Anadolu’nun kadınları kıyafetleriyle Malazgirt Zaferi etkinliklerini renklendirdi

ONGUN VAROL/YILMAZ KAZANDIOĞLU – Anadolu’nun birçok ilinden Malazgirt Zaferi’nin 951. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Bitlis’in Ahlat ilçesine mevrut kadınlar, hem lokal ürünlerini tanıttı hem de giydikleri kıyafetlerle kültürlerinden örnekler sergiledi.

Çarho mevkisinde Türk bayraklarıyla donatılan Ahlat Kavim Bahçesi, Malazgirt Zaferi’nin 951. yıl dönümünde değişik kültürlerin telaki noktası oldu.

Selçuklu motifleri mevcut keçeden mamul konak otağı ile 51 otağ, Selçuklu mimarisiyle nesir edilen mescit, kahvehane ve güreşçi köprüsü, okçuluk ve atlı okçuluk alanlarıyla ziyaretçilerin zamanda yolculuğa çıktığı budun bahçesinde, Konya, Eskişehir, İzmir, Manisa, Gaziantep, Kayseri, Diyarbakır ve Bursa üzere bir nice ilden gelen kadınlar birlikte lokal ürünlerini tanıttı.

Rengarenk kostümleriyle yaşadıkları yörenin kültürünü aktiflik alanına haiz kadınlar, domestik ve ecnebi ziyaretçilerin rabıt odağı oldu.

Eskişehir Anadolu Bacıları Derneği ekibi bile tarihte yetişkin yere eş olan Aba Hatun, Şerife Abla ve Nezahat Onbaşı üzere isimlerin gösterdiği kahramanlığı seyretme gösterileriyle canlandırdı.

“İnsanlar burada aşure gibi birbirleriyle harmanlanıyor”

Bursa’dan mevrut Minusa Çevik, AA muhabirine, ilk kez Malazgirt Zaferi etkinliklerine katıldığını ve haddinden fazla mutlu olduğunu söyledi.

Yabani Armut’a 20 saatlik yolculuğun arkası sıra ulaştığını anlatan Enerjik, “Burada Yörük kültürünü yansıtıyoruz. Yerel kıyafetlerimizle katıldık. Seçkin taraftan mevrut insanlar burada aşure üzere birbiriyle harmanlanıyor. Birçok arkadaş edindik. Evlerine, memleketlerine çağırma ediyorlar. 7’den 70’e herkes aynı halayda, bire bir ekin ve türküde buluşuyor. Âdeta dayanılmaz bire bir düzlem.” ifadelerini kullandı.

İzmir’den gelen Meryem Pişkinkaya bile “25 saat süren otobüs yolculuğunun arkası sıra buraya geldik. Burada Yörük kültürünü yaşatmaya, çocuklarımıza eş olmaya çalışıyoruz. Bura doğu ve batının kaynaşması oldu. Burada santimantalite, imtina etmek var. Yetişkin benzeri hava yuvarı. Bunu anlatmanın tarifi namevcut.” diye niteleyerek konuştu.

Manisa’dan mevrut Ayşe Çıpa de gelenek ve göreneklerini Çakal Armudu’a taşıdıklarını, evde, mahallede giydikleri yöresel kıyafetleriyle utku kutlamalarına katıldıklarını anlattı.

Doğu ve batıyı kaynaştırdıklarını belirten Demir, “Küçük Asya’nun kül renkleri burada. Ata yurdundayız, sağlık içindeyiz.” dedi.

Eskişehir Rum Bacıları Derneği Başkanı Hafize Erdoğan, yiğit Türk kadınlarını anlatmak için 20 dakikalık gösteri hazırladıklarını söyledi.

Türk kadınının kimliğini, kahramanlığını aynı kere daha anımsatmak istediklerini kaydeden Erdoğan, “Eskişehir’in kültürüyle geldik. Çokça iyicene sargı var. Alp Türk kadınlarını canlandırdığımızda insanların duygulandığını görüyoruz. Haddinden Fazla adamakıllı benzeri yassı oluştu. Rastgele yöreden gelenler aynı arada.” dedi.



Share: