Vuruş vücudun neresine yapılırsa en haddinden fazla ızdırap verir?

İngiliz dirim bilimi öğretmeni Natalie Wilsher’in kolunda ayrımsız Albert Einstein dövmesi var. Ayaklarına, ahali ve bacak bileklerine dahi dövmeler yaptırmış.

Bu dövmeler içre sunma çokça canını yakıcı ayağının konusunda ve bileklerine yaptırdıkları olmuş.

BBC’nin “Bana aynı öğüt ver” isimli podcast yayınına konuşan Wilsher, “Dokunaklı bedenimizin kendisini koruması amacıyla kullandığı aynı sefer. Duyularımız acıyı sondaj ediyor” diyor.

Wilsher, “Yağ dokusunun az olduğu ve asap uçlarının imdi bulunduğu noktalara darp yapılırken insanın canı imdi yanıyor” diye niteleyerek konuşuyor.

Ayak ve fut bileklerinin yanı sıra kaval kemiği, takviye altları ve ciğer kafesi de koca bedeninin yer acıya duyarlı noktaları arasında.

İğne yapılan bölgedeki sinirlerin beyine yara sinyalleri gönderdiklerini rapor fail Wilsher, tıpkısı kişinin darp yaptırma sürecine yaklaşımıyla ayrımsız diğerininki arasında farklar olacağını söylüyor.

“Tabiatıyla kim değme insanın kötü eşiği ayrımlı” diyor.

Tarihteki geçmiş vurma

Tarihte bildik önceki dövmeye Ötzi ya bile Buzadam yerine anılan, 1991’bile İtalyan Alpleri’nin ücra bir noktasında keşfedilen ve 5 bin yıldan tafsilatlı süre camit halde kaldığı hesap edilen bir mumya üzerinde rastlanmıştı.

Wilsher, “Ötzi’nin dövmeleri çok kıtipiyoz ve belirsizdi. Noktalar ve çizgilerden oluşuyordu. Antropologlar bunun esasta tıbbi gerekçelerle işlenmiş ayrımsız çeşit akupunktur olduğu kanaatine varmıştı,” diyor.

O dönemde dövmenin deride açtığı yaraların şüphesiz otama edildiğini düşkünlük ettiğini söyleyen Wilsher, yaraların tamamen iyileşmesinin ihtimal bile aylarca sürdüğünü tahmin ediyor.

Wilsher, “O dönemlerde, Taş Devri’nde, Tunç Çağı’nda bu dövmeleri yapabiliyor olmaları ve bu süreçte hastalığa yakalanmamaları tahammülfersa tıpkısı özdek. Bu bilgiye ve donanıma cemaat olmaları çokça şaşırtıcı,” diyor.

Dövmeler antlaşma içerisinde insanların kişi hikayelerini tefhim etmek amacıyla seçtikleri bire bir defa de oldu.

Dirim Bilimi öğretmeni Wilsher, “Mitolojiye göre Kaptan James Cook 18’inci yüzyılın sonlarında Pasifik Okyanusu etrafında gezi ederken değişik dövmeleri olan birçok insana rastladı. Bunu gören gemideki tayfanın yüzdelik 90’ının bu seyahatlerini anlatan dövmeler yaptırdıkları söylenir,” diyor.

İngiliz donanmasındaki denizciler birlikte bu geleneği sahiplendi ve seyahatlerini resmeden dövmeler yaptırmaya başladı. Bu dövmeler hacet ve baruttan oluşan bir karışımla yapılıyordu.

19’uncu yüzyılın sonlarında, Thomas Edison’un yazıcısı esas alınarak geliştirilen dövme makineleri kullanılmaya başlandı.

Wilsher, bu makinenin 1875’te yapıldığını ve o günden bugüne dahi çokça değişmediğini söylüyor.

Bu makineler eş derisini dakikada 50 ila 3 bin el iğneleyebiliyor.

Vücudun yeryüzü nazik organı

Kap âdem vücudunun sunu büyük organı ve insanın ağırlığının tahminî yüzde 50’sini oluşturuyor. Derinin en üst tabakası seçkin 28 günde bire bir yenileniyor.

Peki amma cilt yenilenince dövme mürekkebi illet silinmiyor?

Dirim Bilimi öğretmeni Natalie Wilsher, derinin üç katmanı olduğunu söylüyor: peş tabakadaki epidermi; damarların, çalma bezlerinin, foliküllerin ve sinirlerin olduğu ılımlı tabakadaki dermi; ve yer içteki, arz kalın ve derinin yer semiz olan tabakası olan hipodermi.

Wilsher, “Dövmenin mürekkebi dermiye enjekte ediliyor ki burada acıyı istikşaf fail sinirler var. Dövmeler cilt yenilenince silinmiyor çünkü derinin ölçülü tabakası epidermi vasıtasıyla korunuyor,” diyor.

Dövme mürekkebinin dermiye enjekte edilmesiyle, beynin “Aman Tanrım, yaralandım” mesajı aldığını, bunun üzerine bu noktaya akyuvarlar yolladığını ve akyuvarların dahi mürekkebi tüketerek kan akışına göndermeye çalıştığını söylüyor.

Ancak mürekkep pigmentleri çok büyük olduğu için bunun tür olmadığını ve mürekkebin silinmediğini belirtiyor.

Natalie Wilsher, “İşte bu yüzden dövmeler kalımlı oluyor ve epiderminin üzerinden onları görebiliyoruz,” diyerek konuşuyor.

Share: