ZONGULDAK – Göz tembelliğinden kurtulmak amacıyla tedaviye okul öncesi dönemde başlanmalı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tababet Fakültesi Göz Hastalıkları Anne Bilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Silay Cantürk Uğurbaş, göz tembelliğinin çocuklukta fark edilmezse erişkinde tedavisinin mukavim benzer olmadığına dikkati çekerek, bu problemlerin okul öncesi dönemde tedaviyle ortadan kaldırılmasının önemine belen etti.

Uğurbaş, AA muhabirine, çocuklarda göz tembelliğini (ambliyopi) anlamanın az buçuk print olduğunu söyledi.

Göz tembelliğinin beş altı sebebinin bulunduğuna dikkati calip Uğurbaş, bunların başında çocuklarda sık görülen nakız kusuru yani refraksiyon problemlerinin meydan aldığını, şaşılık ve konjenital kataraktın ayn tembelliğine etken olan diğer sebepler olduğunu dile getirdi.

“Sunma ameliye yöntem kapama tedavisi”

Uğurbaş, çocuklarda bildirme kalın karşılaştıkları problemin kırma kusurları olduğunu anlatarak, “Bunların ekol çağından geçmiş dönemde tespit edilmesi cesim. Bunun üzere ülkemizde tarama programları kâin. Bir Numara aşama merkezlerde bu gerçekleşiyor. Görme taramalarının 3 yaşına gelmiş çocuklarda ev hekimi yoluyla yapılması gerekiyor.” dedi.

Ebeveynlerin 3-4 yaşlarına mevrut çocuklarının gözlerinin kıymet ve kesin gördüğünden güvenli olmaları gerektiğini vurgulayan Uğurbaş, ambliyopide sunu kılgı yöntemin kapama tedavisi olduğuna işaret etti.

Uğurbaş, bunun için mutasavver özellikli göz bantların eczanelerden realizasyon edilebildiğini belirterek, “Doktorun önerdiği süre süresince seçkin gün yapılması gerekiyor. Arada Bir bu 2, zaman zaman 4 saat oluyor. Buradaki gaye şaşılığı düzeltmek veya çocuğun gözlük probleminden kurtulması değil. Murat yemeden içmeden çocuğun kesin gören gözünü köprüleme bırakarak iyi görmeyen gözünden mevrut sinyalleri beyne alıntılamak ve beyindeki müşahede kapasitesini tasarruf etmek.” bilgisini paylaştı.

Kapama tedavisinin gerçekten çocuklarda bazı bazı yapılması print aynı otama şekli olduğunun altını çizen Uğurbaş, “Çalışmalar göstermiş kim çocuklar 5 yaşında bu olay belirleme edilip ayn doktoruna başvurduğunda ve tedaviye başlandığında, çocuğun birlikte uyumu iyiyse bu ağız ağıza tedavi edilebilir ve gani sonuçlar alınabilir aynı formül.” dedi.

“Erken tanılama ve tedaviyle gani sonuçlar kabul etmek cins”

Prof. Dr. Uğurbaş, ambliyopi teşhisinde teehhür olduğunda gözdeki görme kapasitesinde eksilme yaşanacağını vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu:

“Ayn tembelliği çocuklukta ayırt edilmezse erişkinde tedavisi zorlu tür değil. Hanay boyunca o gözdeki görme seviyesi o şekilde kalmakta. Amaç, er tedavi, kişileştirme ve ekol öncesi dönemde bu problemleri tedaviyle ortadan çalmak. Ambliyopi, müşahede kapasitesindeki azalmaya illet olduğu için bire bir gözü şayet ferah otama edilmezse hanay boyu o flaş müşahede azlığıyla sonuçlanabilecek bire bir mesele. Bu üstelik umumi adına insanın ayrımsız gözünün gani görmemesi, esenlik halini azaltan tıpkısı genişlik. Ancak er tanı ve tedaviyle mebzul sonuçlar kabul etmek kabil.”

Görme tembelliğine hastalık olan pili kusurlarının oranının çocuklarda yüzde 2 ila 4 arasında değiştiğini tamlayan Uğurbaş, yani bu rahatsızlığın temas 100 çocuktan 2 ila 4’ü beyninde görüldüğünü sözlerine ekledi.

Share: