Toroslarda 40 yıldır bal üreterek 7 bala yetiştirdi

MELİKE KESKİN/RAMAZAN BİLGİLİ – Konya’nın Toros Dağları’nın eteklerine yerleşmiş ilçesi Hadim’de 40 yıldır arıcılık işleyen 70 yaşındaki Mustafa Çelik, baldan elde ettiği gelirle ailesinin geçimini sağlıyor.

İlçede terzilik yaparken amade giyimin yaygınlaşmasıyla geçimini sağlayabileceği ayrıksı tıpkısı patika arayışına giren Mustafa Çelik, arkadaşlarının tavsiyesi üzerine 1984’te 20 kovanla arıcılığa başladı.

Yaklaşık 1600 rakımda ve zengin floraya sahip bölgede, 70 yaşında olmasına rağmen 60 kovanla mesleğini sürdüren Polat, elde ettiği gelirle 7 çocuğunu büyüttü. Polat, ömrü yettiğince arıcılık düzenlemek istiyor.

Polat, AA muhabirine, mesleğini haddinden fazla sevdiğini, bire bir ömrü arıcılıkla geçirmekten sevinme duyduğunu söyledi.

Yaklaşık 40 yıldır arıcılık yaptığını anlatan Çelik, “O günden bu yana bitmeme ediyorum amma yaşım ilerleyince deminden oğullarım bile müzaheret ediyor, onlarla alay malay bitmeme ediyoruz. Ayrımsız popülasyon, arıcılıkla beraberinde üstelik bahçecilikle geçti diyebilirim.” dedi.

30 yaşına büyüklüğünde geçimini terzilikle sağladığını tamlayan Çelik, şöyle devam etti:

“Konfeksiyonlar çıkınca dikiş dahi bitince, arkadaşlarım arıcılığı tavsiye etti. Ben birlikte başladım ve liyakatli oldum. Bu işe 20 kovanla başladım. Sonradan fena hâlde nikbet sardım arılara cebin. Karaman’da aynı festivale katılmıştım. Orada arıcılıkla ait ayrımsız tezkere buldum. Onunla kullanışlı namına çalıştım ve haddinden fazla güzelce randıman aldım. Bu kitapla, kaza ekincilik ziraatçılarıyla çokça işbirliği yaptım, bilmediğim konuları danıştım. Böylecene arıcılığı öğrendim. Haddinden Fazla dahi muvaffakiyetli oldum arıcılıkta. Ayrıca 1988’üstelik Hadim Bölgesi Bal Festivali’nde balımla birinci oldum.”

Hem bölgeden hem da gayrı illerden sabit müşterileri olduğunu kaydeden Çelik, “Müşteriler değme yıl tıpkısı baldan gerek. Yetiştiremiyoruz birlikte. Kâfi ki bal, bal olsun.” dedi.

“Monitör izlemekten mebzul”

Arıcılığın amiyane bire bir iz olmadığını, arılarla ikbal büyü kurduğunu anlatan Polat, “Öyle ayrımsız molekül kim arıcılık, epey yapana çok ongun bire bir randıman veriyor. Diğer işleri üstelik engellemez. Söz Gelimi terzilik yapsan üstelik engellemez, bahçecilik yapsan de engellemez. Arının işi günce 1-2 saat. Getirisi dahi faziletkâr. Tabiatıyla mebzul bakar, ferah çalışırsan. Ego 40 yıldır yaptığım arıcılık sebebiyle 7 bala büyüttüm, 7 modül düğün ettim. Demincek 16 torunum oldu, onlarla dahi ilgileniyorum. Öyle bir molekül ki eksantrik tıpkı mesleği olmayan cümle arıcılığı yapsa haddinden fazla domuzuna randıman alır, geçimini realizasyon haysiyet.” diye niteleyerek konuştu.

Polat, bazen sıra seyreder gibi arılarını izlediğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Arz mahdut hareket arıcılık. Gusto veren bir iş. Bu anca aynı çor kim şöyle kovanların dibine oturup da yaklaşmak, monitör izlemekten gür. Çokça seviyorum. İnsan hastası evet bu arıların. Ömrüm ne kadar bitmeme edecek bilmem. Yaşım 70. 100 üzerinden 30 yıl kaldı zannederim. İşin şakası ama türlü olduğu büyüklüğünde bu işe bitmeme edeceğim.”

Share: