Reisicumhur Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’da konuştu: (2)

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki ay Hatay’dahi 40 bin 426, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Adıyaman’de 25 bin 882, Gaziantep’te 18 bin 544, Malatya’bile 44 bin 770, Osmaniye’da 9 bin 550, Diyarbakır’de 6 bin, Şanlıurfa’da 3 bin, Elazığ’bile 3 bin 750, Adana’dahi 2 bin 500, Kilis’te 250 konutun inşasına başlayacaklarını bildirdi.

Reisicumhur Erdoğan, Hatay Afet Eş Güdüm Merkezi’nde yaptığı açıklamada, sayıları birkaç bile olsa depremi fırsata dönüştürme, depremzedeleri istismar etme peşinde koşanların çıkabildiğini belirterek, “Kamuoyuna yahut kurumlarımıza ulaşan şikayetlerle ait müstelzim türel işlemler yapılmakla alay malay milletimiz esas cezayı bunları vicdanında mahkum ederek vermektedir.” dedi.

Arama istirdat çalışmalarının sonuna gelmek için olduklarını, depremde memat fail 41 bin 156 kişinin defnedildiğini nâkil Erdoğan, 14 bin 834 kişinin bile enkaz altından kurtarıldığını bildirdi. Halen kaldırılmakta olan enkazlar bittikten ve kayıtlar kontrol edildikten sonraları bu sayının kesinleşeceğini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

“Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin temas birine Allah’tan yağmur, yakınlarına sabır, yaralılarımıza evgin şifalar diliyorum. Rabb’im ülkemizi temas nev afetten, beladan, kazadan kayırma eylesin. Depremi evvel anından itibaren bugüne kadar, taharri kurtarmadan yardıma kadar temas safhada fariza kayran amme görevlilerine, uray başkanlarına ve personellerine, sivil cemiyet kuruluşlarımıza, gönüllülere, dualarıyla buradaki insanlarla alay malay olan herkese şükranlarımı sunuyorum.”

Erdoğan, zelzele bölgelerinde yaşayanların şehirlerin tamamının konutuyla, gelişim yeriyle, sanayisiyle, tarımıyla, tarihi ve kültürel değerleriyle arz oldukça bire bir gerilemeye, sunu amiyane aynı ihmale mahal verilmeden baştan ayağa kaldıracağından emniyetli olmalarını istekle, “Hiçbir vatandaşımızı ne acısında hangi hayatını yeniden düzene koyma ne dahi geleceğini mensur ika gayretinde katiyen bekâr bırakmayacağız. Vakit Kaybetmeden bizim değil insanlığın kuma miraslarını bünyesinde barındıran bu bölgeye, ihtişam ve ulus olarak bütün birlikte erbap çıkacağız.” ifadelerini kullandı.

Sağlam ve az hasarlı binalarda hayatın normalleşmesini sağlayacak adımları attıklarını tamlayan Erdoğan, oba kentlerde, konteyner kentlerde barınan vatandaşları ayrımsız yıl içerisinde nesir edecekleri akva, emniyetli, erinçli konutlara taşımaya başlayacaklarını söyledi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremden yegâne bir binası da hasar almadan alnının akıyla çıkan TOKİ’miz hazırlıklarını tezce sürdürüyor. Mart kocaoğlan içre Hatay’üstelik 40 bin 426 konutun, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67 konutun, Adıyaman’üstelik 25 bin 882 konutun, Gaziantep’te 18 bin 544 konutun, Malatya’üstelik 44 bin 770 konutun, Osmaniye’birlikte 9 bin 550 konutun, Diyarbakır’bile 6 bin konutun, Şanlıurfa’bile 3 bin konutun, Elazığ’da 3 bin 750 konutun, Adana’dahi 2 bin 500 konutun, Kilis’te 250 konutun inşasına başlıyoruz. Hasar belirleme enkaz kaldırma ve düzlük tayin işlemleri bittikçe değme ilimizde bu ev sayıları artacaktır.”

“Konutlarımızın hiçbiri dayanak noktası fazlalık 3 yahut 4 cellat geçmeyecek”

Erdoğan, umum basamak alanlarını, kullanılmamış tıpkısı kent planı çerçevesinde, mesnet kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak elbette, tarihi ve kültürel dokusuna makul şekilde tasarladıklarını vurgulayarak, “Konutlarımızın hiçbiri destek fazlalık 3 veya 4 acımasız geçmeyecek. Köylerimizdeki diriltme çalışmalarını da eviyle, ahırıyla, bahçesiyle, parkıyla kişi özgün mimarisine bakarak kelimesi kelimesine Manavgat’ta yaptığımız kabilinden gerçekleştireceğiz.” dedi.

İhya sürecini bilimsellik, hızlılık ve yapıların güçlülüğü ilkelerine göre yürüttüklerinin, “güçlendirme” diye tıpkısı mantıkla asla bu bölgelerde mensur ve ihya çalışması yapmayacaklarının altını çizen Erdoğan, “Kâffesi sıfırdan dayanak zait 3 bilemediniz 4 bu şekilde inşaatlarımızı yapacağız. Ülkemizdeki mecmu üniversitelerimizden jeofizik, jeoteknik, yer bilimi, sismoloji hocalarımızla, yer sarsıntısı uzmanlarıyla alçak meşveret halinde çalışıyor, buradan çıkan sonuçlara göre akıntı ediyoruz. Demirden çeliğe, çimentodan seramiğe inşaatlarımız üzere gereken tüm bina malzemelerinin birinci sınıf ve acul aynı şekilde tedarikiyle ilgilendiren fayda maliyet analizleriyle planlamaları sürüyor.” diyerek konuştu.

Erdoğan, sağlam zeminlere, doğru tekniklerle nesir edilen yapıların yıkılmadığının bu depremlerde görüldüğünü, bunun üzere Türkiye’nin önde mevrut tüm mimari, mühendislik ofislerini, proje bürolarını, şehir plancılarını harekete geçirdiklerini belirtti.

Yerleşim yerlerini gibi olduğu büyüklüğünde ovalardan dağlara akilane kaydırarak dayanak sıvılaşmalarının kez açtığı felaketlerden uzak sancımak istedikleri dile getiren Erdoğan, şöyle bitmeme etti:

“Bayrı yerleşim yerlerimizi birlikte tarihi ve kültürel dokusuna akla yatkın, tıpkı zamanda hayatiyetli aynı şekilde koruyacak planlamalar yapıyoruz. Şehirlerimizi ihyasını planlarken haber adamlarımız ve uzmanlarımızla alay malay afetten zarar gören illerimizdeki vatandaşlarımızın, aksiyon insanlarımızın, domestik yöneticilerimizin görüşlerini birlikte alıyoruz. Değme adamımızı ortak akla akla yatkın şekilde atıyoruz. En çok önem verdiğimiz temel taşı etütlerini, sıkıntılı bölgeleme kendisine tanım edilen teknikle yürütüyoruz. Bu çalışmalara göre sâdır mamure sınırlamaları, mezuniyet yüksekliği ve su azaltımları ağız ağıza vatandaşlarımızın fert ve mülk güvenliğini ölçü amaçlıdır. Depremden etkilenen 11 ilimizdeki TOKİ taksit ödemelerini de 3 kamer süreyle erteledik.”

“Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’üstelik 1 Mart’ta terbiye öğretime başlanması sağlanacak”

İhya faaliyetlerini lahzada sürdürürken eğitimi de önceliklerinin başına aldıklarını tamlayan Erdoğan, geçmiş ve ölçülü aşamalı okulların her birinin durumunu ayrı ayrı değerlendirdiklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dahi 1 Mart’ta yetişek öğretime başlanmasını sağlayacaklarını bildirerek şunları kaydetti:

“Bu tarihi Gaziantep ve Osmaniye amacıyla 13 Mart, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş üzere 27 Mart olarak belirledik. Deprem bölgesi illerindeki öğrencilerimiz üzere bitmeme şartı aramayacağız. Gayrı illere naklini kabul etmek isteyen öğrencilerimize da herhangi bir nev kolaylığı gösteriyoruz. Ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerimizden özge illerde eğitimlerini devam ettirecekler, pansiyonlu okullara direkt geçiş yapabilecekler. Antrparantez keçe kentlerdeki ve ayrıksı tahaffuz merkezlerindeki çocuklarımızın dahi taşımayla yahut bire bir yöntemlerle eğitimlerini sürdürmelerini gerçekleştirme edeceğiz.

Hem hasar görmeyen hastanelerimizde ve gayrı tesislerimizde hem da kurulan eğreti keyif merkezlerinde hesaplı sağlık hizmetlerinde seçkin aksaklığa düz vermiyoruz. Değişik illerimizden nakledilen yaralılarımızın tedavilerini inceden inceye izliyoruz. Afiyet çalışanlarımızın sarsıntı bölgesindeki ve depremzedelerimizin götürüldüğü yerlerdeki faal çalışmalarını yakından strateji ediyoruz. Doktorundan hemşiresine, UMKE ekibinden eczacısına kadar bu coşkunluk günlerinde milletimizin yanında olan birlik sağlıkçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”

(Sürecek)

Share: