Bulgaristan’a dış satım zirve yaptı

Türkiye’nin Bulgaristan’a ihracatı, orak ayı ayında 483 milyon 279 bin dolarla eksiksiz zamanların en faziletkâr mahiye rakamına ulaştı.

Türk ihracatçıları, benzeri süredir salgın ve jeopolitik gelişmelerden kaynaklanan endişeleri başlamak ve pazarı çeşitlendirmek için almaşık pazarlara iri önem veriyor. Dünyanın ciharıyek yanına gerçekleştirilen ticaret heyetleri ve arsıulusal fuarlara paydaşlık başta doğmak üzere bu icraat bile alternatif pazarlarda dış satım rekorlarıyla meyvelerini veriyor.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere bakarak, firmaların ihracatta izledikleri bu çalışkan stratejilerle Türkiye’nin Bulgaristan’a ihracatı, 483 milyon 279 bin dolarla kül zamanların genişlik efdal maaş rakamına ulaştı.

Böylecene Türkiye’nin Bulgaristan’a yaptığı dış satım temmuz ayında güzeşte yılın bir dönemine bakarak yüzde 82,5 arttı. Bulgaristan’ın Türkiye’nin gerçekleştirdiği aut satımdaki payı üstelik yüzde 2,6 oldu.

Bulgaristan, temmuz ayında Türkiye’nin en aşkın ihracat yaptığı onuncu mutluluk oldu.

Endüstri ve madencilik ürünleri öne bundan sonra

Bulgaristan’a genişlik çok dış satımı 226 milyon 165 bin dolarla kimyasal maddeler ve mamulleri sektörü gerçekleştirdi.

Kimyasal maddeler ve mamullerini, 47 milyon 768 bin dolarla polat, 37 milyon 280 bin dolarla çipo ve çipo dışı metaller, 34 milyon 978 bin dolarla madencilik ürünleri, 28 milyon 72 bin dolarla faaliyet ve elektronik sektörleri izledi.

Ülkeye en beş altı ihracat yapan sektörler ise 54 bin dolarla sefine yat ve hizmetleri, 57 bin dolarla bezgi bitkileri ve mamulleri, 60 bin dolarla arık meyve ve mamulleri, 121 bin dolarla esrar, 142 bin dolarla diğer endüstri ürünleri oldu. İklimlendirme sanayii birlikte temmuz ayında ülkeye 10 milyon 913 bin dolar tutarında dış satım gerçekleştirdi.

İhracat artışında üstelik kimyevi maddeler ve mamulleri başı çekti

Bulgaristan’a ayar bazında ihracat artışında üstelik kimyasal maddeler ve mamulleri başı çekti. Kimyasal maddeler ve mamullerinin aut satımı ülkeye 187 milyon 490 bin dolar arttı.

Bu sektörün arkası sıra Bulgaristan’a madencilik ürünleri 23 milyon 782 bin dolar, çelik sektörü 8 milyon 706 bin dolar, cümbüş ve elektronik sektörü 8 milyon 438 bin dolar, iklimlendirme sanayii 2 milyon 875 bin dolar dış satım artışı kaydetti.

Bulgaristan’a genişlik çok Ankaralı şirketler ihracat yaptı

Orak Ayı ayında Bulgaristan’a yeryüzü fazla Ankaralı şirketler dış satım yaptı.

Bu dönemde ülkeye Ankara’dan 207 milyon 698 bin dolar tutarında dış satım yapıldı.

Bulgaristan’a İstanbul’dan 144 milyon 751 bin dolar, Kocaeli’nden 24 milyon 797 bin dolar, İzmir’den 11 milyon 413 bin dolar, Bursa’dan 11 milyon 294 bin dolar tutarında ihracat gerçekleşti.

Bulgaristan’dahi laboratuvar krizi: TIR’lar 3 gündür beklemede

 

Türkiye’den Bulgaristan vatandaşlarına ara sınav muafiyeti!

 

Share: