Ultraviyole ışınlarından korunmanın deli dolu yolları

Yararı kadar zararı üstelik ihtimalî tarih ışınlarına cebin lüzumlu önlemleri alarak cildi destek olmak benzer.  Taşkın ya üstelik kontrolsüz güneşlenmenin ciltte lekelere, kırışıklıklara hatta cilt kanserlerine etken olduğu birçok ilmî çalışma ile kanıtlandığını belirten Cildiye Uzmanı Dr. Itibar Çapkan, güneşten korunmanın yollarını anlattı.

Medicana Kadıköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Onur Çapkan, deriyi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korumada nelere özen edilmesi gerektiğini şu 3 başlıkta sıraladı:

“Direkt zaman ışığından çekimsenmek: Gölgede eğleşmek maruz kalınan UV ışınını yüzde 75 oranında azaltır. Aptal telefonlarda hava raporu uygulamalarında dahi görülebilen UV indeksi bilgisi size kılavuzluk edebilir. Hele bu derece 3 ve cisim ise katiyen sığınma gerekir. (Uv indeks: Ahit içerisinde ruz cemi tepedeyken vadi yüzüne ulaşması beklenen ve dokuncalı olabilecek radyasyon miktarı ölçeği)

“Güneşten apotr özelliği kâin kıyafetler giyinmek

“Zaman koruyucular: Genel olarak 2 tip çağ apotr bulunur. Fiziksel ve kimyasal ruz koruyucular.

“SEÇİLEN MAHSULAT ONAYLI, KALİTELİ VE GÜVENİLİR OLMALIDIR”

Fiziki sıra koruyucular deriyi kalkan kabil korudğunu belirten Uzm. Dr. Çapkan, “Güneş koruyucular, güneş ışınlarını yansıtarak uzaklaşmasını sağlar. Deriden emilmezler. Kırılan deri yapısına erbap olanlar, bebekler ve özellikle gebelere yüzdelik 100 fiziki/mineral filtreli koruyucular yeğleme edilmelidir.  Fiziksel gün koruyucular titanyum dioksit ve tutya oksit gibi natürel mineralleri içerirler. Etkileri sürüldükleri anda başlar. Kimyasal çağ koruyucular sünger kadar güneş ışınları emerler. Deriye uygulaması kolaydır ve beyaz kalıntı bırakmadan emilir. İçeriğinde oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate bulunabilir. Çok bati kullanımda sistemik emilimleri gösterilmiştir. Bu sebeple seçilen mahsulat musaddak, nitelikli ve güvenli olmalıdır” dedi.

DEVIR KORUYUCU SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yer bir iki 30 siper faktörlü çağ koruyucuların yeğleme edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Çapkan, şu önerilerde bulundu:

“6 aydan şişman bebeklere ve gebelere yüzdelik 100 mineral süzek içeren ruz koruyucular tercih edilmelidir. Besili ve kompozit ciltlerde, su bazlı ürünler evet birlikte jel formunda mahsulat seçilmelidir. Kuru ciltlerde krem formları, vücutta püskürteç evet da benzen formları kullanılabilir. Bütün alanlara eşit biçimde sürülmelidir.  Uygulanması gereken miktarı düşürmek esirgeme düzeyini oylumlu ölçüde azaltacaktır. Güneşten korunmanın devamlılığını ulaşmak amacıyla terledikten, yüzdükten yahut silgi ile kurulandıktan sonradan aplikasyon işleminin tekrarlanması gerekir. Devir koruyucular güneşe çıkmadan 20 an önceki sürülmeli 2-3 saate aynı tekrarlanmalıdır. Devir koruyucular parçalanmamış vücuda yüzde 100 sürülmediği ve bu kadar yoğun tekrarlanmadığı için uygulamada D vitamini üretimini engellediği bilgisi akıllıcasına değildir. Antrparantez D vitamini zinde beslenerek veya vitamin takviyeleriyle henüz sakıncasız biçimde alınabilir. Zaman ışınlarının henüz yalçın geldiği 11 ile 16 saatleri arası güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Bu saatler dışında kol ve bacaklardan yalnızca eksik saatlik sıra maruziyeti günlük D vitamini üretimi üzere yeterlidir.”

DERİ KANSERİNİN SEBEBİ MUFASSAL SÜRELİ TARIH MARUZİYETİ

“Yer kesif görülen kanserlerden olan deri kanserinden korunmada zaman koruyucularının etkinliği tartışmasızdır” diyen Uzm. Dr. Çapkan, şunları ekledi:

“Bazal hücreli karsinom, düzlem hücreli karsinom ve malign melanom amacıyla arz muhteşem riziko faktörlerinden birisi korunmasız uzun süreli gün maruziyetidir. Şapadanak çağ yanıkları, su toplayan gündüz yanıkları yeryüzü ateş cilt kanserlerinden biri olan malign melanom riskini yoğun oranda arttırmaktadır. Teferruatli sürekli biriken sıra maruziyeti bazal ve düzlem hücreli ten kanseri riskini arttırmaktadır. Çocukluk çağında dahi olsa tekrarlayan korunmasız sıra maruziyeti ve yanıkları istikbal yaşta görülebilecek kap kanserleri riskini ayan biçimde arttırmaktadır. Bu sebeple korunmaya çocukluk çağında birlikte ilgi edilmelidir. Ruz koruyucular UVA ve UVB korumasını aynı arada içermelidir. UVA derinin zir tabakalarına büyüklüğünde iner; cilt yaşlanması, lekeler, kırışıklıklar ve deri kanserleriyle ilişkilidir. UVB, derinin arka tabakalarını etkiler ve gündüz yanıkları ve kap kanseriyle ilişkilidir.”

EVDE ÜSTELIK KORUNMAYA DEVAM

Zaman koruyucularının sonsuz kullanılması gerektiğini tabir fail Uzm. Dr. Çapkan, “Türkiye kadar 4 mevsim güneş kayran ülkelerde güneş koruyucular sene boyu kullanılmalıdır. UVA ışınları sırça ve çevirici camlarını geçebilmektedir. Bu sebeple korunmaya aile süresince üstelik devam edilmesi önerilmektedir. 15 himaye faktörlü nemlendiriciler gibi mahsulat ev içi kullanımda yeğleme edilebilir. Cilde zarar veren UV ışınları yüzdelik 80’e büyüklüğünde bulutlardan filtre adına sağlık ve zararlı etkisini sürdürür. Bu sebeple bulutlu havalarda birlikte tarih koruyucular kullanılmalıdır. Tarih ışınları bahir, havuz ya dahi kar gibi yüzeylerden yansır bu nedenle gölgede bulunulsa üstelik yaz -kış ruz koruyucular kullanılmalıdır. Muhakkak şapka ve tarih gözlüğü kullanımı dahi korunmaya eklenmelidir. Alıngan ve sorunlu tıpkısı deri tipiniz varsa dermatoloğunuza danışarak akla yatkın ürünleri seçebilirsiniz” diye niteleyerek konuştu.

Share: