Ata sporu Kökbörü, sıkıntılı genelinde yaygınlaştırılacak

Türkiye Geleneksel Süvari Spor Dalları Federasyonu Başkanı Zübeyir Bekiroğlu, ağababa sporu Kökbörü’da Türkiye’deki bir tane takımın Van’üstelik olduğunu belirterek, ayrımlı illerde dahi takımların kurulması üzere çalışmaların yapılacağını söyledi.

Afganistan’ın Pamir Yaylası’ndan yıllar geçmiş barhana ederek Ulupamir Mahallesi’ne yerleşen Kırgız Türkleri, renkli geleneklerinin yanında ata sporları Kökbörü’yü yaşatmaya devam ediyor.

Asırlar önceki savaşçıların beygir üzerindeki maharetlerini koruyabilmek üzere oynamasıyla ortaya sâdır Kökbörü’yü anahtar altına kabul etmek için temas sene çokça sayıda ziyaretçi ve foto tutkunu Ulupamir Mahallesi’ne geliyor.

Başkan Bekiroğlu, beraberindeki Kökbörü Asbaşkanı Ahmet Duman, Atlı Cirit Asbaşkanı Bahri Önal ve Atlı Okçuluk Asbaşkanı Fatih Işık, mahallede sporcuların atlama beygiri sırtındaki mücadelesini izledi.

Sporcuların, içi doldurulan kestirmece 30 kilogram ağırlığındaki oğlak derisini yerden alarak rakip takımın kalesine bırakmaya çalıştığı anlar çalkantı komple görüntülere sahne oldu.

“Ulupamir Mahallesi anadan görme sporlar için makro”

Oyunun arkası sıra AA muhabirine izah fail Bekiroğlu, ağababa sporlarını yaygınlaştırmak amacıyla ceht gösterdiklerini, bunun üzere projeler geliştirdiklerini söyledi.

Bekiroğlu, 6 ay önce eskimemiş tıpkısı federasyon kurup faaliyete başladıklarını anımsatarak, “Bize bu imkanları sağlayıcı Cumhurbaşkanımız Recep Takbih Erdoğan ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Geleneksel sporlar için Ulupamir Mahallesi makro benzeri konuma erbap. Federasyonumuzun branşlarından tıpkı tanesi olan Kökbörü, ülke genelinde yemeden içmeden bu köyde yapılıyor. Buradaki sporcu kardeşlerimiz bire bir zamanda ülkemizi arsıulusal arenada sahne ediyor.” diyerek konuştu.

Ecdadın savaşa hazırlanırken ve hususi günlerde Kökbörü oynadığını anlatan Bekiroğlu, şöyle devam etti:

“Yiğitlerimiz beygir üzerinde yaptıkları hareketlerle bizi gururlandırdılar. Kökbörü, çok el ve dayantı talip bire bir spor. Bu branşın yaygınlaşması açısından bu köyümüz önemlidir. Tığ üstelik bu spor dalına düzentileme sarfiyat ederek türe ettiği yere iblağ gayreti zarfında olacağız. Türkiye’deki biricik Kökbörü takımı Ulupamir’üstelik bulunuyor. Değişik illerde birlikte Kökbörü takımlarının kurulması üzere faaliyetlerimizi hızlandıracağız. Bu sporun yaygınlaşması gerektiğine inancımız daima bitmeme edecek. Atalarımızın bindiği ağababa çocuklarımız da binmelidir.”

“Arsıulusal curcuna aranjman arzusundayız”

Kökbörü Asbaşkanı Ahmet Duman ise asırlar öncesinden mevrut Kökbörüyle ilişik önceki günden bu yana dokunaklı çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Bu sporun tanıtıma ihtiyacının olduğunu vurgulayan Yaman, “Türkiye’nin farklı yerlerindeki insanlara izlettirerek bu sporu yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Kırgızlar ve Kazaklar yevmi hayatlarında bu oyunları oynuyorlar. Türkiye’bile elden Van’dahi yapılıyor. Gücük zamanda ülkenin ayrımlı yerlerine de lanse etmek için elimizden geleni yapacağız. Burada bir nice ülkeyi ağırlayıp arsıulusal bir festival aranjman arzusundayız. Tığ tasavvur ettik, Tanrı da nasip ederse Van’üstelik böyle çalışmaya imza alaşağı etmek isteriz.” ifadelerini kullandı.

Kökbörü Spor Kulübü Başkanı Yakup Timur bile Kökbörü’nün 5 bin yıllık tarihe ehil olduğunu, ilkin uğraş talimi olarak yapıldığını, elan sonraları spor haline geldiğini anlattı.

Bu spor dalında ülkeyi kumar ettiklerini, arsıulusal organizasyonlara katıldıklarını tamlayan Timur, şöyle konuştu:

“Bu oyun iki bando ve 24 kişiyle oynanıyor. Tıpkı ılımlı, iki yan hakem var. 20 dakika aralıklarla 60 zaman oynanıyor. 3 devre böylelikle hangi takım çok benzer attıysa galip zar ediliyor. Ülkemizi Kazakistan’üstelik 2 misil piyes ettik ve dereceler elde ettik. Kırgızistan’daki göçer oyunlarında da liyakatli olduk. Türkiye’de öz şampiyonamızı fora etmek istiyoruz.”

Share: