Sinop Yetişek Sen Yazıhane Başkanı Ziyalı: “Bu Yasayla Öğretmenler Var Olan Haklarını Vasıtasız Kaybediyor”

MUSTAFA YIRTIKÇA

Sinop Eğitim Bilimi Sen Ofis Başkanı Hacer Entelektüel, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin, “Bu yasayla öğretmenler katiyen bire bir özdek kazanmıyorlar. Öğretmenler var olan haklarını bile doğrudan kaybediyorlar. Hiçbir eğitim bilimi çalışanının tek emekçinin fikri alınmadan, paydaşların fikri alınmadan mücehhez tıpkısı yasadır bu. Biz sonuna kadar buna karşıyız ve alın durmaya dahi bitmeme edeceğiz” dedi.

Sinop Yetişek Sen Idarehane Başkanı Hacer Aydınlık, Öğretmenlik Iz Kanunu ile ilişik açıklama yaptı. Aydınlık, “Okullarda şöyle düşünün eksper sarıklı var. Bayağı hoca var. Tıpkı de kafa öğretmen var. Veli nedeniyle uzman hoca ya dahi başlangıç öğretmen peşinde koşacaktır. Bu nöbet okullara ağırlık olacaktır. İdarecilere kalın olacaktır” diye niteleyerek konuştu.

“PAYDAŞLARIN FİKRİ ALINMADAN HAZIRLANDI”

Hacer Münevver konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Muallimlik patika kanunu 14 Şubat’ta yürürlüğe girmiştir. Esasta öğretmenlik çığır kanunu bu yürürlüğe girdikten bilahare bile kariyer basamakları sınavı yönetmeliği yürürlüğe girdi. Biz bu süreci dikkatle izlem ettik. Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra de herhangi bir zaman alanlardaydık. Buna itirazımızı erdemli sesle dillendirdik. Ancak yazın Milli Yetişek vasıtasıyla videolu gösterimlerle bu posta sınava hazırlama kararı alındı. Tığ bunun üstelik karşısında olduk. Bu yasayla öğretmenler asla tıpkısı madde kazanmıyorlar. Öğretmenler var olan haklarını de elden kaybediyorlar. Hiçbir eğitim çalışanının hiçbir emekçinin fikri alınmadan, paydaşların fikri alınmadan mücehhez ayrımsız yasadır bu. Tığ sonuna kadar buna karşıyız ve alın durmaya da bitmeme edeceğiz.

“DAHA DEMOKRATİK BİR YASA ÇIKARILMASINI ARZU EDİYORUZ”

Bizler sokaklardan yükselen sesimizi gene duyurmaya çalışacağız. Kariyer basamakları eksperlik ve temel muallimlik yerine eğitim bilimi alanında etkin öğretmenleri böyle sınavlarıdır. Doğrusu öğretmenler 4B, 4C, fiilî, kadrosuz, ücretli namına tıpkı güruh sınıfa müstesna durumdalar. Bunun üstüne tıpkı bile ehlihibre muallimlik, çıban öğretmenlik üzere elan değişik kategorilere ayrılacak öğretmenler. Bu öğretmenlerin akreditasyon ilkesine himmet açısından çap bire bir durumdur. Okullarda şöyle düşünün ehlivukuf öğretmen var. Bayağı sarıklı var. Tıpkı de mir sarıklı var. Veli dolayısıyla bilirkişi sarıklı ya bile saksı hoca peşinde koşacaktır. Bu posta okullara kalın olacaktır. İdarecilere sıkıntı olacaktır. ‘Sen şu kadar mülk verirsen seni bilirkişi öğretmende okuturum’ diye ayrımsız murat doğacaktır. Bu tek velinin evet dahi öğrencinin yararına tıpkısı özdek değildir. Ne öğretmenin yararınadır ne velinin yararınadır ne bile öğrencinin yararınadır bu uzanım. Uzmanlık öğretmenlik hiç kimsenin yararına değildir. Tığ bu yasanın bire bir dakika önceki tağyir edilmesini ve hesabına daha demokratik, daha öğretmenin birlikte eğitimcinin yanı sıra olan, öğrenciyi ve veliyi ilgilendiren tıpkısı kanun çıkarılmasını temenni ediyoruz. Bunun üzere bile sonuna kadar gideceğiz.”

Share: