Tarihi çatı ekin evine dönüştürülecek

GÖRÜNTÜ

Haydarbey Mahallesi’nde taştan mensur edilen binanın (alarga görüntülenmesi)

Müze yetkililerinin alanda tetkik yapmaları

Erciş Kaymakamı ve Belediye başkan vekili Nuri Mehmetbeyoğlu ile röportaj

Van Müze Başmuallim Vekili Fatih Arap ile röportaj

Vatandaş Ömer Baykuş ile röportaj Van’dahi tarihi bina firez evine dönüştürülecek

Van’ın Erciş ilçesinde, Osmanlı döneminde mensur edildiği belirlenen tarihi yapının restore edilip hars evi adına kullanılması için düzentileme başlatıldı.

Haydarbey Mahallesi’nde taştan mensur edilen çatı, depremler ve çevresel faktörlerden âlem kullanılamaz arkaç geldi.

Yapının çarkıt hüviyetine kazandırılması amacıyla Kaymakamlığın girişimiyle başlatılan çalışmalar kapsamında, İl Ekin ve Turizm Müdürü Erol Çokbilmiş, Van Müze Müdürü Fatih Fellah ve müzede görevli uzmanlar binada tetkik yaptı. Şehremaneti görevlileri üstelik binanın çevresinde saflık çalışması yürüttü.

Çalışmaları inceleyici Ilçebay ve Şehremaneti Komutan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, AA muhabirine, depremler ve çevresel etkiler zımnında yapının duvarlarının tıpkısı kısmının yıkıldığını ve atıl kuzuluk geldiğini söyledi.

Müze yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler neticesinde binada uzmanlar marifetiyle zaruri incelemelerin yapıldığını belirten Mehmetbeyoğlu, “Binanın Osmanlı döneminde imar edildiğinin netleşmesiyle Müze Müdürlüğümüz vasıtasıyla muktezi araştırmalar yapıldı. Uray ekiplerimiz da çevre düzenlemesi ve saflık işlerini tamamladı. Bu tarihi binanın yenileme programına alınarak kültür evi adına değerlendirilmesi üzere mukteza çalışmaları başlattık. Bununla ilişkin gerekli müracaatlarımızı yaptık.” diye niteleyerek konuştu.

Van Müze Müdürü Fatih Fellah da bölgede tarihi ayrımsız yapının olduğu yönünde bili aldıklarını ve bunun üzerine uzman ekiplerce inceleme yaptıklarını aktardı.

Kitabesinin olmaması dolayısıyla binanın ne halife tarafından ve hangi tarihte yapıldığı konusunda açık bilginin olmadığını ifade fail Fellah, şunları kaydetti:

“İlerleyen zamanlarda yapılabilecek hafriyat ve günahsızlık çalışmasında kitabesine da ulaşabileceğiz bu yapının tescilli olmadığını öğrendik. Tescil işlemleri üzere ilgilendiren kurula yazışmalarımızı ileteceğiz ve tescil işlemlerine de başlayacağız. Bu yapının restorasyonunun yapılarak ilerde aynı hars evi yerine kullanılması düşünülüyor. Restorasyon amacıyla Erciş Kaymakamlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün birlikte destekleriyle bir mesai yürütülecektir. Yapıya dokunulmadan, zar yapısına karışmadan saffet çalışmalarına başlanmıştır. Ati yıl Müze Müdürlüğümüz başkanlığında bir kazı ve saffet çalışması yapılması talebinde birlikte bulunduk.”

Mahalle sakinlerinden 80 yaşındaki Ömer Baykuş dahi yapının Osmanlı döneminde fakülte olduğunu henüz sonraları okula dönüştürüldüğünü ve bu okuldan çıkışlı olduklarını belirtti.

Share: