Sinop’un Şifa Kaynağı Meyvesi ‘Bileydin’ Toplanmayı Bekliyor

MUSTAFA ATEŞ PARÇASI

Sinop’ta evcil halkın ‘bileydin’ adını verdiği yaban çileği, son teşrin ayıyla alay malay meyvelerini vermeye başladı. Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Nebati Istihsal ve Bitki Sağlığı Ofis Müdürü Yakup Yüzbaşı, “İçerisinde A,C vitamini gene karoten ve efdal miktarda antioksidan kaynağı bileşenler bulunuyor. Bunlarda insan sağlığı açısından haddinden fazla şifalı çeşni gösteriyor” dedi.

Sinop’ta aheste kendisine Erfelek, Gerze ve Ayancık yolunda verimli mevcut “bileydin” meyvesi toplanmayı bekliyor. Laf ile ilişkin vukuf veren Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Nebati Üretim ve Nebat Sağlığı Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı şunları söyledi:

“GÜNDE 8- 10 PASAJ KEMIRMEK YETERLİ”

“Kocayemiş dediğimiz acemi orman alanlarda yetişen aynı dikme meyvesi. Bileydin diye niteleyerek ilimizde adlandırılıyor. Bunun ilmî ismi yani Latincesi Arbutus unedo yerine da geçiyor. Bitkiyi bu şekilde tanıyabiliriz. artık Akdeniz, Marmara Bölgesi’nde bulunmakla alay malay ilimizde bile Karadeniz Bölgesi’nde bile kısmen bulunuyor. Alelhusus Sinop’ta Ayancık yolu, Gerze yolu ve Erfelek yolu üzerindeki ormanlık alanlarda bu nebat görgüsüz tıpkısı ağaç formunda gelişiyor. Güzün teşrinievvel ile teşrinisani ortada tıpkısı yemiş oluşturuyor. Bu meyveyi da dolay halkımız ‘bileydin’ kendisine adlandırıyor. Çileğe eş, bu nedenle ağaç çileği bile deniyor. Çok şifalı özellikleri olan bir ürün.

“KÖYLÜLER TOPLAYIP PAZARLARDA SATIYOR”

Meyveyi köylüler toplayıp pazarlarda satıyor. imdi marmelat ve reçelini yapıyorlar. Yeniden kurutarak şifalı çay yapıldığını de biliyoruz zira içerisinde A, C vitamini yine karoten ve faziletkâr miktarda antioksidan kaynağı bileşenler bulunuyor. Bunlarda herif sağlığı açısından çokça şifalı özellik gösteriyor. Hele çöz ve hazım sistemini düzenlemede ayrımsız zamanda diş hitit iltihaplarını kurutmada ve umumi namına bağışıklığı güçlendirmede haddinden fazla koca tıpkı semere. Ürün haddinden fazla şifalı fakat çokça fazla yenmemeli. Aşkın yendiğinde gaflet ve sersemlik muattal oluşturabilir insanlarda. Kabızlığa üstelik sebep mümkün. Bu nedenle dolaşma içerisinde bir avuç yani 8-10 parça yememiz ehliyetli. Sonuç yerine dahi meyvenin ağacının ahşap mesabesinde olduğunu tefhim etmek isterim. Hele yanmaya ve ateşe çokça dayanabilen bire bir ağaç. Ahşap kısmı. Bu bile pipo yapımında ve gene enstrüman aletleri yapımında kullanılıyor. İşte Sinop’umuzun altın meyvesi bileydin meyvesi.”

Kaynak dökümü:

*Yakup Yüzbaşı

*Ilim fon

*Drone ile ayrıntı görüntü (ARŞİV)

Share: