Vekil Kirişci, yerel mahsulat ahzüita yeri esas atma töreninde konuştu

Tarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, e-Izzet Kapısı’ndan muvasala imkanı sağlanan Rençper Anahtar Sistemi’nden (ÇKS) geri itibarıyla 517 bin vesika alındığını bildirdi.

Kirişci, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) kapsamında yöresel nişane pazar yeri esas atma ve üreticilere araba ekipman dağıtım töreninde, Adana’nın bile içinde kayran aldığı Mersin Ağacı, Osmaniye, Bartın, Kastamonu, Sinop, Kahramanmaraş ve Çankırı’da Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nin yürütüldüğünü söyledi.

Yaklaşık 25 milyon lira tutarında armağan şeklinde da nitelendirilebilecek desteklerinin bahis konusu olduğunu belirten Kirişci, üreticiler için aygıt ve ekipmanın önemine değindi.

Dağıtılan takım sayesinde üreticilerin elan artağan, faal, henüz birkaç enerji harcayarak üretim yapacaklarına inandığını anlatan Kirişci, şöyle bitmeme etti:

“Burada çadırlar dağıtılacak, bu bizim göçerlerimizle ilişkin. Biz onlara ne kadar bindi versek azdır. Hepimizin kentte sefa sürdüğü bir zamanda onlar o hayvanlarıyla hemhal olup ifade yerindeyse dağ bayır dolaşanlardır. 45 metrekareden oluşan bu dağıtacağımız çadırlar 510 watt gücünde güneş enerjisi sistemi ve buzdolabını bile içine takanak şekilde tabir yerindeyse kentteki konforun muadili olmasa birlikte çığlık başında o yaylada kendilerini abat ettirecekleri ayrımsız yassı sağlanmış olacaktır. Hep 197 olan bu çadırın inşallah dağıtımı gerçekleştirilecek. İlçelerimize göre bile bu mefsuh olacak. Bu projenin dahi maliyetinin 10 milyon lira olduğunu göstermek isterim.”

Tufanbeyli ilçesinde gerçekleştirilecekleri 13 milyon liralık yatırımdan bile bahseden Kirişci, bundan 800’ü avrat 1500 kişinin yararlanacağını, tesisin vadi tesliminin yapıldığını ve 450 periyot sonra tamamlanacağını rapor etti.

Kirişci, Türkiye’nin zirai ihracat rakamlarına değinerek, “İhracatımızı 2021’da 25 milyar dolara, demin dahi 30 milyar dolarlara eriştirdik. 2023 hedefimiz da Tanrı müsaade verirse 35-36 bilyon dolar olsun heves ediyoruz.” dedi.

“517 bin Rençper Kayıt Sistemi belgesi münfail”

Vekil Kirişci, Arazi Mahsulleri Ofisi (TMO) eliyle 6,2 milyon titrem arpa ve buğday alındığı, 2022’deki tarımsal destek ödemelerinin üstelik 40 bilyon liraya yaklaştığını söyledi.

Üreticilere 2023’ün önce 3 ayında ödenmesi planlanan süt ve matbua desteklerinin öne çekildiğini hatırlatan Kirişci, Ekincilik Bankası eliyle üreticilere verilen kredinin birlikte 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldığını anımsattı.

Nazır Kirişci, Maraba Vasıta Sistemi’ne (ÇKS) e-Çap Kapısı’ndan muvasala imkanı sağlanmasına değinerek, “Cemaziyelevvel bakımından e-Şevket üzerinden 517 bin Dikici Anahtar Sistemi belgesi alınmış. İl ve ilçe müdürlüklerine gitme zahmeti ve çevreye egzoz emisyonla verilen zararı bire bir kenara bırakırsak asgari 100 lira bir harcamayı 517 bin ÇKS belgesiyle çarptığımızda, çiftçini cebinde artan 52 milyon liralık para var.” diye konuştu.

Çiftçilerin işlemlerini kolaylaştırmak için “Ekincilik Cepte” uygulamasının geliştirileceğini ifade eden Kirişci, uygulamanın tanıtımının yıl böylecene yahut 2023’ün başında yapılacağını aktardı.

Kirişci, gençlerden haddinden fazla molekül beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bizim yaşımızdaki insanlardan inovatif karın çıkmaz ama gençleri ‘TEKNOFEST Kuşağı’ yerine biliyoruz. Fakat kadın eş ayırt etmez tarıma de ilgileri olsun istiyoruz. Bizim devlet yerine ortanca yaşımız 33,1. Biz üstelik yaşlansak üstelik Avrupa’nın hala bildirme canlı nüfusuna ehil ülkesiyiz. Bu gençlerin, tarıma ve ormana ilgisini kabul etmek namına Ekincilik Orman Deneyimsizlik Konseyi kurduk. Bunun şu anda bilcümle çalışmaları tamam durumda. İnşallah aralık kazandığında üstelik ayrıca tanıtımını yapacağız. Konseyin adı Tarım Orman Deneyimsizlik Konseyi zira inovatif düşünen ve bu sektöre enerji katacak olan gençlerdir.”

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, 11 Teşrinisani Milli Ağaçlandırma Günü’nün bu yılki temasını ” Türkiye Yüzyılı’na Zaman” adına belirlediklerini anımsatarak, vatandaşları dikme ongun etkinliklerine çağırma etti.

Konuşmanın arkası sıra ekipmanlar ile tarımsal ilaçlar üreticilere dağıtıldı.

Tufanbeyli’bile ana atma töreni

Vekil Kirişci, buradaki törenin ardından Tufanbeyli ilçesine helikopterle gitti.

Kirişci, burada IFAD kapsamında Bakanlık yoluyla ölçülü Rustik Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) finansmanıyla yapılacak Dernekevi Ürünler Muamele Yeri’nin esas atma törenine katıldı.

Nazır Kirişci, törende, Tufanbeyli’yle ilgili geçmişten bugüne zait ayrımcılık ayırmak istediklerini tabir etti.

Tufanbeyli’ye daha geçmiş aynı uray başkanlığı seçiminde yağız eliyle başvurmak isterken çığ zımnında yolun mecbur olmasına rağmen gittiklerini anlatan Kirişci, “Elbette tığ taannüt ettik, devam ettik. Geldik çığın yanına. Doğrusu yolu kapatmış. Yapacak ayrımsız molekül bulunmayan. Cingöz oradan bize sesleniyor ‘Aman efendim buradan lütfen ayrılın, uzaklaşın zira yıpranmamış bir çığ gelebilir’ diye niteleyerek. Diğer taraftan başbuğ adayımız bizi telefonla arıyor, ‘Sayın Vekilim, mutlak elkızı buraya’ diyor. Gelelim birlikte arasında eke aynı çığ var, yolu kapatmış. Neyse tığ sek sek sekerek çığın üstünden atladık ve bu tarafa akmak için arkadaşlarımızla buluştuk.” dedi.

Kirişci, Tufanbeyli’nin hesaplı projenin hesabına akıllıca dezavantajlı ayrımsız ilçe olduğunu, bu nedenle gezilerine Tufanbeyli’den başladığını belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Elbette hakikaten gelip müracaat etmek geçişsiz. Tığ siyasetin bu manada genetiğini değiştirdik. Bu kalıtım bilimi değişim, gani yönde ayrımsız değiş. Yani ‘genetiğiyle oynadık’ derken elem bire bir değişim değil, gür yönde bire bir değiş oldu. Ben Tufanbeyli’ye etken siyasette olduğum dönemde kaç kere geldiğimi hatırlamıyorum. Değme defasında da pir programlar yürütme ettik. Vatandaşlarımızın mutluluğunu, memnuniyetini gördük. İnşallah bu aksata yeri, burada yapılacak olan bu çalışmayla Tufanbeyli’miz zat alanında henüz yukarılara taşınacak.”

Konuşmaların peşi sıra Kirişci ve katılımcılar butona basarak Lokal Ürünler Alım Satım Yeri’nin temelini attı.

Törende, Nazır Kirişci’ye yörede yetiştirilen fasulye ve nohutlardan armağan edildi.

Vali Süleyman Elban, DÜRÜST Fırka Adana Saylav Abdullah Akıllıca, Tufanbeyli Kaymakamı Abdulhamit Bayram, Belediye Başkanı Remzi Ergü ile davetliler da törene katıldı.

Share: