Van’da Lastik Ayakkabıların Fiyatı 180 Liraya Ulaştı… Satıcı Faruk Ertaş: “Ulus Lastik Pabuç De Giyemez Duruma Gelmiş”

İSHAK KARACA

Türkiye’üstelik 1930’lu yılların başında üretimine başlanan ve kiminin ‘cizlavit’, kiminin ise ‘kara sargaç’ namına adlandırdığı sargaç ayakkabıların fiyatı 180-200 liralara dayandı. Vanlı Zafer Batur, “Bir Vakitler, yani geçen yıl bu ayakkabı 20 liraydı, şu an 180-200 TL reşit. Budun resmen soyuluyor. Bizim halimiz hangi olacak? Çiftçiliği öldürmüşler zaten, biz birlikte artık hangi yapacağımızı bilemiyoruz. Tutkun kalırsak artık çalacağız. Hangi yapalım, sarmak zorundayız” dedi. Başmakçı Faruk Ertaş ise “Ulus başmak giyemez duruma gelmiş, korse pabuç bile giyemiyorlar” diyerek konuştu.

Van’da vatandaşlar, tıpkı adı ‘cizlavit’, ayrıksı adı ‘kara lastik’ olarak bildik ayakkabıyı dahi alamaz duruma geldi. Fiyatı 20 liradan 180-200 liralık bandına sâdır korse ayakkabılardaki bu artışa vatandaşlar aksülamel gösterdi.

“SADIK KALIRSAK ÇALACAĞIZ”

Utku Bahadır, “Tuşba ilçesi Meydancık köyünde oturuyorum. Bir Vakitler, yani sabık yıl bu ayakkabı 20 liraydı, şu an 180-200 TL reşit. Ulus resmen soyuluyor. Bizim halimiz ne olacak? Çiftçiliği öldürmüşler elhak, tığ da çıktı ne yapacağımızı bilemiyoruz. Sınırlanmış kalırsak daha çok çalacağız. Hangi yapalım, kısaltmak zorundayız. Nereden getireceğiz, gelirimiz namevcut, benzeri şey bulunmayan. Bu ayakkabıyı çobanlıkla hayvanları otlatırken giyiyorduk, onu bile giyemez ağıl geldik” dedi.

“İNSANLAR LASTİK AYAKKABI BİLE GİYEMİYOR”

Pabuççu Faruk Ertaş da “Eskiye göre işler mebzul gitmiyor. 30 liraya aldığımız şey, şu zaman 150 TL. Millet pabuç giyemez duruma mevrut, sargaç ayakkabı da giyemiyorlar. Vaktiyle köylerden bundan sonra istem vardı. Köylerden insanlar gelirdi, bundan sonra pabuç götürürdü, pabuç götüremez durama geldiler. Anca aynı nakız aldı ki 30 TL’ye sattığımız ayakkabıyı 150’ye veriyoruz. Alım gücü azaldı” diye niteleyerek konuştu.

Share: