Türkiye’nin 3. nükleer santrali için Trakya’da düzlük tayin çalışmaları başladı

Erke ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 3. çekirdeksel santrali amacıyla çalışmalara başladıklarını belirterek, “Türkiye’nin enerji talebini planlama çalışması yapıyoruz. Trakya’dahi vadi tespiti çalışmaları bitmeme ediyor.” dedi.

Dönmez, TRT Haber’üstelik katıldığı programda, Türkiye’nin dünyadaki misil merkezlere göre mahiyet çeşitliliği açısından sunu varlıklı ülkelerden olduğunu söyledi.

Farklı ülkelerin Türkiye’den doğal gaz alma taleplerinin olduğuna belen eden Dönmez, “Kulaklı-kazan mantığında herkesin uzlaşabildiği, transparan ayrımsız ilişki tekvin hedefimiz var. Yıl sonuna büyüklüğünde zat haritamızı çıkaracağız. Sülale, şubat üzere esas ülkeleri ve kullanıcı ülkeleri tıpkı araya ifham etmek yoluyla pazarın işletilmesi üzere mukteza olan görüşleri alacağız ve bunları hızlıca devreye koyacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Dönmez, serencam günlerde erke diplomasisi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya ve Endonezya’nın aralarında bulunduğu ülkeleri konuşma ettiklerini anımsatarak, “Üçüncü ülkelerle beraber çalışılabilir. Afrika özellikle oluşmak amacıyla mütehammil çok ülkede bizim denizdeki operasyon kabiliyetimizi artırmaktan âlem teklif geliyor. Cezayir’le görüşmemiz olacak, onlar dahi bizi davet ettiler. Bu ülkelerle tıpkısı çapraz hisse senedi birliğini masaya yatırdık, sunma gücük sürede meyvelerini alacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Üçüncü çekirdeksel santral üzere düz tespiti yapılıyor

Nükleer enerjinin gelecek dönemde Avrupa’nın ve kaslı bir nice ülkenin temiz enerji kaynağı namına öne çıkacağına dikkati çeken Dönmez, “Akkuyu’dahi çalışmalar devam ediyor. Orada 4 santral yapıyoruz. 4 reaktör 4 santral buyurmak. İlk reaktörü önümüzdeki yılın sonuna akla yatkın işletmeye alacağız. Birer yıl arayla gayrı reaktörleri devreye alacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, Akkuyu ile başlayan Türkiye’deki nükleer erke santrallerinin Sinop ve Trakya ile bitmeme edebileceğini belirterek, “Buralarda çalışmaları bitmeme ettireceğiz. Türkiye’nin enerji talebini planlama çalışması yapıyoruz. Trakya’dahi meydan tespiti çalışmaları devam ediyor. Tığ kayran tespitlerini yaparak muhtemel nükleer projelerin lokasyonlarını vermiş olacağız.” diyerek konuştu.

Deniz altında boru hattı çalışmaları yüzde 97 tamamlandı

Karadeniz’bile Sakarya doğal gaz sahasında çalışmaların bitmeme ettiğini belirten Dönmez, şunları kaydetti:

“Denizdeki boru hattı çalışmaları yüzdelik 97 tamamlandı. Önümüzdeki hafta içerisinde kablolama çalışmalarını tamamlayacağız. Hedefimiz 10 istihsal tesisi açmaktı, 9’u tamamlandı. Mart sonuna büyüklüğünde önceki gazı sisteme vereceğiz. Hep mutfağında bunu kullanabilir kuzuluk gelecek. Karadaki çalışmalar bitmeme ediyor. BOTAŞ oradan çıkan gazı şebekeye bağlayabilmek amacıyla boru yolu çalışması yapıyor, o de bu ay içerisinde tamamlanacak.”

Dönmez, sahada yeni keşif olabileceğine işaret ederek, “Sakarya gaz sahası ve Amasra’dahi arsıulusal firmalara sahanın ihtiraz değerlendirmesini eden tıpkısı düzentileme yürütüyoruz. Şu anda gelen avangart bilgiler oradaki mevcut rezervin elan üst yönlü güncelleneceği şeklinde. Bakir keşiflerle artma olanaklı, hem birlikte bulunan sahadaki bakir valüasyon çalışmalarıyla artım türlü.” ifadelerini kullandı.

Elektrikli vesait hayatiyet depolama için kullanılabilecek

Elektrikli araçlar üstüne mecmu 3 bin 640 şarj istasyonunun devreye alındığını aktaran Dönmez “Burada mefkûre bekçi şu: Site içlerinde 25 kilometrelik alanda yer beş altı tıpkısı istasyon, yükleme noktası. Şehirler beyninde yerleşimin çetin olmadığı yerlerde dahi 50 kilometrelik alanda tıpkısı yükleme istasyonuna ihtiyaç var. Mecmu çalışmalarımız üstelik bu yönde gidiyor.” diye niteleyerek konuştu.

Dönmez, elektrikli araçların bir çokbilmiş cihazın ötesinde ruh ambarlama için dahi kullanabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“İleride ihtimal bu araçlar, bataryaları üzerindeyken ayrıksı amaçlarla üstelik kullanılabilir. Bunun da çalışmalarını yapmamız lazım. Sizin elinizde haddizatında takkadak çevirici yok. O araçla belki bile 50 kilovat ile 100 kilovat arası depolanmış benzeri elektriğiniz da var. Siz sistemde gerekseme olduğunda bu aracınızla hayatiyet dahi satabileceksiniz.”

Bakanlığın bu alanda benzeri beceri düzentileme yürüttüğüne değinen Dönmez, “Tığ lisanssız ruh üretimi yaptırıyoruz. Evlerinizde, iş yerlerinizde, çatılarınızda var. Bu arabalar çoğaldıkça canlılık ambarlama hizmeti yazmak aracılığıyla bunu da sağlayabileceksiniz. Nedeniyle hep dengesini çok daha dokuz canlı hale getirmiş olacağız.” dedi.

Share: