Trabzon’un 2050’ye kadar içmece suyu ihtiyacını karşılayacak projede sona gelindi

Trabzon’un 2050’ye büyüklüğünde içme suyu ihtiyacını karşılayacak “Trabzon İçmesuyu Projesi” tamamlanmak için.

Şevket Akarsu İşleri (DSİ) Umumi Müdürü Mehmet Akif Balta, yaptığı kayıtlı açıklamada, Trabzon’un içme suyu problemini ortadan buyurmak için Trabzon İçmesuyu Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirtti.

Projenin üç aşamadan oluştuğuna meni eden Teber, “Bir Numara aşamamız olan Atasu Barajı’nı 2012 yılında hizmete açmıştık. Vücut hacmi 4 milyon 650 bin metreküp olan ve 35 milyon 750 bin metreküp akarsu depolanan Atasu Barajı’mız, Trabzon İçmesuyu projemizin genişlik cesim ayağıdır. Atasu Barajı’mız yardımıyla almanak 75 milyon metreküp suyu regüle ederek, Evvel Akoluk Tasfiye Tesisi’mize oradan birlikte isale hattı yoluyla saf su depolarına aktaracağız.” ifadelerini kullandı.

Teber, projenin ikinci aşaması olan Akoluk Tasfiye Tesisi’nin inşaatının dahi tamamlandığını müjdeleyerek, şöyle devam etti:

“Trabzon’un ayraç yatırımlarından biri olan ve günce 200 bin metreküp içmece suyunu arıtabilecek kapasiteye erbap olan bu tesisimizi 41 bin metrekare üstüne nesir ettik. Tesisimiz, gündeş tasfiye tesislerimizin bildirme domuzuna örneklerinden biridir. Bu ayın ortalarında tesisimizde test çalışmalarına başlıyoruz. Serencam uygulayım bilimi ürünleriyle donattığımız tesisimiz, projemizin bir nevi beyni konumundadır ve SCADA sistemi üzerinden cümle kontrolleri sağlayabileceğimiz tıpkısı şekil niteliği taşımaktadır.”

Projenin akıbet aşamasının ise 93 kilometrelik isale hattı inşaatı olduğuna dikkati çeken Teber, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu inşaatımızda de hattın 92 kilometrelik kısmını tamamlayarak yüzdelik 95’lik fiziksel gerçekleşmeye ulaştık. Trabzonlu vatandaşlarımıza güvenli ve zinde içme suyu seçmek yerine, ‘Bizim aşkımız su’ diyerek dağları delmeye başladık. İsale hattı inşaatımızın sunu mehabetli virajlarından biri olan ve hep 1012 metre uzunluğundaki Kutlugün İletim Tüneli’nde delgi işlemini tamamladık ve ışığı gördük. 4 metre çapındaki bu tünelle birlikte, Trabzon’bile 14 bin metreküp kapasiteli 12 adet depo ile 8 nüsha feyiz istasyonu üstelik tamamlanmıştır. Trabzon İçmesuyu İsale Hattı ve Akoluk Tasfiye Tesisi’mizi april kocaoğlan kadar hizmete almayı hedefliyoruz. Türkiye yüzyılına yakışan ayrımsız envestisman olan bu projemizle alay malay, Trabzon’un içmece suyu sorununu ortadan kaldırmış ve vatandaşlarımıza orijin kalitesinde bir içme suyu sağlamış olacağız.”

Share: