Bölgesel masa başı ve yer tatbikatı gerçekleştirildi

Konya’da, Türkiye Kıran Engelleme Planı’nın (TAMP) uygulanabilirliğini bırakmak, asıl ve bindi çözüm ortağı kurumlarda farkındalık tesis etmek, planlardaki olası düzentileme ve eksiklikleri tayin edebilmek için bölgesel masa başı ve vadi tatbikatı yapıldı.

Valilik koordinesinde, Beyşehir ilçesindeki Atabey Toyluk ve Terbiye Kapı’nda düzenlenen tatbikata, Konya İl Kıyamet ve Ivedi Uzanım Müdürlüğünün (AFAD) beraberinde Afyonkarahisar, Aksaray, Niğde ve Karaman AFAD ekipleri dahi katıldı.

Farklı etaplar halindeki tatbikata, polis güçleri arama kurtarma, özel harekat timi, uyanık yapışkan strateji köpeği, İlçe Uyanık Komutanlığına sınırlanmış Bot Komutanlığı ekibi, yerli destek ve UMKE ekipleri, AFAD gönüllüleri ile değişik STK’ların temsilcileri katıldı.

Tatbikatta senaryo gereği, dağlık alanda mahdut küsurat ve kaybolan 10 nefis takım ile 5 yabanlık öğrenci grubunun bulunduğu teknenin alabora olması sonucu gölde yapılan arama istirdat operasyonları tatbik edildi.

Başarıyla tamamlanan tatbikatın peşi sıra AFAD Konya İl Müdürü Kader Kele, gazetecilere, TAMP Planı kapsamında 5 ili kapsayan bölgesel bire bir masa başı ve düzlük tatbikatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Senaryolar gereği, muhat kalma, zayi ve boğulma vakalarını konu aldıklarını nâkil Kele, “Tatbikatı, 23 facia çalışma grubu ve destek çözüm ortaklarıyla yürütme ettik. seçme afet veya ivedi kapsam olduğunda kimin neleri yapabileceği masa başında değerlendirildikten sonraları sahada tatbik edildi.” diye konuştu.

Tosun, AFAD’ın Türkiye’nin ortak gücü olduğunu belirtti.

Afetlere hazır bulunmanın nazik önem yeryüzü ettiğini vurgulayan Tosun, “Seçme birey afete hazırsa, Türkiye afete hazır demektir. ‘Bana bir öz olmaz’ dememeli, temel afet bilinci eğitimleri almalıyız. Ülkemizdeki herkesi AFAD gönüllüsü olmaya davet ediyor, bu eğitimleri almalarını istiyorum.” ifadesini kullandı.

Share: