Cumhur Reisi Erdoğan, ABD’nin önde mevrut gelişim insanlarıyla ayrımsız araya geldi Açıklaması

NEW Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, “BENDE ile defans uran alanındaki hisse senedi birliğimizin önüne müttefiklik hukukumuza ters müstear engeller getirilmektedir. Bu buut ticari ilişkilerimizin beraberinde parçalanmamış NATO coğrafyasının güvenliğini da karşıt şekilde etkilemektedir.” dedi.

Erdoğan, Dış Konuşu İlişkiler Müesses (DEİK) Türkiye-ESIR İş Konseyi’nce bir restoranda planlı yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ile ESIR’nin köklü bağlara sahip iki bacanak devlet, müttefik ve ciddi ortak olduğunu belirtti.

İki mevki arasındaki çokça boyutlu iş birliğinin dünyanın kip çok bölgesinde hazar ve istikrarın tesisine şişman katkılar sağladığını tabir eden Erdoğan, Ukrayna’dan Balkanlar’a, Itidalli Gün Doğusu’dan Afrika’ya açık bire bir coğrafyada, enerjiden gıda güvenliğine güçlü çok meselede benzer görüşlere cemaat olduklarını söyledi.

Erdoğan, mevcut düşünüm ve yarar birliğini daha gelecek tasrif etmek için geçen yıl Roma’üstelik BENDE Başkanı Joe Biden ile Türkiye-ÇAKER önemli mekanizmasının teşkiline karar verdiklerini anımsattı.

Nisan ayında hayata güzeşte mekanizmayla ilişkileri ortak çıkarlar temelinde geliştirirken sorunları gerçekçi ve ileriye çevrilmiş göz açısıyla hal gayretlerini sürdürdüklerini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Acun ekonomisi 2020 senesinden bu yana alçak zorluklarla yüzleşiyor. Geçmiş salgın krizi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı, erke ve gıda özellikle gelmek üzere rastgele alandaki tedarik zincirlerinde büyük sıkıntılara yol açtı. Takatli haddinden fazla mutluluk sonuç 40-50 yılın bildirme faziletli enflasyon oranlarıyla mebde etmeye çalışıyor. Türkiye ekonomisi büyümede, ihracatta ve istihdamda gösterdiği ateş parçası performansla bilcümle bu imtihanların üstesinden yetişme üzerine kalburüstü ayrımsız vizyon sergiledi. Toptan ekonominin baştan yapılandığı ve öngörülebilirliğin azaldığı ayrımsız dönemde sağladığımız destekleyici adımlar ve özel sektörün dinamizmi yardımıyla ekonomimizin dayanıklılığını ve cazibesini korumayı başardık.”

Türkiye Tutum Modeli

Erdoğan, Türkiye’nin geçen sene yüzde 11’lik benzeri göre serencam 10 yılın yeryüzü aceleci büyümesine imza attığını dile getirdi.

Bunun G-20 ülkeleri beyninde kaydedilen yeryüzü erdemli nema oranı olduğuna dikkati çekici Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Acun ekonomisi pahal daralmalarla yüzleşirken tığ 2022 yılı geçmiş çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde yüzdelik 7,6 oranında büyüme kaydettik. Salgına rağmen beş çeyrektir devam fail stabil büyümemizi bu dönemde birlikte sürdürdük. İhracatımız bu ay itibarıyla yıllık bazda 250 milyar doların konusunda daha çok. Ülkemize, 2003-2021 döneminde 240 bilyon dolardan fazla direkt uluslararası envestisman çekmeyi başardık. Takkadak geçtiğimiz sene ülkemize 14 milyar dolar mesabesinde yıpranmamış, direkt arsıulusal yatırım geldi. Serencam 16 yılda Itidalli ve Doğu Avrupa’bile yer çok uluslararası aracısız envestisman düzlük ikinci ülkeyiz. Cemi bunlar Türk ekonomisinin gücü ve Türkiye’ye mahsus güvenin arz somut işaretleridir. Bu başarıların elde edilmesinde Türkiye Iktisat Modeli’nin çok nazik payı vardır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutum programını envestisman, istihdam, üretim, ihracat, akan fazla tarafından ülkeyi izam üstüne kurarak bilinçli ayrımsız tercihte bulunduklarını, müstevli dönemi karışma serencam iki yıldır bu önceliklerinden taviz vermediklerini aktardı.

Tutum programını kararlılıkla uygulamayı sürdürdüklerini belirten Erdoğan, “Iktisat ve tecim Türkiye-ÇAKER ilişkilerindeki temel unsurlardan birini teşkil ediyor. Hele sonuç 10 senede hususi sektörün üstelik desteğiyle ilişkilerimizin konuşu ve ticari boyutlarında balaban atılımlar gerçekleştirdik.” dedi.

Kovid-19 salgını

Koronavirüs kaynaklı sıkıntılara rağmen ikili ticaret hacminin güzeşte yıl rekor düzeye ulaşarak 28 milyar dolara yaklaştığını dile getiren Erdoğan, BENDE’nin Türkiye’nin 2021’da en fazla dış satım yaptığı ikinci, bildirme aşkın dış alım yaptığı dördüncü mutluluk konumunda bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, “Bu yılın 8 ayındaki tecim hacmimiz geçtiğimiz yılın bire bir dönemine nazaran yüzde 30’a mail artarak 22 milyar dolara ulaştı. Bu ivmenin akla yatkın ve kararlı adımlarla himaye edilmesi halinde ticaret hacmimiz 100 bilyon dolar hedefine güdük sürede varacaktır. Bu konuda bir nice alanda öncü alengir oynayan siz nadir müteşebbislerin desteğine güveniyoruz.” dedi.

Amerika merkezli firmaların Türkiye’deki aksiyon fırsatlarına gösterdiği mümasil bandaj ve yatırımlarındaki artışın Türkiye’nin ekonomisine mahsus güvenin tezahürü olduğunu tabir fail Erdoğan, şunları söyledi:

“Amerika’dan Türkiye’ye yönelik doğrudan yatırımlar 14,1 milyar dolara ulaştı. Türk firmalarının Amerika Mürekkep Devletleri’ndeki yatırımları ise 8,6 bilyon dolar seviyesine imdi. Türkiye ile Amerika ortada serian temas sektörde karşılıklı tecim ve envestisman imkanları bulunuyor. Türkiye, enerji güvenliği amacıyla güzergah ve cins çeşitlendirmesinde birlikte kilit role sahiptir. Enerji alanındaki iş birliği potansiyelimiz bulunan arsıulusal geçerli durum bile göz önüne alındığında bizlere şanlı fırsatlar sunuyor. LNG terminalleri dahil doğal gaz altyapımıza yaptığımız yatırımlar neticesinde Amerika bildirme iri ikinci doğal gaz tedarikçimiz konumuna yükseldi. Tığ da Amerikan LNG’sinin dünyadaki en büyük altıncı ithalatçısı olduk. Amerika’dan satın aldığımız gazı, önümüzdeki dönemde henüz uygun şartlarla çoğaltmak istiyoruz. Eş olduğumuz ümranlı enfrastrüktür yardımıyla Amerikan LNG’sinin mıntıka ülkelerine ulaştırılmasında da iş birliği yapmaya hazırız.”

“Türkiye, yenilenebilir enerji alanında eskimemiş envestisman fırsatları sunuyor”

Türkiye’nin akıbet dönemde gösterdiği iri atılımla Avrupa’dan birlikte pozitif şekilde ayrışmak kanalıyla yenilenebilir enerji alanında bakir yatırım fırsatları sunduğunu belirten Erdoğan, turizmin tıpkısı sair kocaman potansiyele cemaat sektör olduğunu aktardı.

Erdoğan, “Bu senenin elan ilk 7 ayında 500 binden fazla Amerikalı turisti ülkemizde mihman ettik. Bunda elbette Amerika’bile 12 destinasyona İstanbul’dan doğrudan misil gerçekleştiren Türk Gelgel Yollarının makro katkısı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde bu sayının üstelik artacağına inanıyorum.” diyerek konuştu.

Potansiyelin tüm manasıyla hayata geçirilmesi amacıyla halen hükümetler düzeyinde atılması gereken adımlar bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Amerika’nın tek yönlü yerine 2018 yılında uygulamaya koyduğu çelik ve alüminyum sektöründeki arttırma gümrük vergileri kadar korumacı uygulamalar ticari ilişkilerimizi münasebetsiz etkilemeye devam ediyor. Bu sektörlerdeki arttırma vergilerin daha çok kaldırılması veya gayrı bazen ülkelere maruf kotanın Türkiye’ye dahi tahsisi baş başa çabalarımıza eke ulama sağlayacaktır. Savunma endüstri alanındaki iş birliğimizin önüne müttefiklik hukukumuza uymaz suni engeller getirilmektedir. Bu format ticari ilişkilerimizin beraberinde kül NATO coğrafyasının güvenliğini de hırçın şekilde etkilemektedir.

Stratejik bakıştan mahrum günahsız bazen lobilerin Amerikan karar alıcıların üstünde kurduğu bastırık sonucu gelişen bu kusurlu ve lehtar şekilci esasta Amerikalı çıkarlarına üstelik engel vermektedir. Bu nedenle bu tek taraflı ve nahak engellemelerin tıpkı zaman önce kaldırılması bizler kadar sizlerin de davasıdır. Türkiye bugüne kadar olduğu kabil bundan böyle dahi Amerika ile iktisadi ve ticari ilişkilerini geliştirme gayretinde olmaya bitmeme edecektir. Bu süreçte Türkiye’nin yeryüzü andıran dostları arasında gördüğüm siz altın aksiyon insanlarının ve hareket konseylerinin desteğine güveniyorum. Türkiye’deki ilişkin hava ve kuruluşlarımız ile temsilciliklerimizin kapılarının sizlere sabah akşam kilitsiz küreksiz olduğunu ayrımsız defa daha vurgulamak istiyorum.”

Share: