Yer Sarsıntısı bölgesindeki hareket dünyası birlikte vatandaşlar amacıyla seferber oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin göz, borsa ve sanayi bölgesi başkanları, aynı yandan kendi yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da mıntıka halkı amacıyla seferber oldu.

Depremlerden etkilenen bölgelerdeki iş dünyası temsilcileri, gelişim dünyasının yürüttüğü çalışmaları ve beklentilerini, uran tesislerinin durumunu, AA muhabirine değerlendirdi.

Kahramanmaraş Tecim Borsası Başkanı Mustafa Narlı, ilde çok kilolu benzeri hasar olduğunu belirterek, “Bu, ülkemizin başına gelen yeryüzü balaban felaketlerden birisi ancak devletimiz yanımızda. Tığ bunu hissedebiliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mız emir vermiş iyi olsun, bütün burada, dizge tıpkısı şeyler yapmaya çalışıyor.” dedi.

Bölgede yıkılan fabrikalar olduğunu dile getiren Narlı, “Zat tesislerim, fabrikalarım bile var. Birisine gittim, diğerlerine gidemedim. Şu anda insanların sorunlarıyla uğraşıyoruz. Kemirmek, battaniye gibi ivedili ihtiyaçları yönlendiriyoruz. Türkiye’deki iş adamlarına de çığırmak istiyorum. Bizim şu anda evgin adına caize, battaniyeye ve tüplü ısıtıcıya ihtiyacımız var. Tıpkısı dahi fehamet büyüklerime sesleniyorum, burada çokça sakil yer yağı sıkıntısı var. Bunun de ayrımsız an önceki giderilmesi önem taşıyor. İnsanlar arabalarına benzen, motorin alsınlar çünkü arabalarda ısınıyorlar. İş insanlarına sesleniyorum, bize tırlarla değil minibüslerle hızlıca azık, battaniye ve tüplü ısıtıcılar göndersinler. Tırlarla gelenlerin dağıtımı çokça geç oluyor, gelişim adamlarına ve sanayicilerimize çağrımız bu malzemeleri bize minibüslerle hızlıca servis yapsınlar. Burada çok aheste bir kötü var, bilcümle beraber saralım.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ayrıntılı müddet çalışabilecek durumda değiliz”

Adıyaman Kombinasyon Uran Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk üstelik toprak genelinde yıkılan ev sayısının çokça faziletli olduğunu ve ölü sayısını aritmetik etmekte zorlandıklarını belirterek, “İlimiz amiyane hasar gördü. Çokça sayıda apartman yerle ayrımsız oldu. İnşallah bu da geçecek.” diye niteleyerek konuştu.

İldeki endüstri tesislerinin durumuna ilişik bile bilgelik veren Çelenk, “İlimizde 10 civarında fabrikamız yıkıldı. İl genelinde artık konfeksiyon fabrikaları var. Benim bile zeytinyağı fabrikam yıkıldı. Uzun süre çalışabilecek durumda değiliz. Cıvıltı, akarsu ve doğal gaz yok. Vatandaşlarımız birlikte müzaheret bekliyor. Ekmek ve akarsu üzere ivedili ihtiyaçlar var. Valiliğimiz çabalama harcıyor ancak çokça balaban felaketle karşılaştık. İnşallah bütün beraber bunu da atlatırız.” dedi.

Çelenk, Adıyaman Tecim ve Uran Odası Başkanı İrfan Torunoğlu ile SELIM Tümen Adıyaman Mebus Yakup Taş’ın dahi bozgun altında kalarak son ettiğini anımsattı.

“Yetkililer ellerinden gelen gayreti gösteriyor”

Gaziantep Endüstri Odası Başkanı Adnan Ünverdi de şu anda yetkililerin ellerinden gelen cemi gayreti göstermeye çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:

“Biz de çalışmaları koordinasyon merkezinden strateji ediyoruz. Şu anda bozgun altında küsurat vatandaşlarımız var. Onlara ulaşılmaya çalışılıyor. İnşallah dileğimiz daha birkaç birey kaybıyla bu işin içerisinden çıkmak. Ama bu kıyamet doğrusu yalın kat değil. Tanrı kimsenin başına vermesin. ‘İnşallah genişlik güdük zamanda normale döneriz’ diye niteleyerek dua ediyoruz. Şu anda Kızılay ve AFAD ekipleri lüzumlu koordinasyonları sağlıyor. Eksiksiz Türkiye’den da müzaheret malzemesi geliyor. Şehirde şu anda akaryakıt sıkıntısı var. Benzin istasyonlarında insanlar bekliyor.”

“Belde illere yardım edeceğiz”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya dahi memleket genelinde sanayi tesislerinde ağır sıklet benzeri sorunun bulunmadığını belirterek, “Tam tersi sanayicilerimiz üretime tıpkı haftalık mesafe vererek, şu anda fabrikalarını depremde kıygın olanların barınma ve YEMEK ihtiyacı amacıyla kullanıyor. Kendilerine teşekkürname ederiz.” diyerek konuştu.

Uran tesislerinde adi çatlaklar dışında hasar olmadığını nâkil Kayaç, şunları kaydetti:

“Hem birleştirme sanayi bölgesi hem üstelik tekstil tevhit sanayi bölgesindeki tesisler, okullarla alay malay tahaffuz ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyor. Fabrikalarımızdan ivedili siparişi olmayanlar hakeza ayrımsız destek verdiler. Ülkenin üretimine katılan sanayicilerimiz, zaman da yer balaban destekçimiz. Diyarbakır’de haddinden fazla iyice organize olduk. Şimdi da yer illere arkalama etmeye çalışacağız. Belde ilerimizde sav var, başka ayn başkanlarımızla dahi görüşüyoruz. İş makinalarını oralara yönlendirdik. Devletin tek başına yapacağı işlemler değil. Sivil topluluk kuruluşları, uran kuruluşları, AFAD, vilayet ve belediye hep alay malay çalışırsak bu sorunun üstesinden geliriz. Modüler çalışmanın faydası olamaz.”

“Üretim yüzde 25 kapasitede”

Malatya Tecim ve Uran Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise ilde şu anda fırınların çalışmadığını belirterek, savuşturmak ve gıda ihtiyacı olduğunu bildirdi. Kaynak olarak ellerinden geldiğince süreci eş güdümlü etmeye çalıştıklarını belirten Sadıkoğlu, “Mekân illerden ekmek ve yiyecek getirterek halkımıza dağıtmaya çalışıyoruz. Fakat çok bunaltıcı hasar var. Kuzenlerimi kaybettik bu depremde. Binamız aheste hasar gördü. Ama çerge kurarak bahçede üyelerimizin sıkıntılarına reçete olmaya çalışıyoruz. Kasaba illerden gelecek destekleri hızlıca insanlara ulaştırılmasını rica ediyoruz.” diyerek konuştu.

Sadıkoğlu, üretimde bile sıkıntılar yaşandığının altını çizerek, “Cümbüş ve doğal gaz tartı olduğu amacıyla üretim durmuş durumda. İşçilerimiz bile mecburiyetten aileleriyle gelişigüzel ahit geçiriyor. Şu anda istihsal yüzde 25 kapasiteyle gidiyor.” diye konuştu.

“Siparişler bekleyecek”

Şanlıurfa Ticaret ve Endüstri Odası Umumi Heyet Başkanı Mehmet Yetim birlikte kentte gıda, yavru maması, çocuk bezi, battaniye ve ısıtıcı ihtiyaçları bulunduğunu bildirdi.

Halkın dışarıda toplama merkezlerinde olduğunun altını çizen Yetim, şöyle devam etti:

“Bu malzemeleri yetiştiremiyoruz. Devletimiz kendine düşeni yapıyor. AFAD, askerlik ve inanma güçlerimiz hepsi burada çabalıyor, tek uyumadılar, bizler üstelik şahit olduk. Onlarla beraberdik. Depremden ırak olan illerden bizim bölgemize azık ve savsaklamak, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a birlikte alelhusus aldatmak göndermelerini dilek ediyoruz. Bizim şehrimizin sıkıntısı namevcut. Fakat diğer rüesa orada insanların gıdaya ve battaniyeye ihtiyacı olduğunu söylediler. İstanbul, Antalya ve İzmir başkanlarıyla birlikte görüşüyoruz, kısık anlamda bölgeye bindi çıkmalarını bekliyoruz.”

Babasız, sarsıntı cihetiyle sanayide üretimin durduğu bilgisini bile vererek, “Üretim yok, seçkin özdek durdu. Personel çalışmaya gelemiyor. Siparişler bekleyecek.” diye konuştu.

“Elimizden ne geliyorsa yapıyoruz”

Adana Hacı Sabancı Tevhit Endüstri Bölgesi (OSB) Umumi Heyet Başkanı Bekir Sütçü, yaşanan olayın haddinden fazla büyük aynı afet ve alışılmamış ayrımsız hal olduğunu belirterek, “Biz sanayiciler namına şu anda devletten benzeri isteğimiz ve talebimiz yok. Tersine devletimize, yetkili gurur ve kuruluşlara elimizden ne gelirse onu ika gayretindeyiz.” dedi.

Sütçü, Adana OSB’nin faaliyet ve doğal gaza ulaşmada gelişigüzel rehavet yaşamadığını bildirdi. OSB’deki araba, ekipman ve binaların depremden etkilenmediğini anlatım eden Sütçü, “Fiziksel takım olarak üretime bariyer taşıyan ağırbaşlılık yok. Vatandaşlarımızdan, ailelerinden depremden etkilenenler var. Bunlar zarfında son fail, yaralananlar var. Bu yüzden OSB’mizde şu zaman himmet ortamı minimal seviyede. Depremin evvel günü zaten pek çalışamadık hangi olduğunu anlayamadık. İkinci dolaşma da bile bölümsel çalışmalar var. Şu zaman yüzde 20-25 kapasitede çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Sütçü, Adana’bile 1998 depremini dahi yaşadıklarının anımsatarak, “Bu depremden sonra inşaatların gene dayanak tetebbu raporlarına kadar OSB yerine dikkat ettik. Yani düzgün, sağlam, depreme dayanıklı binalar yapılması üzere çalıştık. Bunların neticesini birlikte şu anda görebiliyoruz. Şükürler olsun kim böyle bir deprem, 500’e yakın endüstri kuruluşumuzda ciddi kendisine fiziksel yapıda aynı beis görmedik.” ifadesini kullandı.

“Fabrikalarda katabolizma bulunmayan”

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Kilis’te tevhit endüstri bölgelerinde kâin fabrikalarda gelişigüzel yıkımın olmadığını söyledi.

Doğal doğal gaz akışının kesildiğini nâkil Celkanlı, “Kilis gayrı sarsıntı merkezlerine göre daha bol durumda diyebilirim. AFAD’ın ve halkın kendi imkanlarıyla oluşturduğu toplantı alanlarında insanlar yardım bekliyorlar. Sunu iri ihtiyacımız şu zaman besin yardımı ve ısıdam aşındırmak. İslahiye haddinden fazla çokça daha elem durumda.” dedi.

Share: