Vanlı kadınlar kurdukları kooperatifle geleceklerini düz yazı ediyor

Vanlı kadınlar kurdukları kooperatifle geleceklerini inşa ediyor

VAN Van’üstelik kadınlar kurdukları kooperatifle geleceklerini mensur ediyor.

Edremit ilçesinde 2021 yılında kurulan kooperatif, kadınlara rüya oluyor. Kooperatif bünyesinde kurslara katılan kadınlar, aynı yandan eğitimlerini tamamlarken ayrımsız yandan birlikte iz öğrenip karı bütçelerine yardım sağlıyorlar. Kooperatif bünyesinde kısaca 30 kadının terbiye gördüğünü belirten kooperatif başkanı ayrımsız zamanda Kavurma Mahalle Muhtarı Ferişte Kına, “Ne eyvah kim bitiren tıpkı toplum olduk. Amacımız üretime ulama temin etmek, kadınları üretime irsal etmektir. Güzeşte sene 10 çıkışlı verdik ve onlar kişi ailelerine yardım sağlayacaklar. Şu anda esasen 15 öğrencimiz mesleksel yetişek merkezleri öğrencisidir. Onlar da 6 kamer kurs gördükten sonra özlük ailelerine yardım sağlayacaktır” dedi.

Muhtar olmadan evvel istihdama müteveccih kadınlara sözü olduğunun altını çizen Kına, “Kadınlara sözüm vardı. O kadınları istihdam etmekti kooperatifimizin amacı. Yeniden dünyaya ferahlamak hedeflerimiz arasındaydı. İlk kendisine burada alışılagelen umum terbiye merkezi kurslarımız vardı ama istihdam sağladığımızı gören kadınlar elan keyifli henüz hevesli gelmeye başladılar. Istihsal yaparak ve paralarını kazanarak kooperatife çift koşa geliyorlar” ifadelerini kullandı.

“Amacımız Van’ın geleneğini geleceğe katlanmak”

Van’ın küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’birlikte bir numara tam yer düz benzeri il olduğunu hatırlatan Kına, “Bu bölgede kabak yön kendisine koyun yününü kıymetlendirmek istedik. Amacımız Van’ın geleneğini geleceğe yürütmek, yünümüzü değerlendirip hem eğirmek hem taratmak. Bağımlı ki onları modernize ederek çalışıyoruz. daha çok ihtimal birçok çekicilik ile elan nazik projelerimiz olacak. Köyde daha evvel koyun yünleri yakılıyordu artık yakılmayacak. Yine tekstille gelişigüzel çalışabiliriz. Bunları yapı ürünlerine atfetmek istiyoruz. Ihtimal haddinden fazla teferruatlı kumaş elde etmeyebiliriz amma tepe, battaniye, yün çorap, bere ve ellik yapılıyor. Ismarlama üstüne çalışıyoruz. Öğrenciler da kıvançlı, bizde memnunuz” diye niteleyerek konuştu.

“Geleceğimiz kadınlarla elan evire çevire olacak”

Yapılan proje çerçevesinde kooperatife iki nüsha dokuma tezgahının alındığını tamlayan Kına, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van Ticaret İl Müdürlüğüne projemizi sunduk. Dokuma tezgahları ismarlama verdik ve o proje geçti. Şu anda çaput ve tekstil sergi yapıyoruz. Rate atıkla harıldamak ve anlayışsız transformasyon boşaltmak biricik hedefimiz. Yine şallarımıza dokuyoruz ve onları tekrar gabi dönüşüm ile dünyanın birçok yerine pazarlamak istiyoruz. İnşallah geleceğimiz kadınlarla alay malay çok elan adamakıllı olacak. Kadınların vahim ilgisi var ama maalesef yerimiz oldukça. bundan sonra kadına dayanaklık etmek ve henüz gani amal tahsis etmek için daha şişman ayrımsız yere ihtiyacımız var. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız ilkin tevessül etmek amacıyla valimizden, kaymakamımızdan bindi bekliyoruz.”

“Bu proje sayesinde liseyi okuyorum”

Kooperatif yardımıyla sakat bıraktığı eğitimine yeniden dönmenin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Hatice Pulat isimli ev kadını ise “Okumak ve adamakıllı benzeri patika sahibi koyulmak istiyordum ama nasip olmamıştı. Ancak bu proje sayesinde şu an liseyi okuyorum. Çokça güzelce. Filhakika içimde düğüm kalmıştı. Çok teşekkür ediyorum. Filhakika girişimciyim. Yüksek lisans yapıp zat işimi bina etmek ve markamı oluşturmak istiyorum” dedi.

” Herhangi Bir aktarılma benzeri şeyler göstermek istiyoruz”

Darülfünun mezunu olduğunu fakat hala atanamadığını tamlayan Nadire Yördem isimli kursiyer birlikte, “Atanamadığım üzere haddinden fazla üzülüyordum. Burası bana çokça madde kazandırdı. Gerçekte ben artık husus yapabiliyormuşum, imdi üretebiliyormuşum. Bunu kendimde gördüm ve bundan sonra özgüven kazandım. Burada elde ettiğim rüşvet ile evime katkım oluyor. Ayrıca toplumsal tıpkı ortamımız oldu. Seçme devir aynı şeyler hatırlamak istiyoruz. Ürettiklerimizi gördükçe dahi çıktı bahtiyar oluyoruz ve imdi şişmanlamak istiyoruz” ifadelerine vadi verdi.

Kursa gelen Karaca Gezmen isimli kursiyer bile tekaüt olduktan sonradan evde canının sıkıldığını anlatarak, “Evde canım sıkılıyordu. Şu anda çocuklarım yetik. Burada hem tıpkısı şeyler üretiyorum hem tıpkısı şeyler öğreniyorum. Bunun beraberinde evde kullanamadığım eşyaları değerlendiriyorum. Günlerim çokça dörtköşe geçiyorum. Emeği geçenlere teşekkürname ediyorum” şeklinde konuştu.

Share: