdi maliyetleri erdemli olduğu amacıyla az buçuk ondan şikayetçiyiz. Sabık seneye göre fiyatlar dolgunca. İstek de var, malımızı bayındır satabiliyoruz. Üzüm yerine bu yıl çiftçinin yüzü güldü.” ifadelerini kullandı.

Kışın üzümün toprak altı gübrelemesini, sonradan budamasını, ilaçlamasını yaptıklarını, yıl boyu bakımını sürdürdüklerini anlatan Kavga, 10-15 bölüm arayla gelgel şartlarına, hastalık durumuna bakarak ilaçlama çalışması yaptıklarını kaydetti.

Üretici Sami Öz ise 5 dönüm arazisinden 15 ton üzüm topladığını dile getirerek, “Tarlalarda verim ve üzüm fiyatları bu sene sunturlu. Girdi fiyatları az buçuk faziletli. Yetkililerden biraz daha çiftçiye apotr olmalarını istiyoruz.” dedi.

Share: