Akıbet an haberi… Mukaar Gölü’nde yüzlerce balık öldü

KIRŞEHİR’in Mıcır ilçesi Mukaar Gölü’nde, hava sıcaklıkları zımnında suyun çekilmesiyle yüzlerce balık öldü. Akarsu Ürünleri Mühendisi Ziyalı Ağaç, “Oradaki suyun çekilmesiyle birlikte oksijensiz küsurat balıklar maalesef ölüyor. Havalarında ekstrem sıcak gitmesinden kaynaklı suların ısınmasıyla yavrulayamayan balıklar ölümle sonuçlanıyor” dedi.

Obruk Gölü’nde ölen yüzlerce balık kıyıya vurdu. Balıkçılar durumu İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Görüngü adına gelen ekipler, balıkların ölümüyle ilgili emek başlattı. Çevresi kayalıklarla dönük olan gölde suyun 4 metre çekildiğini belirleyen ekipler, ölü balıkları toplayarak göstermelik aldı. Alınan numunelerde balıkların, göldeki akarsu seviyesinin düşmesine kapalı namına oksijensiz kalmaları dolayısıyla öldüğü belirtildi. Konuyla ait izah fail Su Ürünleri Mühendisi Aydınlık Fidan, “Obruk Gölü’nde temas sene olduğu gibi bu sene üstelik balık ölümleri gerçekleşti. O göl dolay bölgelerden akarsu yardımıyla değil destek suyuyla beslenen aynı göldür. Oradaki suyun çekilmesiyle alay malay oksijensiz mütezayit balıklar maatteessüf ölüyor. Havaların dahi sivri sıcak gitmesinden kaynaklı suların ısınmasıyla yavrulayamayan balıklar ölümle sonuçlanıyor. Kırşehir’de küsurat akıbet etkin balık göleti olan Konkav Gölü’ndeki balık ölümlerinin önüne geçilebilecek bir tane hal civarda mevcut ruhsatsız yoğun su kuyularının arama altına alınmasıdır. Çiftçi suyun yetersiz olmasından periferi bölgelere akarsu kuyuları açtırıyor. Oradaki kuyularda göletin istinatgâh suyunu etkiliyor” diyerek konuştu.

‘BALIKLAR 18 KADEME İLE 24 DERECE ARASINDA YAVRULAYAMAZ’Her sene düzenli namına üretilen balıklar göletlere bırakıldığını kaydeden Direk, “Orada balıklar üremiyor. Yetkililerin dışarıdan balıkları göle bırakmasıyla gerçekleşiyor. Balıklar 18 ila 24 adim arasında yavrulayamaz. Göletlerde suyun sıcaklığı 24 dereceye ulaştığı üzere balıklar yavrulayamıyor ve ölümle sonuçlanıyor. Yetkililer aynı an önce civar bölgelerde bulunan akarsu kuyularını kapatacak evet de belirli dönemlerde su kullanımının önüne geçecek. Yoksa rastgele sene binlerce balık ölümlerinin önüne geçilemez” ifadelerini kullandı.’SUYUN ÇEKİLMESİ İLE OKSİJENSİZ MÜTEZAYIT BALIKLAR ÖLÜYOR’Kırşehir Balıkçılar Derneği Başkanı Mustafa Leşker ise, “Içbükey Gölü’müzde malesef son günlerde yüzlerce enerjik balık ölümü gerçekleşti. Bunun nedeni taşkın sıcaklarda suyun buharlaşması. Suyun çekilmesi ile birlikte oksijensiz kalan balıklar ölüyor. Yetkililerin bu konuda zaruri adımı atacağını biliyoruz ama önlemler hangi kadar erken alınırsa, balık ölümlerinin o kadar erken önüne geçilmiş tamam. Hal bulunana büyüklüğünde orada kâin balıkların ayrıksı bir gölete taşınması gerekiyor. Eş bilcümle birlikte Mukaar Gölünü kurtaralım” dedi.

Share: