Prof. Dr. Kayaç uyardı: Kuraklığa sadık kızarıklıklar ve sararmalar başladı

Prof. Dr. Kayaç uyardı: Kuraklığa mecbur kızarıklıklar ve sararmalar başladı

Kuraklık endişesi kıpırdak çiftçilere ecnebi otla uğraş uyarısı

Yağışsızlık ‘ecnebi gizler’ tehlikesini de birlikte getirdi

EDİRNE – Trakya’da son yılların en yağışsız döneminin yaşandığını belirten Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Aplikasyon ve Araştırı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kayaç, iş dönemindeki buğdayda kuraklığa ilişkin yabancı otların oluşmaya başladığını belirterek kızarıklıklar ve sararmalara cebin çiftçilere uyarıda bulundu.

Geçtiğimiz sene çayır tırtılı istilası ile karşılaşan Trakyalı çiftçiler, bu sene ise kuraklık ve yabancı otlarla savaş ediyor. Kuraklığa ilişkin yerine yabancı fino ilaçlarının toprağa inmemesi çiftçileri endişelendiriyor. Tarımın başkenti aziz Trakya’da akıbet yolların genişlik kurak dönemi yaşanıyor. Ekim döneminde mevsim yağışlarının güçlükle kalması dolayısıyla kurak toprağa buğday eken ve gübreleme işleyen çiftçiler, ürünün gelişim dönemi ve mahsul için yağmur bekliyor. Susuzluk, çor ve zararlıların yanında yabancı otların artmasına da bozukluk olabiliyor.

“Kızarıklıklar ve sararmalar oldu”

Kuraklığa ilişkin oluşan yabancı otla mücadele konusunda bazı teessürat olduğuna ilgi çeken Prof. Dr. Kayaç, tarlaların ilaçlandığını fakat susuzluk nedeniyle yabancı otların oluşmaya başladığını belirtti. Kontrollü olan tarlalarda kalın olmadığını aktaran Prof. Dr. Kayaç, Yağmur olmaması cihetiyle ecnebi duman ilaçlarının toprağa inemediğini ve bazen kızarıklıklar ve sararmalar olduğunu vurguladı.

Çiftçilere uyarı

Çiftçilere tarlalarını sık sık arama etmeleri ve tarladaki ecnebi mal mücadelesini iyi yapmaları konusunda uyarıcı Prof. Dr. Kayaç, ne yabancı otlar var, ne yöntemlerle daha canlı arama yapılır, arz uygun elbet taharri edilebilir gibi noktalarda takibin ferah yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Nitratlı gübreler kullanması tavsiyesi

Gübrelemede genellikle kaurit tutkalı gübresi kullanıldığını tamlayan Prof. Dr. Kayaç, “Kaurit Tutkalı gübresi anorganik tıpkı basma olduğu üzere gübreyi atınca derhâl yağmur olması gerekir. Kaurit Tutkalı gübresinin takı etmesi 1 hafta 10 dönüş sürüyor. Şayet imkan varsa direk nitratlı gübreler kullanmasını referans ediyorum. Zira kullanıma hazır olduğu için bu açıdan birlikte hayır olacağını düşünüyorum” dedi.

“Akıbet 80 yılın arz yunak Boşluk ayını yaşadık”

Edirne’üstelik 2022 yılı Küçük Ay ayında metrekareye 88 kilo yağmur düşerken, 2023 yılı Şubat ayında ise 5,2 kilogram yağış düşmesi üreticileri endişelendiriyor. Trakya’de akıbet 80 yılın bildirme yunak Antrakt ayının yaşandığını belirten Prof. Dr. Yalman Kayaç, yağmur olmamasına merbut namına atılan gübrelerin erimediğini ve bunun buğdayın gelişimini huysuz etkilediğini anlatım etti.

Trakya genelinde bu yıl normalin üstünde benzeri kuraklık yaşandığını tamlayan Prof. Dr. Kayaç, kışlık ürünlerin ekildiğini fakat zaman yağışlarının ensiz kalması zımnında sıkıntılı bire bir süreçten geçildiğini tabir etti. Hele Trakya’nın bağırsak kesimlerinin hiç yağış almadığını belirten Prof. Dr. Kaya, Trakya’dahi ve Edirne’dahi elan aşkın yağış alan yerlerde ara sıra buğdayların sapa kalkmaya başladığını dile getirdi.

Kışın hiç yağmur düşmediğini ve yağışa sunma çok gerekseme duyulduğu dönemde olunduğunu nâkil Prof. Dr. Kayaç, balkanlardan mevrut sevimsiz hava dalgasının bu sene tek uğramadığını ve yağmurların üstelik çiseleme şeklinde birkaç olduğunu vurguladı.

Sapa koruyucu buğdayın baran ve azota ihtiyacı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kayaç, bu mevsim yağış miktarı anlamında haddinden fazla kapalı günlerden geçildiğini söyledi.

Share: