Batma tehlikesi altındaki Zigana çığ tüneli aslına makul adına gine inşa edilecek

Inkıraz tehlikesi altındaki Zigana çığ tüneli aslına makul adına gene nesir edilecek

GÜMÜŞHANE – Tarihi İpek Yolu üzerindeki Zigana Dağı geçidinde 83 sene geçmiş 2’si asker 3 kişinin çığa kurban verildiği bölgede inkıraz tehlikesi dolayısıyla vatandaşların korku ortamında kullandığı çığ tüneli yıkılarak aslına akla yatkın adına baştan düz yazı edilecek.

Çarkıt Gümüşhane- Trabzon karayolu üzerinde 2 bin 50 metre rakımlı Zigana dağı geçidine mail bir noktada yapılan çığ tüneli yüzlerce yıldır kervan yolu kendisine beğenilen tarihi ipek yolu üstünde düzlük alıyor.

Günümüzde Zigana Kayak Merkezi, Zigana Geçidi, Limni Gölü Tabiat Parkı ve Kadırga Yaylasına yayılmak amacıyla değme yıl binlerce kişinin sarkıtmak zorunda olduğu tüneli ayakta markajcı kolonlarda derin çatlaklar, beton kısımlarda ise bozulmalar gerçekleşirken, inşaatta mergup demirler bile açığa çıktı.

Yapıldığı dönemde hem bölgenin ağaçsız olması hem de metrelerce kar yağması nedeniyle kızakların kullanıldığı bölgede talihsiz benzeri çığ faciasının arkası sıra yapılan tünelin içler acısı zifos ulaşım için tüneli kullanan vatandaşları karmakarışık ediyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Gümüşhane Valiliği ve Karayolları 10. Mıntıka Müdürlüğü Tarihi İpek Yolu üzerindeki Zigana Dağı geçidinde 83 yıl geçmiş 2’si leşker 3 kişinin çığa kurban verildiği bölgede yapılan çığ tüneli ile ilgilendiren risklerin ortadan kaldırılması amacıyla mücahede başlattı. Hazırlanan proje ile birlikte çığ tüneli yıkılarak, aslına akıllıca adına tekrar nesir edilecek. Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek sezon içerisinde çığ tüneli ile ilişkin çalışmaların tamamlanarak vatandaşın hizmete sunulacağını tabir etti.

“Yıkılmaya yüz markajcı çığ tüneli gene inşa edilecek”

Tünelin yıkılarak aslına ve tarihi değerine uygun olarak gine inşa edileceğini belirten Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, “Bozuk Trabzon-Gümüşhane yolu üzerinde yapılan eski çığ tünelimiz akıbet yıllarda çökme tehlikesi içerisindeydi. Bununla ilişkin yerine Karayolları Umumi Müdürlüğümüz ve Karayolları 10. Mıntıka Müdürlüğümüz haddinden fazla zer çalışmalarla güzel benzeri proje yaptılar. İnşallah haddinden fazla yakın bir proses içerisinde, yıkılmaya yüz markajcı ve vatandaşlarımızın can ve para emniyeti için zılgıt olan çığ tünelini yıkarak yerine aynısını yeniden kurma denilen yöntemle eskisinin aynısını yaparak hem tarihimizde yadigâr olan tıpkısı değeri tekrar yaşatacak hem birlikte daha sakıncasız ayla getireceğiz. Biliyorsunuz o kesim Gümüşhane’nin turizmi açısından bile haddinden fazla oylumlu ayrımsız bölge. Hem kayak merkezimizin hem dahi mesire alanlarımızın olduğu tıpkı havza. Kışın özellikle güç tıpkısı trafik akımı olmakta. Bu bölgede vatandaşlarımızın duygusal ve para emniyetlerini teminen haddinden fazla fena hâlde bir proje hazırlandı. Çok kısa az buçuk dilimi içerisinde orayı yıkarak sezon içerisinde yenisini gene yaparak vatandaşımızın hizmetine sunacağız” dedi.

“Sistem buradan karmakarışık oluyor acaba geçerken yıkılacak mı çökecek mi diye”

83 sene önceki bölgede meydana gelen ve 2’si leşker 3 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketinde dedesinin felek eseri esen kaldığını söyleyen işletmeci Mehmet Eroğlu, “Çok çarkıt tarihte dedemizin atları vardı buradan Trabzon-Gümüşhane postasını taşırmış. Dedemle kıytırık kardeşi varmış beraberinde burada çığa gittiler. Yanlarında yolcuları vardı, askerler vardı. Atlarının bütünü öldü, dedemi çığ bellek konusunda attı beli kırıldı anca hayatta kaldı, hoşur kardeşi ise öldü. Tabi tünelin yapılması pir tamam, şu anki mevcut haliyle biraz boğunuk, yıkılmaya yüz tutmuş. Tarihi tıpkı görünümü var. Mevrut herkes buradan karmakarışık oluyor acaba geçe yıkılacak mı çökecek mi diye. Yaparsalar çok domuzuna evet” diye konuştu.

Share: