Menteşe’de ‘Hasat Şenliği’

Menteşe Belediyesi, Kafaca Mahallesi’nde namına ait 7 dönümlük araziye diktiği ve yerel tohumlardan elde ettiği domates, biber ve patlıcanın hasadını yaptı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Reze Şehremini Bahattin Gümüş, EGET Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Şiddetli Uzman, CHP İl ve İlçe Başkanları, Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve üreticilerle birlikte hasadı yapılan yerli ürünler ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılacak.

“TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Kafaca Mahallesindeki Hasat Şenliğinde konuşan Reze Belediye Reisi Bahattin Sim, “Bizler biliyoruz kim dosdoğru gıdaya sağlıklı geleceğe; toprağımıza, ürünlerimize ve üreticimize eş çıkarak ulaşabiliriz. Bu nedenle hele covid-19 sürecinde ‘geleceğimiz için üretiyoruz’ sloganıyla tarımsal üretime ciddilik verdik. Belediyemiz bünyesinde tarım birimi kurarak çalışmaya, üretmeye başladık. Belediyemize ilgili arazilerimizde ağız ağıza ata tohumlarımızdan sebze, meyve ve buğday; zeytinlerimizden ise zeytin yağ ürettik. Üreterek halkımızla ve üreticilerimizle paylaştık” dedi.

“ÜRÜNLERİMİZ 830 HANEYE ULAŞTI”

Başkan Sim, şöyle devam etti:

“Menteşe Belediyesi olarak 2020 – 2021 yılları beyninde 88 dönümlük arazimize ektiğimiz 6 titrem buğdayı hasat ederek vatandaşımıza ve üreticimize dağıttık. Gene bire bir sezonda arazilerimizde 14 ton patlıcan, biber ve domates yetiştirdik, 250 kilo soğan ürettik ve ürünlerimizi 2 bin 830 haneye ulaştırdık. 31 dönümlük arazimizde nohut ekimi yaptık. Bölgemizdeki 27 üreticimize saman balyası desteğinde bulunduk. Antrparantez büyükşehir belediyemiz ile ortaklaşa yerine yürüttüğümüz ipekböcekçiliğinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması projesi kapsamında; 2020-2021 yılları içerisinde 13 üreticimize kozalak desteği sağladık.”

“İŞLİYOR, ÜRETİYOR, PAYLAŞIYORUZ”

Güzeşte aylarda Kafaca, Yeşilyurt ve Ortaköy mahallelerindeki toplam 36 dönümlük araziye ekilen karakılçık buğdayının üstelik hasadını yaptıklarını tamlayan Komutan Sim, “Hasat sonucu elde ettiğimiz 3,5 titrem dede tohumu karakılçık buğdayını üreticilerimize dağıtmaya devam ediyoruz. Bugünde bilcümle gelişigüzel Kafaca mahallemizdeki 7 dönümlük arazimizde yerel tohumlardan elde ettiğimiz domates, biber ve patlıcanın hasadını yapacağız. Elde ettiğimiz ürünlerimizi ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştıracağız.   Menteşe belediyesi yerine çoğalan toprağımızın kıymetini biliyor, işliyor, üretiyor, paylaşıyoruz. Bizler; üretmeye, üreten çiftçimize ve vatandaşımıza bindi vermeye, ürünlerimizi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya bitmeme edeceğiz” diye niteleyerek konuştu.

“EVCIL YÖNETİMLER YERINE TARIMA DEĞER VERİYORSUNUZ”

EGET Vakfı Kurucusu ve Umumi Heyet Başkanı Şiddetli Ehlivukuf, ” Evcil Yönetimler adına tarımı dolay plana çıkarıyor, ilgiyi artıyorsunuz. Bu nedenle burada sizlerle olmaktan haddinden fazla mutluyum. Burada ata tohumu ekerek yayın elde ediyorsunuz. Ağız Ağıza ekolojik ekincilik uygulamaları çerçevesinde yetiştirdiğiniz mahsulat çokça altın. Tarımı desteklemeye devam edelim.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN YER HARİTASININ ÇIKARTILMASI GEREKİYOR”

Muğla Büyükşehir Belediye Reisi Osman Gürün ise ülkenin yer haritasının çıkartılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Çokça özel aynı gündeyiz. Muğla dışardan bakıldığında aynı turizm kenti kendisine bilinir, ama temel bu değil. Muğla’nın iktisadi hareketliliğindeki bir numara ayağı ekincilik ve hayvancılık. Tığ bu konuda 2014 yılında tarımla ne yapmamız lazım dedik ve önce laboratuvar kurduk. 2015 yılında kurduğumuz laboratuvarımızda şuan apayrı kentlerden örnekler geliyor ve tahlillerini yapıyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi adına Reze ve Muğla’nın genelinde tarımsal üretimi yükseltmek üzere çalışıyoruz. Toprağını mir ürününü sat dedik. 2015 yılından bu yana bunu söylüyoruz. Türkiye her yönden haddinden fazla varlıklı bire bir büyüklük. Kâfi ki bilime raci, çağdaş ve çağcıl ayrımsız tarım ve hayvancılık politikası olsun. O zaman ürünlerimiz hem bize yeter hem dahi cemi dünyaya ihraç edebiliriz.”

TARIM, TURİZM, KÜLTÜR

Muğla’nın öncelikle bir ekincilik kenti olduğuna özen calip Başbuğ Gürün, “Muğla ekincilik, turizm ve tıpkı firez kentidir. Yediği, içtiği, kıyafeti, düğünüyle, oyunuyla, kazı bilimsel değerleriyle macerasız üstü değerlere sahibiz. Bu üç derece bizim için çok makro. Bu üç değere topluluk çıkarsak Muğla geleceğe haddinden fazla kuvvetli basarak sakıncasız adımlarla ilerleyecektir. Bunu bile bütün birlikte yapacağız. Katkısı olan herkese haddinden fazla teşekkürname ediyorum” dedi.

Konuşmalarından ardından katılımcılarla alay malay hasat yapıldı. Elde edilen ürünlerin ayrımsız kısmı gerekseme sahibi vatandaşlara dağıtılacak benzeri kısmı bile belediye aşevinde kullanılacak.



Share: