Hdp’li Eren Orhan Işık Icra Vekili Bilgin’e İşçi Ölümlerini Sordu

HDP Van Milletvekili Eren Orhan Işık, sonuç benzeri haftada Ankara’bile beyaz zehir işçisi Ömer Cins, Gaziantep’te yapım işçisi Yüksek Taşar, itfaiye işçisi Remzi Mutafoğlu, Iğdır’da yapım işçisi Erhan Kurt, İstanbul’de hastanede güvenlik görevlisi olan Tuğrul Okudan, gemide kabadayı olan Koşuk Balcı, Sakarya’birlikte tıpkısı firmada ısı cazibe işçisi olan Muhsin Hizip, Konya’da yapım işçisi İbrahim Demircan, Mersin’de inşaat işçisi Emrah Aslan, Bursa’de Suriyeli inşaat işçisi Abdurrahman Ahmet’in yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Işık, işçi ölümlerini Himmet ve Içtimai Asayiş Bakanı Vedat Bilgin’e sordu.

HDP Van Milletvekili Eren Orhan Işık işçi ölümlerini TBMM’ye taşıdı. Işık, Iş ve Sosyal Asayiş Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı istifham önergesini TBMM’ye sundu. Önergede şu ifadeler düz aldı:

“İSİG MECLİSİ’NİN DERLEDİĞİ VERİLERE GÖRE 2021 YILINDA İŞ CİNAYETLERİNDE YERYÜZÜ BIR IKI 2.170 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİR”

“Türkiye’de mukteza engelleyici tedbirler alınmadığında hisse senedi cinayetleri sistemli ayrımsız şekilde bitmeme etmektedir. Seçme yıl sunu bir iki iki bin kişinin bu cinayetler kapsamında yaşamını yitirdiği kamuoyuna yansımaktadır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) basın ve başka ara sıra kaynaklardan derlediği verilere bakarak 2021 yılında aksiyon cinayetlerinde en az 2.170 iştirakçi yaşamını yitirmiştir. Ağustos ayında 186 ve 2022 yılının önce sekiz ayında 1202 işçinin yaşamını yitirdiği işyerlerinde sürekli, önleyici tedbirler alınmamaktadır. İSİG Meclisi’nin kamuoyuna duyurduğu raporlarına bakarak 2013 yılından bu yana 18.280’den çok iştirakçi, vacip önlemler alınmayan aksiyon cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Hele tarım ve inşaat sektörlerinde araç dışılık nedeniyle gelişim cinayetlerinde yaşamını yitirenlere, gelişim kazası ve patika hastalığı geçirenlere ilgilendiren verilerin kaydı evet tutulmamaktadır evet üstelik kem tutulmaktadır.

“İŞYERLERİNDE TEDBİRSİZLİK AHIRET YOLCULUĞU GETİRMEKTEDİR”

16 Eylül 2022’de Van-Hakkari karayolunun Güzeldere mevkiinde tünel inşaatında çalışan işçilerden ikisi yaşamını yitirdi. Limak ve Gökçenay firmalarının taşeronu olan Layemut-Ertuş firmasının işçileri olan Vanlı iştirakçi Yusuf Sönmez ve Diyarbakırlı iştirakçi Şafak Polat dahi 20 yaşındaydı. Akıbet tıpkı haftada Adana’da orman işçisi Umut Durakçı, Kastamonu’da inşaat işçisi Abdurrahman Birgün, orman işçisi Yaşar Sarıcı, Urfa’da yapım işçisi Mustafa Tığ, Samsun’bile otel çalışan Mustafa Şeker, Malatya’bile inşaatta çalışan Fatih Kızılkaya, Mesut Gündoğan ve Mehmet Gaz, Ankara’üstelik Beyaz Zehir işçisi Ömer Çeşit, Gaziantep’te yapım işçisi Büyük Taşar, itfaiye işçisi Remzi Mutafoğlu, Iğdır’dahi yapım işçisi Erhan Aldanmaz, İstanbul’bile hastanede güvenlik görevlisi olan Tuğrul Okudan, gemide yiğit olan Şiir Balcı, Sakarya’bile aynı firmada ısı çarpıcılık işçisi olan Muhsin Bölük, Konya’da inşaat işçisi İbrahim Demircan,  Mersin’de yapım işçisi Emrah Arslan, Bursa’üstelik Suriyeli inşaat işçisi Abdurrahman Ahmet yaşamını yitirmiştir. Yaşamını yitirenlerin dışında sakil yaralanan, sürekli bir şekilde özürlü olan işçilerin olduğu bilinmektedir. İşyerlerinde tedbirsizlik ahiret yolculuğu getirmektedir.”

Icra Vekili Bilgin’e yöneltilen sorular şöyle:

“16 Eylül 2022’de Van-Hakkari yolu üstünde Güzeldere tüneli inşaatında yaşamını yitiren 20 yaşındaki işçiler Yusuf Sönmez ve Şafak Çelik’ın ölümü için ölçülü tıpkı anket bulunan mudur? Türkiye’de 2020-2022 döneminde işyerlerinde ‘işe mecbur ahiret yolculuğu sayısı’ kaç olmuştur? Bu ölümlerin sebeplerine göre dağılımı nasıldır? Bu ölümlerin yaş ve cinslik dağılımı nasıldır? Türkiye’de 2020-2022 döneminde işyerlerinde ‘işe kapalı kazalarla sakat olan sevimli sayısı’ birçok olmuştur? Türkiye’de mültecilerin geçirdiği hisse senedi kazaları ve maruz kaldıkları meslek hastalıklarına ilişkin Bakanlığınızın bir bilim derlemesi yahut raporu bulunan mudur? 2011-2022 yılları beyninde Türkiye’de yaşamını yitiren sığınmacı işçi sayısı ve bu kişilerin uyruk, eşey, gözyaşı kadar göstergeleri nedir? Türkiye’de işyerlerinde tedbirsizlik nedeniyle yaşanan ölümlerden bakanlığınızı siyaseten sorumlu görüyor musunuz? Bu sorumluluğun gereği yerine yaşamını yitirmiş işçilerin ailelerine sunduğunuz ruhsal, konuşu ve sosyal destekler nelerdir?”

Share: