Edirne’deki tıbbi ve hoş kokulu nebatat bahçesi çiftçilere “benzer” olacak

Edirne’bile, Trakya Zirai Araştırma Enstitüsünün kurduğu tecrübe bahçesinde tıbbi ve aromatik nebatat yetiştirilerek çiftçilere yaşıt olunması amaçlanıyor.

Trakya Zirai Araştırı Enstitüsünün Karaağaç’taki yerleşkesinde Trakya Kalkınma Ajansının desteğiyle 10 dekarlık alanda kurulan Tıbbi Aromatik Nebatat ve Boya Bitkileri Bahçesi’nde 60 kök yetiştiriliyor.

Adaçayı, kekik, biberiye ve safran kabilinden nebatat deneme bahçesinde yetiştirilerek bölgeye adaptasyonu ve verimliliği imtihan ediliyor.

İlaç, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanılan yüksek getirili bitkilerin bölgede üretiminin yaygınlaştırılarak çiftçilere dirimlik sağlanması hedefleniyor.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine, bahçenin oluşturulması amacıyla çalışmalara 2019’üstelik başlandığını ve bitkilerin gelişimiyle bahçeden kat sayı mahsulat elde edildiğini söyledi.

Bahçede biricik almanak bitki çeşitlerinin birlikte çok yıllık türlerin olduğunu belirten Tülek, “Bu bitkilerin ayrımsız bölümü çaltı formunda tıpkı bölümü ise dikme formunda olan enva. Bunların beyninde bölgemiz amacıyla yöre plana çıkan bitkilerden zafran, adaçayı, kekik, gülhatmi, tarhun otu, zerrin kantaron, biberiye, aronya ve mürver kabil çok farklı bitkiler bulunuyor. ” dedi.

Katma değeri faziletli bitkilerin yaygınlaştırılması hedefleniyor

Tülek, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin mıntıka genelinde yaygınlaşmasını istediklerini ifade etti.

Bahçede ekimi yapılan türlerin bölgenin abuhava ve arazi yapısına uygunluğunun incelendiğini dile getiren Tülek, “Tığ öncelikle bölgemizde kâin türlerin adaptasyon kabiliyetini koparmak istiyoruz. Amacımız, burada üreticilerimize, nadir çiftçilerimize benzer doğmak. Bundan ahir aşamalarda çiftçilerimizin bu istihsal işlemlerini yaparak eklenmiş ayar yaratmaları ve dirimlik düzeylerini yükseltmeleri.” diye niteleyerek konuştu.

Tülek, bahçedeki bitki çeşitliliğini tasarruf etmek üzere Türkiye’birlikte değişik enstitüler ve Bulgaristan’bile mevcut Gül ve Tıbbi Bitkiler Araştırma Enstitüsü ile teşrikimesai yaptıklarını söyledi.

Kalıtım Bilimi materyal ve spektrum noktasında ağırbaşlılık yaşamadıklarını tamlayan Tülek, bölgeye neva sağlayacak türlerle ilgilendiren çalışmaların sürdüğünü anlatım etti.

Bölgede üretilen bitkilere almaşık enva eklemeyi amaçladıklarını dile getiren Tülek, şunları kaydetti:

“Bu nebat türlerinin süresince pahal himmet isteyen çeşitler var amma dirimlik anlamında bakıldığında ünite alandan henüz yüksek dirimsel getirisi bahis konusu. Bölgemizde hele hasis ocak işletmelerinde bu işin artağan yerine yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda dahi istihsal fethetmek isteyen ve başvurma fail birçok üreticimiz var. Edirne Valiliği uhdesinde Trakya Kalkınma Ajansının destekleriyle 2019 yılında başlayan çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonraki süreçte dahi burada bir nice bitkinin potansiyelini görebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde yapacağımız çalıştaylar ve değişik organizasyonlarla çiftçilerimizi buraya çağırma yazar onların bu çalışmaları görmesini ve uygulamaya geçmelerini amaçlıyoruz.”

Share: