YARIŞ DRONU SİMÜLASYON KABİNİ TASARLADI, GENÇLERE EĞİTİM VERİYOR

ZONGULDAK Kozlu Cahillik Merkezi’nde kodlama ve robotik eğitimleri veren Başkumandan Özada, FPV yarış dronu benzetim kabininin tasarımlarını yaparak, projesi amacıyla Bilgisizlik ve Spor Bakanlığı’na başvurdu. Projesi onaylanan Özada, benzetim kabini projesini Kozlu Cahillik Merkezi bünyesinde hayata geçirdi. Ücretsiz terbiye veren Özada, burada dünyada askeri amaçla üstelik kullanılan FPV konkur dronu pilotlarını yetiştireceğini belirtti.

Kozlu Deneyimsizlik Merkezi’nde etkin Serdar Özada, daha önce katıldığı TEKNOFEST bünyesindeki dron yarışlarında, dron pilotlarının yetişmesinin ağırlık olduğunu ayırt ederek bu soruna hal arayışına girdi. Daha sonra FPV konkur dronu simülasyon kabini projesinin tasarımlarını yaparak lüzumlu izinler ve destek amacıyla Gençlik Spor Bakanlığı’na başvurdu. Başvurusu onaylanan ve destek alan Özada, simülasyon kabini projesini Kozlu Bilgisizlik Merkezi bünyesinde hayata geçirdi. Özada, bu proje ile bağan maliyetlerle dünyada askeri amaçla de beğenilen FPV yarışma dronu pilotlarını yetiştireceğini belirtti. 9 ile 29 gözyaşı arası gençler ücretsiz eğitim alırken, gençler kabinde ellerindeki kumanda ile ekranda dronu yönlendiriyor.

FVP konkur dronu kabini ile gençleri acun çapındaki yarışmalara hazırladıklarını rapor eden Özada, şunları söyledi ‘FPV yarış dronu serüveni aslında Avrupa’bile çokça eskide başlayan Türkiye’da bile TEKNOFEST’in gelmesiyle başlayan aynı sergüzeşt. TEKNOFEST 2018’de ilk defa planlı World Cup Drone yarışması İstanbul’bile oldu. Avrupa’üstelik konkur dronu alanında çokça fazla mücahede olduğu üzere bizde ülkemizde bakir başlayan çalışmalara katkı sağlamak istedik. 2018’dahi gördüğüm atmosferden haddinden fazla etkilendim. Ukrayna- Rusya savaşında bile FPV kamikaze dronları kullanılmakta. Bu serüvenin önü haddinden fazla küşade. Şu anda teknoloji liderleri, enformatik sistemleri FVP konkur- kamizake dronları üzerinde teknoloji geliştirmekte. Bizim amacımız Türkiye yerine Zonguldak’ta bu projeyi yaparak FPV konkur dronunda bu işi seven ve boşaltmak isteyenlere imkan nail olmak. Gençler burada 48 saat boyunca eğitim bilimi alıp daha sonradan temel dronlar ile yarışlara girecekler’

‘GENÇLERİMİZE İMKAN YARATMAYI AMAÇLADIK’

Türkiye’birlikte tıpkısı yarış dronu pilotunun yetişmesi üzere tam imkan olmadığını ayırt ettiklerini tamlayan Özada, ‘Yarışmalara girdiğimizde şunu ayırt ettik kim; küçük konkur dronu pilotu burada yetişemiyor. Çünkü uçuş yasakları var, dron maliyetleri çok pahalı. Bu imkansızlıklardan âlem bilgisizlik merkezimizde bu projeyi yaparak gençlerimize imkan yaratmayı amaçladık. Gençlerimiz uçmak istiyor, ‘Bu alanda ben üstelik varım’ diyor. Türk gençleri o alanlarda tutmak istiyor. Bizim amacımız bu alanda ayırt yaratmak, öncü kalkmak. Bu simülasyon kabininde gencimiz terbiye takanak ve hiçbir şekilde çekicilik şartlarından etkilenmeyecek, dron düştü mü diye niteleyerek düşünmeyecek. Kanuncu iş namına izin sıkıntısı olmadan sorunsuz tıpkısı şekilde yetişek alarak toyluk merkezi ile yarışmalara girecek’ diyerek konuştu

AMAÇ YARIŞ DRONU PİLOTLARI YETİŞTİRMEK

Projenin yeryüzü şişman avantajının taşınabilirliği olduğunu belirten Özada, şöyle bitmeme etti ‘İlk başta amaçladığımız öz, yarış dünyası haricinde dünyanın hava sahası üzerinde yoğunlaştığı bir teknoloji olmasıdır. Şu anda Rusya’dahi kamikaze dronlarının çokça olduğunu görüyoruz. Kamikaze dronlarının asıl prensibi, konkur dronlarının kullanılması. Konkur dronuna bağlanan bire bir cephane oradaki tankı yahut hedefi namevcut etmektedir. Bizim üstelik bu alanda şu zaman bizde yetişmeyen kaynak anlamdaki dron pilotlarını, Selçuk Bayraktar’ları beslemek?

Share: