Barajda sular çekildi, toprakta yoğun çatlaklar oluştu

Barajda sular çekildi, toprakta koyu çatlaklar oluştu

TOKAT Tokat’ta tarımsal sulama, elektrik üretimi ve balıkçılık yapılan baraj gölünde yaşanan kuraklık nedeniyle sular çekildi, toprakta dip çatlaklar oluştu.

Yeşilırmak üzerinde bulunan Almus Barajı susuzluk tehlikesi ile yüz yüze kaldı. Zirai sulama, ruh enerjisi üretimi için akarsu bırakılmasının yanı sıra elverişsiz yağmur ve kuraklığın birlikte etkisiyle barajda su düzeyi yüzdelik 28’e düştü. Akarsu seviyesinde düşüş yaşanması ise dolay halkının beraberinde çiftçileri endişelendirdi. Tokat başta kalkışmak amacıyla Amasya ve Samsun’dan geçen Yeşilırmak nehrini besleyen barajın serencam durumu alarga görüntülendi. Barajın doğduğu dere yatağında kuraklığın boyutu gözler önüne serildi. Suların çekildiği baraj yatağında kuruyan toprakta yoğun çatlaklar oluştu. Balıkçıların kullandığı tekne baraj gölünden metrelerce dışarıda kaldı.

Kuraklık dolay sakinlerini endişelendiriyor

Yöre sakinlerinden Kıymetiharbiye Dikmen, şita mevsiminde yeterince yağmur almayan baraj gölünün yağışsızlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Kuraklığın yaşandığı bölgedeyiz. Suyla kaplı düz tamamen kurumuş durumda. Kar olmadığı üzere yağmurunda yağmaması nedeni ile sular çekildi” dedi.

Esnaf Hüseyin Yücel, kış mevsiminin yağışız geçmesi durumda yaz aylarının çiftçiler açısından bulut verici olduğunu söyledi. Akıbet 3-4 yıldır bölgede bir manzaraların yaşandığını tamlayan Yücel, “Tokat, tarımda oylumlu bir konumda. Bereketli topraklar bu barajdan sulanıyor. Baraj kurursa çiftçilerin durumu dokunaklı” diye konuştu. Arısu köyü sakinlerinden Gaye Yaşar Sönmez ise mevsimlerin kurak geçmesi nedeni ile barajdaki manzaranın bulut verici olduğunu kaydetti.

Baraj bölgenin lokomotifi konumunda

Yeşilırmak üstünde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amaçlı kendisine 1959-1966 yılları ortada nesir edilen Almus Baraj Gölü, 21 bin 350 hektarlık aynı alana sulama hizmeti veriyor. 27 MW’lik ağır sıklet kapasitesi ile yılda 99 GWh hayatiyet enerjisi üretimi bile sağlayan Almus Barajı’nda ala, sazan, yayın, tuna ve kayaç balığı bulunuyor. Yerey üst dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3 milyon 405 bin metreküp, su yatağından yüksekliği ise 78 metre.

Share: