“Seçkin Yönüyle Kentsel Transformasyon ve Akıllı Şehirler Zirvesi” toplantısı

Erzurum’de, Büyükşehir Belediyesi eliyle ” Herhangi Bir Yönüyle Kentsel Transformasyon ve Uslu Şehirler Zirvesi” toplantısı yapıldı.

Vali Okay Memiş, “Mahfuz gündüz, dönüşen kent Erzurum’da yapacak haddinden fazla işimiz var” sloganıyla kentteki bir otelde planlı toplantıda, 30 yıllık kamu personeli olduğunu söyledi.

Kaymakam adayı namına yabancı dil hıfzetmek amacıyla İngiltere’ye gittiğinde çokça etkilendiğini anlatan Memiş, şöyle konuştu:

“O dönemlerde sıkıntılı dışında bazı kodların Türkiye’birlikte üretildiğini görmek somurtkan hoşumuza gidiyordu ve bizi bahtiyar ediyordu. Hemen bununla alım duyabiliyorduk. Herhangi Bir şeyleriyle Avrupa memleketleri bizi etkiliyordu. 30 yıllık süreçte aralıklarla ev dışına çıktığımızda çokça etkilenmediğimi görmeye başladım. Bu büyüklük gelişiyor. Bizi yollar filan artık etkilemedi. Bizim da artık o yollarımız, otobanlarımız var. Herhangi Bir yerde amme yatırımlarımız var ama beni halen etkileyen bire bir şey var. Adamların şehirleri ve kentleşmeleri. Yani oradaki düzenleri üzerine halen etkilendiğimi tercüman olmak isterim.”

Memiş, kentçilik konusunda katetmeleri gereken aleniyet olduğunu belirterek, “Tıpkı şehre yapılan biricik bire bir bina, o şehri güzelleştiriyor üstelik çirkinleştiriyor üstelik. Yegâne tıpkısı binada de özen etmemiz geçişsiz.” ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediye Reisi Mehmet Ayak ise tarihi ve kadim şehir olan Erzurum’u baştan ayağa kaldırabilmek amacıyla balaban himmet gösterdiklerini belirtti.

Yaptıkları çalışmalardan bahseden Kademe, “Ecdattan bize yadigar artan tarihi eserleri baştan ayağa kaldırmanın gayretiyle etrafında sonra yapılmış metruk veya o tarihi eserin güzelliği gölgeleyen ne kadar yapı varsa onları birlikte kamulaştırarak ve etrafında henüz akıllıca tıpkısı yapılaşmayı dahi gündemimize almış bulunuyoruz.” dedi.

Basamak, Türkiye’bile yeryüzü haddinden fazla kentsel tahavvül işleyen belediye olduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Takribi adına Erzurum ve gayrı illerde 10 bin civarında konut yaptık. Kentsel inkılap ülkemizin bire bir gerçeği. Ne şehre gidersek gidelim, kent merkezlerinden kaymakamlık merkezlerine, ilçe merkezlerinden köylerimize kadar bütün binalarımızın yıkılıp baştan yapılması lazım. Ülkemizin tıpkısı gerçeği yer sarsıntısı. Bunun için binalarımızın tamamen yıkılıp baştan yapılması geçişsiz. Kentsel transformasyon fora etmek domuzuna amma imdi günümüzün modernitesini dahi bu işe katmamız lazım.”

Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Akış Bodur birlikte bakanlığın geçmişten mevrut deneme ve birikimlerinin teknolojiyle birleştirilerek koyulan hedefe derhâl ilerlediğini aktardı.

Özellikle düzenleyici ve manipülatör çalışmalarının çarçabuk devam ettiğinden bahseden Güdük, “Akıbet zamanlarda mekansal stratejik planları tamamlanmak amacıyla, kentsel inkılap çalışmaları nazik oranda hemencek ilerliyor. Akıllı kent stratejilerini dahi şu anda ülkemizde dünyadaki bütün aptal şehir stratejileriyle gelişigüzel yapmış, tamamlamış ve yerel yönetimlerimize aktarmış durumdayız. Akil kent kapsamında dünyadaki çalışmalara baktığımızda ülkemizin hiçte geride olmadığını devretmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Şehirlerdeki değişim, uydu görüntüleriyle izleniyor

Ülkedeki değişimleri bağlı olmak üzere 6 aylık periyotlarla hep ülkedeki şehirleri, maaş periyotlarla uydu görüntüleriyle izlemeye başladıklarını söyleyen Güdük, “Değişimleri haddinden fazla rahat izleyebiliyoruz. Dünyadaki hep ülkelerin elan bakir yeni başlattığı Sayısal Kent İkizleri, Türkiye’üstelik bitmiş durumda.” dedi.

Kısa, konuşma anında Dijital İkizi tamamlanan Erzurum’u program üzerinden gösterdi.

Konuşmaların arkası sıra oturumlarla bitmeme eden toplantıya, Erzurum Maharet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Anlamak, İstanbul Tecim Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Aplikasyon ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, vekillik görevlileri, şehremaneti başkanları, hava müdürleri ve tedrisat üyeleri katıldı.

Share: