RTÜK’ün “12. Gelecekte İletişim Çalıştayı” Amasya’da devam etti

Radyo ve Göstergeç Üst Oturmuş (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Kurtuluş Savaşı’nda medyanın rolüne işaret ederek, “Mustafa Kemal Paşa’nın şahsen talimatlarıyla kurulan Anadolu Ajansının yaptığı faaliyetleri unutmamak ve burada üstelik tesmiye etmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.

RTÜK aracılığıyla düzenlenen “12. Gelecekte İletişim Çalıştayı”, Amasya Üniversitesi Milli Hakimiyet Yerleşkesi Kongre ve Ekin Merkezi’nde devam etti.

Mecnunca, yaptığı konuşmada, 12. Gelecekte İletişim Çalıştayı’nı, kurtuluşun simgesi olan Samsun’dan başlattıklarını, Amasya’bile devam ettiğini, Sivas’ta sona ereceğini, Erzurum’dahi bile ayrı tıpkısı çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.

Çalıştayın bu yılki asıl temasının “Kurtuluştan, Kuruluşa” olduğunu belirten Mecnunca, “Bu yılki esas temamız şanlı, ‘Kurtuluştan, Kuruluşa…’ Yani Osmanlı Devleti’nin sonuç dönemlerinde ortamında bulunmuş olduğu yumruk şartlarda Osmanlı Devleti’nin ayrımsız bireyi namına, bire bir komutanı kendisine görevlendirilen Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a bacak basmasıyla başlayan halas mücadelesinin kuruluşa elbet döndüğünü, bu dönemdeki medyanın önemi ve medyanın o dönemdeki rolünü ele alacığımız çalıştaylar.” ifadelerini kullandı.

Kurtuluş Savaşı’nda medyanın içinde bulunduğu şartlara ve Rum Ajansının (AA) rolüne değinen Şahin, şöyle bitmeme etti:

“O dönemin medyasını ayn önünde bulundurduğumuz antlaşma hoşur el şartlarda yapılabilen, fen akışını sağlayabildiğini intikal etmek belki de yoğun olmayacaktır. Mustafa Eksiksizlik Paşa’nın bizzat talimatlarıyla kurulan Rum Ajansının yaptığı faaliyetleri unutmamak ve burada birlikte adlandırmak gerektiğini düşünüyorum. Zaman günümüze geldiğimizde gündeş Türkiye’nin imkanlarıyla iletişim, devletin ve mehabet büyüklerimizin vermiş olduğu yetkiyle kurulan İletişim Başkanlığı, RTÜK, TRT ve mütekâmil evcil ve milli medyamızı üstelik unutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Rastgele bireyin unutmayacağı üzere bizler 15 Temmuz gibi bire bir badireyi atlattık. O dönemde birlikte belki üstelik kullanılmamış tıpkı Kurtuluş Mücadelesi veren Türk halkına yerel ve milli medyamızın vermiş olduğu desteği unutmamak gerekir. Buradan bilcümle medyamıza şükranlarımı sunuyorum.”

Toplantıya katılan arsıulusal öğrencilerin “geçmişteki ara sıra organizasyonlardaki kadar hoppadak biraz terane ve türküyle” değil hayatlarının gelişigüzel aşamasında Türkçeyi çokça iyicene kullandıklarını tabir fail Şahin, “Bugün burada aldıkları asıl eğitimlerle ülkelerine döndükleri antlaşma inşallah Türkiye’nin yakınlarında davasını ülkelerinde da anlatacaklarına inancımız tamdır.” diye niteleyerek konuştu.

Açılış konuşmalarının arkası sıra sunumlar, atölye çalışmaları ve site gezisi düzenleyeceklerini anlatan Delicesine, çalıştıya katılan, RTÜK üyeliğine bakir seçilen Mete Hacıarifoğlu’nu kutlama ederek, kendisine başarılar diledi.

RTÜK Üst Asamble Başkan Vekili Orhan Karadaş de çalıştayın asıl temasına belen ederek, “Amacımız ülkemizde erdemli öğrenim gören Türk vatandaşı sıfır öğrencilerin alelhusus Türk Cumhuriyetleri ve akraba toplulukları asıllı öğrencilerinin ülkemizi henüz gani tanımaları ve iyi duygularla ülkelerine dönmeleridir.” dedi.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı üstelik konuşmasında iletişimin önemine vurgu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından uluslararası öğrenciler yoluyla Amasya’nın Milli Mücadele’deki yeri ve öneminden Milli Mücadele’nin sesi Rum Ajansının kuruluşu, Milli Mücadele’dahi danışma örneği olarak telgrafa kadar mukavim çok konuda sunumlar yapıldı.

Share: