Engelli motosikletli, 28 günde 10 bin kilometre katetti

TÜRKİYE Sakatlar Derneği Trabzon Ofis Başkanı Tayfun Serdar (38), motosikletle 28 günde, 61 şehirde, 10 bin kilometre katetti. Gittiği şehirlerin tarihi ve turistik yerlerini gezen Başkumandan, deminden dünya turu hedefliyor. Bedensel engeline rağmen sportif aktivitelerle dirilik tutunduğunu anlatan Başkumandan, “Bana bariyer olmayan bacağımı bariyer adına karşıma çıkaran unsurlar oldu. Sorunların hepsini aştım ve bu beni elan de kamçıladı” dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Trabzon Ofis Başkanı Tayfun Başkumandan, yapılan iğnenin canip etkisi sonucu 8 aylıkken ayağından sakat kaldı. Volta zorluğu calip ve sporla hayata tutunan Başkumandan, derrace, yalancılık, basket, çalımlı tabanca, okçuluk sporlarıyla ilgilendi; 2011 yılında ise motosikletle tanıştı. Tutkunu olduğu motosikletle 28 günde, 61 şehirde, 10 bin kilometre kateden Serdar, gittiği şehirlerin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

Motosikletle acun turu hedefleyen Tayfun Başkumandan, “8 aylıkken vurulduğum iğne neticesinde engelli oldum. değme organ kaybım bulunmayan. Sakil anlamda kayıplar yaşadım amma motosikletle gelişigüzel bana engelim tehlikeli artılar kattı. Türkiye’nin geçmiş mânialı çiftteker lisansını çıkaran kişiyim. Hatta emsali olmadığı için Ankara’dan fehmetmek zorunda kalmıştım. Yıllarca çiftteker sporuyla uğraştım. 10 sene tekerlekli sandalye basketbolu oynadım. Atıcılık, kostak tabanca, okçuluk üzere sporlarla uğraştım amma arz gösterişli sevdam motor oldu. 2011 yılından beri cins olduğunda üzerinden inmemeye çalışıyorum” dedi.’MOTOSİKLET YAŞAMA TUTKUM’İki tekerli mânialı A sınıfı motosiklet ehliyeti sahibi olduğunu tamlayan Başkumandan, “Ustalık üstüne korkulu sorunlar yaşadım. Şu an Türkiye’birlikte iki tekerlekli özürlü A sınıfı motor ehliyeti olan biricik gönül benim. Bunla ilgili başka arkadaşlara apotr olmaya çalışıyoruz. Muamele çokça yavaş işledi. Karşıma çok olumsuzluklar çıkartıldı ama böylece başardım. Ehliyetimi aldım ve dengeli şekilde bitmeme etmekteyim. Motor adi benim için aynı gönül tutkusu, dirim tarzı. Türkiye turunu başladığımda engelimden kontekst ağır engellerle karşılaştım. Bacağım bana bariyer değil. Bana bariyer sıfır bacağımı bariyer namına karşıma çıkartan unsurlar, yaşama ve kurumlar oldu. Sorunların hepsini aştım ve bu beni daha da kamçıladı. Ölçüm edenler üstelik uzaylı üzere davrananlar dahi oldu. 28 günde 10 bin kilometre yaptım ve 61 ülke gezdim” diye konuştu.’ASLA VAZGEÇMEYECEĞİM’

Tayfun Başkumandan, ayağındaki engele rağmen motosiklet sevgisinden vazgeçmediğini kaydedip, “Kâh kilolu aksaklıklar yaşadım, engebe yaptım amma hiçbiri beni vazgeçiremedi. Türkiye turunda haddinden fazla farklı insanlarla ve tepkilerle karşılaştım. Arada farklı nüanslar da oldu ama genel olarak fevkaladeydi. Burada kendimi ispatladım, rüştümü kanıtladım. Şimdiki meram acun turunu 40 ülkeyi belirleyip motosikletimle katedip, orada engellilere yönelik hal önerileri veya bire bir konuda bir şeyler sunabilmek. Sakat turizmine da bu noktada tespiti yapma amacındayım. Fahri turizm elçisi namına da bu görevi yapmış olacağım. Dar dışındaki sakat insanların Türkiye’yi tanıması, gelmesi üzere iyice çalışmalar boşaltmak istiyorum. Motor benim için tıpkı dinamit. Allah afiyet verdiği sürece de kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğim” dedi.

Share: