Van’da sürekli yanan turba toprağı, fen insanlarını hayrete düşürdü

Van’ın 3 bölgesinde daim yanan topraklar veri insanlarının dikkatini çekti. Araştırmaya başlayan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden 5 âlim bölgenin hem tarihini hem da abuhava özelliği ile ilgili şanlı bilgilere ulaşmayı amaçlıyor.

TURBA TOPRAĞI’NIN (BİTKİ TOPRAĞI) YANDIĞI TESPİT EDİLDİ

Van Yüzüncü Sene Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Kültür Fakültesi’nden 5 bilim adamı, turba topraklarının amacıyla için yandığı bölgede araştırı yaptı. Van YYÜ Facia Yönetimi ve Zelzele Araştırı ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, bölgede yanan toprakların iptila konusu olduğunu belirterek “Van’ın Erciş, Özalp ve Saray ilçelerindeki 3 bölgede yanan arazi ihbarı yapılmıştı. Bunların depremin habercisi olduğu yönünde iddialar vardı” dedi.

“DEPREMİN HABERCİSİ DEĞİL”

Azad sözlerine şöyle bitmeme etti: “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yer Bilimi Mühendisliği Bölümü ve Tarım Fakültesi namına gidip bu bölgelerde araştırma yaptık. Bu yanan yerlerin aslında turba olduğu yani bitki toprağı olduğunu gördük. Esasta turba dediğimiz görüngü, bitkinin kalıntılarının senelerce toprak altında birikmesi ile meydana gelmesinden oluşuyor. Burada bire bir doğal gaz birikmesi oluyor ve gaz birikmesinden ufuk üstelik üzerinde yanan seçkin molekül ile birlikte arazi yanmaya başlıyor. Tamam, sarsıntı bire bir tetikleyici amil kabil. Ama deprem olduktan sonradan tetikleyici etken türlü. Depremin habercisi kabilinden aynı molekül yanlış bir faktördür. Depremde meydana mevrut saha sarsıntılarından dünya metan gazı açığa menfaat. Açığa çıkmasından ekolojik ortam birlikte yer yanmaya başlar.”

İÇERİSİNDE TARİH BARINDIRIYOR

Turbanın bu bölgede önemli kaynaklardan biri olduğunu, içerisinde tarihi ve iklimi barındırdığını belirten Doç. Dr. Kuvvetli, “Yani 100 sene öncesi değil, 10 bin, belki birlikte 100 bin yıl öncesinin tarihini bu turba kayıtlarının zarfında bulabiliyorsunuz. Tığ bununla ilgilendiren kendisine TUBİTAK’a projeler vereceğiz. Karot örnekleri alıp, bu karot örneklerinin değerlendirilmesi sonucunda bu bölgedeki belki iklimsel döngüyü, iklim geçmişi, buzul döneminden bilahare bu bölgelerde neler oldu, belki bunlarla ilişik ilk kez gâh şeyler ortaya konacak. Ayrımlı materyallerden elde edilen kayıtlar var ama turbalardan belki da ilk kez böyle ilmî namına bunlar ortaya konmuş olacak” diye niteleyerek konuştu.

Share: